Eğitim - Kariyer Bölen nasıl bulunur? Bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Bölen nasıl bulunur? Bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Paylaş
Bölen nasıl bulunur? Bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Bölme işlemleri farklı kısımlardan oluşur ve her bir kısım kendi içerisinde parçadır. Bunlar içerisinde bölen ise bölünen sayıyı parçalara ayıran noktadır. Farklı işlemler yaparak bunu kolay bir şekilde hesaplama üzerinden ortaya çıkarmak mümkündür. Bölen nasıl bulunur? Bölen hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

Genel çerçevede bölme işlemleri bölünen, bölen, bölüm ve kalan gibi kısımlardan meydana gelmektedir. Bu kısımlar birbirleriyle bağlantılıdır ve aynı zamanda farklı işlemler yaparak her birini ortaya çıkarmak mümkün olur. Bunlar içerisinde ise böleni bulabilmek için bölünen ve bölen ile kalan arasında bir toplama çıkarma işlemleri gerçekleşir. Tabii gerek görüldüğü yerlerde çarpma ve bölme işlemleri yapılarak da yine sonuca gidilir.

Haberin Devamı

BÖLEN NASIL BULUNUR?

Bazı durumlarda matematik sorularında bölme işlemleri için belli bir kısım eksik kalır ve o kısmın bulunması istenir. Bunlar içerisinde özellikle bölen çok fazla merak edilir ve matematik sorularında sıkça sorulur. Bölme işleminde böleni bulabilmek için sırasıyla belli işlemler yapılır. Bu bağlamda öncelikle bölünen üzerinden kalan çıkarılır. Daha sonra ortaya çıkan sonuç bölüm kısmı ile bölünür. Böylece bölen ortaya çıkarılmış olur.

Bu şekilde kolay birkaç işlemi gerçekleştirdikten sonra bölenin bulmak mümkün olur. Tabii sadece matematik sorularında ve işlemlerine değil aynı zamanda günlük yaşamda da ihtiyaç duyulan bir durum olarak öne çıkar. Bu durum birbirleriyle bağlantılı olduğu için aynı şekilde bölünen ya da bölüm ile beraber, kalan kısımlarını da yine farklı işlemler dahilinde bulunmak mümkün olur.

Haberin Devamı

BÖLEN HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Bölüm hesaplama konusunda belli bir formül olmadığını söylemek gerekir. Daha doğrusu sırasıyla yapılacak işlemler neticesinde bölme işlemlerini üzerinden bölen ortaya çıkarılır. Bu kapsamda ilk olarak bölünen ele alınır ve kalan miktarı çıkarılır.

Kalan ortadan kalktığı için artık bölme ve çarpma işlemleri kolaylıkla yapılabilir. O yüzden ortaya çıkan miktar bölüm üzerinden bölme işlemine tabi tutulur. Sonuç olarak ortaya çıkan miktar ise bölen olarak bilinmektedir.

Bir örnek üzerinden ele alındığında 50 sayısı kullanılabilir. Bu sayının kalanı 5 ve bölüm 5 ise buradan böleni bulmak mümkün olur. Öncelikle 50 sayısından 5 çıkarılır ve geriye 45 kalır. Daha sonra 45 sayısı 5'e bölünerek 9 sonucu elde edilir.

Burada görüldüğü gibi bölen 9 olarak ifade edilir. Bu şekilde birçok farklı işlem neticesinde sırasıyla yapılacak işlemler doğrultusunda bölen sonucu ortaya çıkarılabilir. Tabii bu işlemler aynı zamanda bölüm ve kalan sonuçlarını da verebilir.