Eğitim - Kariyer 5. sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf Türkçe konuları

5. sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf Türkçe konuları

Paylaş
5. sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 5. sınıf Türkçe konuları

Bu dönem içerisinde öğrenciler özellikle sözcüklerin köklerine iner. Aynı zaman deyimler ve atasözleri ile beraber benzer konular da yer almaktadır. Duygu ve düşünceye, parçada anlam gibi daha farklı konular yine öne çıkmaktadır. 5. sınıf Türkçe konuları nelerdir? 1. ve 2. Dönem 5. sınıf Türkçe konuları hakkında merak edilenleri derledik.

5. sınıf Türkçe konuları öğrencilerin dil bilgisi ile beraber cümle üzerinden birçok farklı konuyu öğrenmesine olanak vermektedir. Hem cümle hem de sözcük üzerinden anlam, yazım kuralları ve noktalama işaretleri gibi farklı konular da ön plana çıkar. Diğer yandan deyimler, özdeyişler ve parça üzerinden anlam gibi konular çocuklara temel olarak öğretilir.

Haberin Devamı

5. SINIF TÜRKÇE KONULARI NELERDİR?

Yeni dönem ortaokul ve eski dönem olarak ilkokul şeklinde ifade edilebilecek 5 sınıf, önemli bir Türkçe temeli oluşturmaktadır. Bu dönem içerisinde çocuklar hem cümle hem de kelime kapsamında, yazım kuralları ve fiiller üzerinden de bilgiye sahip olur. Tabi bunlar çocukların anlayacağı düzeyde Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında müfredat üzerinden sağlanmaktadır.

- Sözcükte anlam

- Kökler ve ekler

- Söz gruplarında anlam

- Parçada anlam

- Cümlede anlam

- Ses bilgisi

- Görsel okuma

Genel olarak kategori şeklinde yukarıda verilen başlıklar üzerinden 5. sınıf Türkçe konuları ele alınır. Bu dönem içerisinde öğrencilerin özellikle gelecekteki girecekleri sınavlar konusunda belli bir tecrübe etmesine olanak verir. Çünkü genelde yukarıda verilen başlıklar daha çok sınavlarda ön plana çıkar.

Haberin Devamı

1. VE 2. DÖNEM 5. SINIF TÜRKÇE KONULARI

Her iki dönem kapsamında öğrenciler 5. sınıf Türkçe konuları eşliğinde farklı bilgileri erişir. Çünkü yazım kuralları, kelimeler kapsamında kökler ve ekler, aynı zamanda ses bilgisi ile özellikle parçada anlam önemli yer taşır. Çünkü genelde gelecekteki farklı sınavlar için daha çok parçada anlam üzerinden sorular ön plana çıkmaktadır. O yüzden çocukların anlayacağı dilde onlara özel olarak iki dönem dahilinde konular sıralanır.

1. dönem 5. sınıf Türkçe konuları; Bu dönemde özellikle sözcükte anlam üzerinden geniş çaplı bir bilgi sunulur. Aynı zamanda kökler ve ekler için bir temel giriş yapılır. Özellikle de söz gruplarında, parçada ya da cümlede anlam bu dönemde oldukça önemlidir. Çünkü Bundan sonra çocuklar hem ortaokul hem de lise ya da üniversite üzerinden farklı sınavlara girecektir. Bu sınavlarda bir cümle içerisindeki anlamı nasıl idrak etmeleri konusunda bilgiler müfredat doğrultusunda sağlanır.

2. dönem 5. sınıf Türkçe konuları; Aynı şekilde bu dönem yine ilk dönemde olduğu gibi parçada anlam konularına devam edilmektedir. Özellikle giriş ve giriş ile sonuç, parça oluşturma veya tanımlama gibi konulara girilir. Diğer yandan noktalama işaretleri, yazım kuralları ve benzeri gibi konuları üzerinden çocuklara temel öğretilir. Böylece çocuklar herhangi bir cümle kurarken ya da bir yazım gerçekleştirirken, kurallara uyarak doğru şekilde hikaye oluşturabilirler.

Haberin Devamı

Çocukların özellikle hayal gücünü daha güçlü hale getirebilmek için bu dönem içerisindeki konuları oldukça önemlidir. Böylece roman, mektup veya hikaye ile birlikte bu gibi birçok farklı konuyu daha doğru şekilde yazma şansı elde eder. Tabii kelime ve cümle üzerinden yazım kuralları hakkında bilgiler müfredat dahilinde öne çıkar.