Eğitim - Kariyer Doğru lise tercihi için püf noktaları

Doğru lise tercihi için püf noktaları

Paylaş
Doğru lise tercihi için püf noktaları

Lise tercihi, üniversite seçimini hatta meslek seçimini etkileyen önemli bir adım. Peki, lise tercih ederken nelere dikkat edilmeli? Eğitim ve psikolojik danışman Mehmet Arslan yanıtladı.

ESAS OLAN GENEL YÜZDELİK DİLİM

Haberin Devamı
  • Lise tercihlerinde esas olan genel yüzdelik dilimdir. Kaç net yaptığınızın ya da kaç puan aldığınızın değil, kaç yüzdelik dilimde olduğunuz önemli. O yüzden sonuçlar belli olduğunda bakacağımız tek veri, il yüzdelik dilimi değil, genel yüzdelik dilimidir. Sınavlar kolay olur, zor olur, puanlar değişkenlik gösterebilir. Ya da bir ildeki okula Türkiye’nin her yerinden öğrenciler gelebilir. O yüzden il yüzdelik dilimi ya da alınan puanın tercihlerde bir önemi yoktur. Aslolan genel yüzdelik dilimdir.
  • Lise tercihlerinde bir diğer faktör, ulaşımdır. Özellikle büyükşehirlerde aynı puan aralığında olan okullar arasında sırf puanı daha yüksek diye 4 ya da 5 saat uzaklıktaki bir okulu tercih etmek çok sağlıklı olmayacaktır. Bazen, ‘en iyi okul, evinize en yakın okuldur.’ O yüzden tercih edeceğiniz okulun ulaşımı, pansiyon seçeneğinin olup olmaması son derece kritiktir.
  • Yabancı dil faktörü yine lise tercihlerinde dikkate alınması gereken önemli faktörlerden biri. Bazı okullar İngilizce, bazı okullar Almanca ve yine bazı okullar Fransızca eğitim vermektedir. Hazırlık sınıfı olan okulların artılarını ya da eksilerini iyi değerlendirip, bu ölçüte göre karar vermekte fayda var.

YABANCI LİSE-DEVLET LİSESİ İKİLEMİ

  • Yabancı lise mi yoksa devlet lisesi mi? Yine bu süreçte dikkate alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tercihi yaparken 4-5 yıl sonrasını iyi düşünmek gerekir. Hem ekonomik anlamda hem yabancı dil anlamında hem de ilgili okulun uluslararası dil diploması anlamında okulun özelliklerini iyi incelemek gerekiyor. Aynı zamanda şu soruyu sormak gerekiyor: ‘Ben üniversite hayatımı hangi ülkede geçirmek istiyorum.’ Bu sorunun cevabı, yabancı lise-devlet lisesi ikilemine cevap verecektir.
  • Özellikle yabancı lise sürecinde ön kayıt dönemlerini çok iyi takip etmek gerekiyor. Çünkü okulların birçoğu taban puanlarını düşürüp, ön kayıt süreçlerinde öğrencilerini almaya başlıyor. O yüzden ilk açıklanacak olan taban puan, birçok yabancı özel okul için çok gerçekçi olmayabilir. Ön kayıt sürecini dikkatlice takip etmekte fayda var.
  • Lise tercihlerinde en önemli faktörlerden biri de okulun sağlayacağı sosyal imkânlar. Okulun laboratuvar, spor salonları, konferans salonu gibi imkânlara sahip olması çocukların gelişimi açısından önemli.