Eğitim - Kariyer ABD akademisinde protesto avı

ABD akademisinde protesto avı

Paylaş
ABD akademisinde protesto avı

Amerika’nın seçkin üniversitelerinden Harvard ve Pensilvanya üniversiteleri ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) rektörleri, kampüslerdeki Filistin’le dayanışma eylemleri nedeniyle aylardır baskı görüyor.

Uzun süren tartışma ve baskı sürecinin ardından Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ve MIT Rektörü Sally Kornbluth, ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu’nda ifade verdi. Kampüslerdeki İsrail’e tepki gösterilerini ‘düşünce özgürlüğü’ olarak değerlendiren üç rektör, ‘antisemitizm/Yahudi karşıtlığı’ ile suçlandı ve istifa etmeye zorlandı. Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, eleştirilerin ve baskıların ardından 10 Aralık’ta istifa etti.

Haberin Devamı

HARVARD’IN EN KISA SÜRELİ REKTÖRÜ

Harvard’ın ilk siyahi ve ikinci kadın rektörü olan Claudine Gay de Yahudi karşıtlığı ve intihal iddiaları sonrası 2 Ocak’ta istifa etti. İstifa etmesinin Harvard’ın çıkarları açısından en iyisi olacağını söyleyen Gay, sadece 6 ay rektörlük yaptı. Böylelikle Harvard tarihinin en kısa süre görevde kalan rektörü oldu. Claudine Gay, görevi bırakmadan önce e-posta yoluyla sayısız ölüm tehditleri aldığını ve siyah olması nedeniyle kendisine yönelik çok sayıda ırkçı hakaretlerde bulunulduğunu söyledi. Geçen yıl 50 milyar dolar bağış alan Harvard, dünyanın en zengin üniversitesi. 120 ülke ekonomisinden daha büyük bir eğitim kurumu. Gay’in istifasının perde arkasında bağışların kesilme endişesinin bulunduğu belirtiliyor. MIT Rektörü Kornbluth ise istifaya zorlansa da görevini sürdürüyor.

Haberin Devamı

MSÜ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

Milli Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ), 3 Mart’ta uygulanacak. Sınava başvurular, 30 Ocak’a kadar yapılacak. Adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden bireysel olarak veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecek. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2024-MSÜ Kılavuzu’nda yer alıyor. Sınava başvuracak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

DARÜŞŞAFAKA SINAVI 26 MAYIS’TA

Annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2024 yılı sınavı, 26 Mayıs’ta yapılacak. Türkiye’nin 41 ilinde düzenlenecek sınava, ilkokul 4’üncü sınıf öğrencileri katılabiliyor. Sınavda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrenciler ortaokuldan üniversiteye kadar ücretsiz kolej eğitimi alacak. Geçtiğimiz sene depremden etkilenen 100 öğrenciye tam burslu ve yatılı hakkı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu yıl da yine depremden etkilenen 100 öğrenciyi kabul edecek. Adaylar, 20 Mayıs’a kadar www.darussafaka.org web sitesinden başvuru yapabilir.

Haberin Devamı

EĞİTİM SEMPOZYUMU’NUN TEMASI ‘YAPAY ZEKA

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) geleneksel olarak her yıl yarıyıl tatilinde düzenlediği eğitim sempozyumlarının 22’ncisi 30 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. 22. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nun bu yılki teması ‘Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zekâ’ olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açılış konuşması yapacağı sempozyumda, alanında uzman pek çok akademisyen, görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaşacak.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA BURS FIRSATI

British Council, GREAT bursları ile 2024-25 akademik yılında Birleşik Krallık’ta yüksek lisans eğitimi almak isteyen 11 öğrenciye burs imkanı sunuyor. İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daki farklı uzmanlıktaki 11 üniversite, her öğrenciye 10 bin Sterlin değerinde burs verecek. GREAT Bursları, Birleşik Krallık’ta bir yıllık lisansüstü eğitim almayı hedefleyen Türkiye ve diğer 14 ülkeden öğrencilere yönelik bir burs programı. Bursu sağlayan üniversitelerin kendi web siteleri üzerinden yapılan başvuruların son günleri, Nisan-Mayıs 2024 arasında değişiklik gösteriyor. Başvuru koşulları arasında, Türkiye vatandaşı olmak ve üniversitedeki bir lisansüstü programının tüm şartlarını yerine getirerek kabul almış olmak yer alıyor.

Haberin Devamı