Eğitim - Kariyer Akran zorbalığı için 10 önlem

Akran zorbalığı için 10 önlem

Paylaş
Akran zorbalığı için 10 önlem

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik ile akran zorbalığı ile siber zorbalığı disiplin suçları arasına aldı. Uğur Okulları Psikolojik Danışma&Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, çocuğu akran zorbalığına maruz kalan ailelere ve uygulayan öğrencilerin ailelerine yönelik önerilerde bulundu.

ÇOCUĞUNUZ ZORBALIĞA MARUZ KALIYORSA

Haberin Devamı

1- Ebeveyn ve öğretmenlerin öğrenciyi hassas bir tavırla dinlemeleri ve bireysel çözümler üretmeleri gerekir. Şiddet karşısında ailenin soğukkanlılığını koruması da önemli. Anne baba olay karşısında fazla tepki göstermemeli.

2- Çocuklarınızı dinlerken kurduğunuz cümlelerin yaşadıkları üzüntüyü, utancı ya da korkuyu daha fazla arttırmaması çok önemli. Çocukların duygularına odaklanan ‘Çok zorlanmış olmalısın!’ gibi cümleler kullanabilirsiniz.

3- Olayın bütün yönetimini üstünüze alır, görüşmeleri siz yaparsanız çocuğunuzun kendini savunmayı öğrenmesini engellersiniz. Çocuğunuza okul hiyerarşisi içinde kendi hakkını aramayı ve çözüm üretmeyi öğretmelisiniz. Ayrıca çocuk öğretmenlerinden de yardım isteyebileceğini bilmeli.

Haberin Devamı

4- Çocuklarınıza zorbalık uygulayan kişinin daha güçlü ya da haklı değil, sadece daha saldırgan ve haksız olduğunu anlatmanız önemli. Eşitlik kavramının altını çizmelisiniz. Çocuğunuza, zorbalık yapan kişinin ondan hiçbir farkının olmadığı anlatmalısınız.

5- Çocuklarımız kendini korumayı, savunmayı ve hakkını aramayı öğrenmeli. ‘Sana vurana sen de vur’ tavsiyesi yanlıştır. Çocuklar fiziksel zorbalık ile karşılaştığında uygulaması gereken üç temel strateji var: Öncelikle öğrenci kendini korumalı. Sonrasında ise bölgeden uzaklaşarak güvenli bir alan bulmalı ve öğretmeninden yardım istemeli.

ZORBALIK YAPIYORSA NASIL DAVRANMALI?

6- Çocuğunuzla sakince konuşun, arkadaşlarını rahatsız etme sebepleri ve yaptığı davranışın başkalarında yaratacağı olumsuz duygular üzerinde durun. Ayrıca bu davranışını onaylamadığınızı kesin ve net bir biçimde belirtin. Olumlu davranışlar gerçekleştirdiğinde takdir edin.

7- Çocuklar aile bireylerini rol model alırlar. Bu nedenle ailedeki şiddet eğilimli kişiler de uyarılmalı.

8- Çocuğu zorbalığa karışan ailenin öncelikle çocuğunu dikkatle dinlemesi, çocuğuna nasıl yardım edebileceği üzerinde düşünmesi, okul ile işbirliği yapması ve uzmanlardan da destek alması gerekir.

9- Çocuklarınızın oynadığı oyunlar ve izledikleri içerikler mutlaka gözetiminizde olmalı. 10Ailelerin çocuklarına daha çok zaman ayırması, zorbalık davranışlarına karşı dikkatli, özenli olması açısından önemli.

Haberin Devamı