Eğitim - Kariyer Bir sayının yüzdesi nasıl bulunur? Bir sayının yüzdesi hesaplama formulü ve örnekleri...

Bir sayının yüzdesi nasıl bulunur? Bir sayının yüzdesi hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Bir sayının yüzdesi nasıl bulunur? Bir sayının yüzdesi hesaplama formulü ve örnekleri...

Özellikle yüzde işlemleri birçok farklı matematik sorusunda karşılaşılan bir işlemdir. Akla gelebilecek olan bütün farklı matematik problemlerinde mutlaka öne çıkar. Bu bağlamda bir sayının yüzdesini bulabilmek için farklı yöntemler söz konusudur. Örneğin bir sayı ile beraber o sayının istenilen yüzdesi çarpılarak 100’e bölünmesi sonucunda miktar ortaya çıkarılır. Bir sayının yüzdesi nasıl bulunur? Bir sayının yüzdesi hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.

Farklı seçenekleri ele almak suretiyle kolayca bir sayının yüzdesini bulmak mümkündür. Özellikle değişik matematik işlemleri konusunda yardımcı sonuç olarak da öne çıktığını söylemek gerekir. Sadece matematik soruları değil aynı zamanda günlük hayatta da pek çok ticari konuda önemli yer taşımaktadır. Bu bağlamda belli bir formülü kullanılmasının yanı sıra, sıralı işlem üzerinden de bir sayının yüzdesini hesaplamak mümkündür.

Haberin Devamı

BİR SAYININ YÜZDESİ NASIL BULUNUR?

Bir sayının yüzdesini bulabilmek için genel çerçevede belli bir formül bulunmaktadır. Bu bağlamda sayı A olarak ifade edilirse, %B'sini bulmak için şu şekilde bir işlem ele alınabilir;

(A X B) /100

Yukarıda olduğu gibi bir sayının belli yüzdesini kendisiyle çarparak daha sonra 100'e bölmek suretiyle sonuca ulaşmak mümkündür. Tabii aynı zamanda bunun dışında sırasıyla ele alınacak bir işlem kapsamında sonuç elde edilir. Bu bağlamda ana sayı istenilen yüzde miktarı üzerinden öncelikle çarpılır.

Daha sonra ortaya çıkan sonuç 100'e bölünerek miktar elde edilebilir. Elbette bunun tersini gerçekleştirmekte mümkündür. Yani Ana sayı öncelikle 100'e bölünür ve daha sonra istenilen yüzde ile çarpılır. Yine arzu edilen yüzde sonucu bu şekilde elde edilebilir.

Haberin Devamı

BİR SAYININ YÜZDESİ HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Herhangi bir sayının yüzdesini bulabilmek için hesaplama formülü bulunmaktadır. Bu formülü anlayabilmek için ise bazı örnekler üzerinden ele alarak sonuca gitmek mümkündür. Böylece bir ana sayının farklı yüzdeler üzerinden miktarı kolayca hesaplanabilir ve sonuç değişik noktalarda kullanılabilir. Örneğin 50 sayısının %50'sini bulmak için şu şekilde bir işlem yapılabilir;

(50 x 50) /100 = 25

Bu şekilde görüldüğü gibi iki tane 50 sayısı çarpıldıktan sonra 100'e bölmek suretiyle sonuç ortaya çıkarılır. Tabii bunu akıldan da farklı işlemler doğrultusunda sağlamak mümkündür. Örneğin bunu yaparken 50 sayısı öncelikle 100'e bölünebilir.

Hemen arkasından ana sayının %50'si istendiği için orta çıkan sonuç 50 ile çarpılır. Böylece yine fark etmeden aynı sonuç yani 25 rakamı elde edilmektedir. Böylece bu rakamın yüzdesi el alınarak farklı biçimlerde ve yerlerde kullanılabilir.