Eğitim - Kariyer Akademide ilk metaverse dersi

Akademide ilk metaverse dersi

Paylaş
Akademide ilk metaverse dersi

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, okulun isminden yola çıkılarak Starverse adı verilen dijital eğitim platformu kuruldu. Bu yeni teknoloji sayesinde öğrenciler diledikleri yerden, dijital avatarlarıyla derse katılabilecek. Metaverse dünyasında ilk dersi, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz verdi.

Sevim Büyüktaş Demir / Posta - Metaverse teknolojisi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) kullanılmaya başlandı. Akademisyen ve öğrenciler tarafından geliştirilen ‘YTÜ Starverse’ isimli metaverse platformu, üniversite bünyesindeki sunucular ve altyapı kullanılarak tasarlandı. Platforma hem masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan hem de sanal gerçeklik gözlüklerinden giriş yapılabiliyor. İlk olarak sadece üniversitenin öğretim üyelerine ve öğrencilerine açık olacak sistemin, yakın gelecekte dışarıdan kullanıma da açılması planlanıyor.

Haberin Devamı

İSTEDİĞİN YERDEN DERSE KATIL

YTÜ Starverse’te; öğrencilerin ders alabileceği sınıfların yanı sıra, kültürel aktivitelerin gerçekleştirileceği bir müze, sanat galerisi ve kütüphane gibi yapılar bulunuyor. Sistemde öğrenciler diledikleri yerlerden avatarlarıyla derse katılabiliyor. Dersi yöneten kişiler öğrencilerin avatarlarını konuya göre oluşturulan ortamlara taşıyabiliyorlar. Metaverse ortamında ‘İnovasyon ve Girişimcilik’ konulu ilk dersi, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz verdi. Derste Rektör Yılmaz, tarihteki tarım toplumlarını anlatırken, öğrenciler ilk çağa ışınlandı.

‘EĞİTİMDE KULLANMAK ZORUNDAYIZ’

Prof. Dr. Tamer Yılmaz, dünya standartlarında rekabetçi bir hale gelmenin anahtarının teknolojiden geçtiğini belirterek, “Her alanda teknoloji nasıl kullanılıyorsa eğitimde öncelikli olarak daha fazla kullanılmalı. Başka alanlarda bu kullanılırken alkışlanıyor, eğitimde kullanılırken ‘biz teknolojiyi çocuklarımıza çok mu muhatap ediyoruz, öğretmenlerimiz buna adapte olacak mı?’ diye düşünme lüksümüz yok. Nasıl uçak, uzay sektöründe teknoloji kullanılmak zorunluysa eğitim de bunu kullanmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

METAVERSE NEDİR?

Türkçesi ‘evren ötesi’ anlamına gelen Metaverse’de sanal alem ve gerçek dünya iç içe olacak. Metaverse, bir arttırılmış gerçeklik platformu. Bu platformda farklı türde oyunlar, sınavlar, arttırılmış gerçeklik hikayeleri, etkinlikleri eğlenceli hale dönüştüren uygulamalar, arttırılmış gerçeklik özçekimleri gibi farklı materyaller üretilebiliyor. Metaverse ile eğitimde öğrenciler için çok daha verimli öğrenme-öğretme ortamları gerçekleştirecek simülasyon ve içerikleri deneyimleme şansı doğacak. Tıp, mühendislik veya mesleki eğitimlerde bu teknolojinin çok yararlı olacağı düşünülüyor.