Eğitim - Kariyer Bölme işleminde bölen nasıl bulunur? Bölme işleminde bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Bölme işleminde bölen nasıl bulunur? Bölme işleminde bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Paylaş
Bölme işleminde bölen nasıl bulunur? Bölme işleminde bölen hesaplama formülü ve örnekleri...

Farklı kısımlarından oluşması ile beraber bölme işlemi yapılır. Özellikle akla gelebilecek olan bütün farklı matematik işlemlerinde kullanılan parçaları bulunur. Bu doğrultuda bölünen üzerinden kalan çıkarılıp bölüm üzerinden bölme işlemi yapılar bölen ortaya çıkarılır. Basit birkaç işlem gerçekleştirmek suretiyle kolayca böleni bulmak mümkündür. Bölme işleminde bölen nasıl bulunur? Bölme işleminde bölen hesaplama formülü ve örneklerini detayları ile derledik.

Farklı matematik alanları için yapılacak işlemlerde bölme önemli oranda çoğu zaman kullanılır. Tabii böyle durumlarda ayrıca direkt olarak bölme işlemi içerisindeki sayılar da istenebilir. Bu kapsamda bölme işleminde böleni bulmak için gerekli ters işlem uygulaması yapılır. Bu işlem içerisinde bölünen, kalan ve bölüm bulunur. Sırasıyla yapılacak işlemlerin neticesinde sonuç elde edilir ve bu sonuç üzerinden bölen ortaya çıkar.

Haberin Devamı

BÖLME İŞLEMİNDE BÖLEN NASIL BULUNUR?

Bölme işlemi üzerinden böleni bulmak için sırasıyla işlem yapılmaktadır. Bu konuda Öncelikle bölünen üzerinden kalan sayısı çıkarılır. Daha sonra ortaya çıkan sayı bölüm üzerinden bölünür. Sonuç ise böleni verir. Çünkü genel çerçevede bölüm ve bölen çarpılıp üzerine kalan eklendiğinde bölünen bulunur.

Özellikle birçok değişik matematik işleminde yaygın olarak kullanılan ve değerlendirilen bir işlem olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum aynı zamanda ters işlem olarak da ele alınır. Genelde bölünen üzerinden bölen yazılmak suretiyle bölüm bulunur ve aynı zamanda kalan ortaya çıkar. Ancak tersten devam edildiği vakit ise böleni bulmak oldukça kolaydır.

BÖLME İŞLEMİNDE BÖLEN HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Bölme işleminde bölen hesaplama formülü genelde sırasıyla yapılacak işlem kapsamında gerçekleşmektedir. Yani aslına bakılırsa bir formülün kullanılmadığını söylemek mümkündür. Bu bağlamda özellikle verilecek olan bir örnek kapsamında işlem yapılabilir. Genel çerçevede ise bölünen üzerinden kalan çıkarılır. Ortaya çıkan rakam ise bölüme bölünür. Geriye bölen kalır. Bunu rakamla gerçekleştirmek suretiyle şu şekilde bir işlem yapılabilir?

Haberin Devamı

Bölüneni 105, kalanı 5 ve bölümü 5 olan bir sayı olsun. Bu doğrultuda Öncelikle 105 üzerinden 5 sayısı çıkarılır;

105 - 5 = 100

Daha sonra bu işlem üzerinden çıkan sonuç bölüme, yani 5'e bölünür.

100 /5 = 20

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi böleni kolayca bulmak mümkün. Özellikle bazı matematik işlemlerinde sadece bölen değil, aynı zamanda bölünen ya da bölüm ve kalan gibi rakamlar da istenir. Farklı sıralama üzerinden giderek yukarıda olduğu gibi bölen ile beraber diğer tüm bölme işlemlerindeki kısımları bulmak mümkün olur.