Eğitim - Kariyer Cadılar Bayramı okullarda kutlanmalı mı?

Cadılar Bayramı okullarda kutlanmalı mı?

Paylaş
Cadılar Bayramı okullarda kutlanmalı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir anaokulunun, Cadılar Bayramı’nın kutlanmasını istemeyen aileye, ‘Çocuğunuzun kaydını alın’ dediği ileri sürüldü. Bunun üzerine sosyal medyada ‘Cadılar Bayramı okullarda kutlanmalı mı kutlanmamalı mı?’ tartışması başladı. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, nam-ı diğer Akademisyen Anne bu konuya açıklık getirdi.

FARKLI KÜLTÜRLER TANITILMALI

Haberin Devamı

Çocuğunuzu uluslararası bir okula gönderiyorsanız, o okulun çatısı altında farklı milliyetlerden birçok çocuk olacağı için bu okullarda Cadılar Bayramı, 23 Nisan, Paskalya, Ramazan Bayramı da kutlanır. Aileler çocuklarını bunu bilerek o okula gönderir. Ama çocuğunuzu ulusal bir okula gönderiyorsanız, Milli Eğitim müfredatına baktığımızda Cadılar Bayramı ve Paskalya kutlanması gereken özel günlerimiz içerisinde yer almaz. Fakat evrensellik teması çerçevesinde, çocukların farklı kültürden, farklı dine mensup dünyanın diğer bölgelerindeki çocukları tanımaları için bu bayramlardan bahsedebilir.

ÇOCUKLARA EMPOZE EDİLMEMELİ

Ulusal okullarımıza devam eden farklı milliyetten çocuklar da var. Böyle durumlarda, bayram günü çocuktan kendi bayramını anlatması istenebilir. Diğer çocuklar da onun bayramını kutlayabilir. Yine evrensellik teması çerçevesinde, dünyanın farklı yerlerinde, farklı bayramların, dillerin, yemeklerin, dinlerin olduğu çocuklara anlatılabilir. Fakat bunlar çocuklara empoze edilmez. ‘Farklıyız ama temel insani değerlerimiz aynı’ mesajı verilmeye çalışılır. Farklılıklara saygı bu şekilde oturtulur, başkasına ait olanı empoze etmeye çalışarak değil.

Haberin Devamı

POPÜLER KÜLTÜR ÖĞESİ

Cadılar Bayramı bir başka deyişle Halloween, Hıristiyanlar tarafından kutlanan Pagan kökenli bir ritüel. Günümüzde dinden ayrı şekilde popüler bir kültür öğesine dönüşen Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanıyor. Paganlar’da bu tarih, yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak simgeleniyor. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayram. Amerika’da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı, İngiltere’den Güney Kore’ye, Avustralya’dan Tayvan’a kadar geniş bir coğrafyada yaygın.

CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 114 sporcu, Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında 27-29 Ekim tarihleri arasında Ünilig Plaj Voleybolu Türkiye Şampiyonası için bir araya geldi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü’nde, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen şampiyonada, Beykoz Üniversitesi Plaj Voleybol Takımı, tüm maçları kazanarak Türkiye birincisi oldu. Beykoz Üniversitesi Takımı, haziranda İzmir’de düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda da namağlup birinci olmuştu. Bu galibiyetler sonucunda Beykoz Üniversitesi, Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı

Haberin Devamı

YURTLARDA ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Change.org’da başlatılan çok sayıda kampanya, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin ne gibi sorunlara çözüm beklediğini ortaya koyuyor. Öğrencilerin çözüm beklediği sorunlardan biri, KYK yurtlarındaki kapasite artışı. 3 kişilik yurt odasının 6; 4 kişilik yurt odalarının 8 kişilik hale getirildiğini söyleyen Duygu Kaya, “Şartlarımızın zorlaştırılması akademik hayatımızı da olumsuz etkiliyor” diyor. 6 kişilik yurt odalarında 3 masa olması nedeniyle öğrencilerin yataklarda ya da yerde oturarak ders çalışmak zorunda olduğunu belirten İlknur Bilgili ise masaların artırılmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

İNTERNET YETERSİZ

Öğrencilerin yaşadığı sorunlardan bir diğeri, internete erişim sorunu. KYK yurtlarında öğrencilerin interneti 32 GB ile sınırlı. Sınırı geçerlerse internete erişimleri olmuyor. Öğrencilerin derslerini takip edebilmek, araştırma yapmak ve aileleriyle görüşebilmek için internet bağlantısına ihtiyacı var. Öğrenciler, internet kotasının kaldırılması ve altyapının iyileştirilmesini istiyor. KYK yurtlarıyla ilgili çözüm bekleyen diğer konular ise yemek, ulaşım, izin gün ve saatleri ve yurt ücretleri.