Eğitim - Kariyer Doğru başlangıçlar için erken çocukluk eğitimi

Doğru başlangıçlar için erken çocukluk eğitimi

Paylaş
Doğru başlangıçlar için erken çocukluk eğitimi

Erken çocukluk olarak tanımlanan 0-6 yaş döneminde kazanılan bilgi, beceri ve alışkanlıklar yaşam boyu etkisini sürdürür. Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir. Bu nedenle aileler, 0-6 yaş döneminde çocuğunu bir okul öncesi kuruma vererek, gelişiminin desteklenmesine mutlaka fırsat vermeli. Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr

Erken çocukluk eğitiminin önemli isimlerinden İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul; anaokulu arayışında olan, özellikle okul öncesi eğitim ile ilgili tereddütleri bulunan ebevenyler için önemli bilgiler verdi. Her çocuğun ilkokula başlamadan önce en az bir yıl anaokuluna gitmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Belma Tuğrul’un ebeveynlere rehber olacak nitelikteki açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

ÇOCUK, OYUN İLE ÖĞRENİR

Erken çocukluk yılları, ülkemizde yasal düzenlemeler kapsamında 0-6 yaşlar arasındaki çocukların büyüme, gelişim ve eğitim süreçlerini kapsıyor. Erken çocukluk döneminin en önemli kazanımı, temel güven duygusunun inşasıdır.

Yaşamın ilk yıllarında temel gereksinimlerinin zamanında ve yeterince karşılanması, çocukların hayata güçlü ve güvenle başlamasına neden olur. Erken çocukluk eğitiminin olmazsa olmazı ise, dünyayı ve kendini keşfetme aracı olan oyundur. Oyun, çocuğun anadilidir ve bu dili kullanarak, büyür, gelişir ve öğrenir.

BEBEKLİK DÖNEMİ ÖNEMLİ

Bazı aileler çocuklarının çok küçük olduğunu, henüz bir şeyleri öğrenmek için yetkin olmadığını düşünebilir. Oysa ki bebek ne kadar küçük ise, dünyayla bağ kurma ilgisi o kadar fazla olur ve kendisine sunulan tüm uyarıcılara karşı yüksek hassasiyet gösterir.

Haberin Devamı

Bebek doğduğu andan itibaren çok hızlı bir şekilde büyümeye, gelişmeye, bilmeye, anlamaya açık aktif bir candır. Bu nedenle erken çocukluk yaşlarında verilen her türlü sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel destek hayati önem taşır. Bu yıllar yaşamın temel alışkanlıklarının inşa edildiği en verimli yıllardır.

ANAOKULUNA BAŞLAMA YAŞI

Her çocuk mutlaka ilkokula başlamadan en az bir yıl anaokuluna gitmeli. Her çocuğun çocukluk anıları içinde anaokulu anısı olmalı. Günümüzde erken çocukluk eğitiminin önemi, her gün daha çok anlaşılıyor ve ailelerin çocuklarını anaokuluna gönderme oranı artıyor. Anaokulu kurumsal bir eğitim süreci demek. Erken çocukluk eğitimi, çocuk doğduğu andan itibaren başlar. Bu nedenle evde annebabaeğitim desteği ve kurumsal bebek gelişim destek merkezleri de önemli.

İLK ÖĞRENMENİN FAYDALARI

Anaokulu, çocuğa farklı bir sosyal öğrenme ortamı sunar. Çocuk dostu etkinlikler sayesinde çocuklar, bilgi beceri ve alışkanlıklarını geliştirirler. Bu ilk öğrenmeler; çocukların olumlu okul, öğrenme ve öğretmen algılarını etkiler. Erken çocukluk eğitimi, özellikle koşulları elverişsiz ailelerin çocukları için dil, sosyal, duygusal ve zihinsel becerilerinin gelişmesi için üst düzeyde yarar sağlar.

Haberin Devamı

OKUL SEÇERKEN BU SORULARI SORUN

Ailelerin anaokulu seçerken, sadece kendilerinin hayal ettiği değil de çocuklarının doğası, ilgileri ve gereksinimleriyle uyumlu özelliklere odaklanması doğru olacak. Anaokulu seçerken sormanız gereken sorulardan bazıları şunlar:

  • Çocukların hareket etme gereksinimini karşılayabilmek için okul içinde dış mekanda yeterli alan var mı? Burası çocukların ilgisini çekecek gelişimsel olarak gereksinimlerini karşılayacak özellikler taşıyor mu?
  • Çocukların oyun oynama gereksinimlerinin önemsendiğinin kanıtları nelerdir?
  • Sizin anaokulunuzu seçenler neden sizi seçiyorlar sizce?
  • Çocukların okuma alışkanlıklarını desteklemek için neler yapılıyor? Örneğin okulda kütüphane var mı? Kütüphane uygulamaları nelerdir?
  • Çocukların gelişimleri nasıl izleniyor, bu süreçte aileler nasıl bilgilendiriliyor?
  • Okulun öğretmenlerini hangi özelliklerine göre seçiyorsunuz?
  • Öğretmenlerin eğitimi ve gelişimini desteklemek için onlara nasıl olanaklar sunuyorsunuz?
  • Çocukların okula koşa koşa gitmesi için hangi uygulamalarınıza güveniyorsunuz?
  • Farklı özellikler gösteren, özel gereksinimli çocukların kabulü ile ilgili kapsayıcı uygulamalarınız nelerdir?
  • Okul dışı öğrenmelerle ilgili okulunuzun fark yarattığını düşündüğünüz uygulamalarınız var mı?
  • Okulun sosyal fayda sağlayacak toplum temelli katılım çalışmaları var mı?