Eğitim - Kariyer Doğru tercih için püf noktaları

Doğru tercih için püf noktaları

Paylaş
Doğru tercih için püf noktaları

LGS tercih döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler en iyi okullara girmek için doğru tercih yapmanın yollarını aramaya başladı. Radikal Eğitim Kurumları ÖDS Koordinatörü Murat Acet, doğru tercih yapmanın formülünü anlattı. Acet, “Tercih listesini oluştururken yüzdelik dilimler esas alınmalı. Ülke ve il başarı yüzdenizi dikkate alan geniş yelpazede bir tercih listesi, yerleşme ihtimalinizi artırır” dedi.

SON GÜN 19 TEMMUZ

Haberin Devamı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında lise tercihleri devam ediyor. Devlet liseleri için 3 Temmuz’da başlayan tercihler, 19 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Yabancı özel liselerde ise 1’inci kayıt döneminde asil listelerin kayıtları tamamlandı, sırada yedek liste kayıtları var. 10 Temmuz’da da 2’nci ön kayıt dönemi başlayacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz’da ‘meb.gov.tr’ adresinde ilan edilecek. Radikal Eğitim Kurumları ÖDS (Özel Derece Sınıfları) Koordinatörü Murat Acet, lise yerleştirmelerinde dikkat edilecek noktalar ve tercihlerle ilgili önemli tüyolar verdi. Murat Acet’in açıklamaları şöyle:

YERLEŞTİRMEDE 10 KURAL

1- Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapacak.

Haberin Devamı

2- Tercihler e-okul üzerinden yapılacak. Ancak herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde tercihleriniz geçersiz sayılacak.

3- Bir özel okula kesin kayıt yaptırdıysanız tercih ekranı açılmayacak. Ya kaydınızı sildireceksiniz ya da nakiller dönemini bekleyeceksiniz.

4- LGS puanıyla öğrenci alan liselere yerleştirmeler, LGS puan üstünlüğüne göre yapılacak.

5- Sınavla öğrenci alan liseler için 10 tercih hakkı bulunuyor. Bu tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok.

6- Sınavla öğrenci alan okulların ekranının açılması için yerel tercih yapmak zorunlu. Aksi halde ekran açılmayacak. Yerel tercihte 5 okul hakkı var ama hepsini doldurmak zorunlu değil.

7- Sınavsız yerleştirme olarak da tanımlanan yerel yerleştirme okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

8- 24-28 Temmuz ve 31 Temmuz 04 Ağustos tarihlerinde olmak üzere iki kez nakil uygulaması olacak. Nakiller döneminde özel okullar tekrar kayıt alabilecek.

9- İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakılmıştı, nakillerde ise okulların puanlarına bakılacak.

Haberin Devamı

10- Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık liselere kaydedilecek. Ancak 8-16 Ağustos tarihlerinde il ve ilçelerdeki nakil komisyonlarına başvurup, kontenjanı uygun okullara da yerleştirilebilecek.

BUNLARA DİKKAT!

  • Doğru tercihin ilk ve önemli anahtarı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı ‘2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu.’ Tercihlerle ilgili önemli tarihler, işlemler ve esasların yer aldığı bu kılavuz, detaylı bir şekilde incelenmeli.
  • Tercih listesi oluşturulurken, önceliğiniz istekleriniz olmalı.
  • Tercih listesini oluştururken yüzdelik dilimler esas alınmalı. Ülke ve il başarı yüzdenizi dikkate alan geniş yelpazede bir tercih listesi hazırlanmalı.
  • Yüzdelik dilimi 5-6 olan bir öğrenci, ilk 3-4 tercihini 3’lük dilimden, 3-4 tanesini kendine yakın yüzdelik dilimden ve son 2 tanesini alt dilimlerden garanti tercihler olarak yazabilir.
  • Merkezi yerleştirmede, tüm tercihlerin doldurulması zorunlu değil ama az sayıda yazılacak okul, yerleşme şansınızı riske atmak anlamına gelecektir.
  • Yerel yerleştirmede ise kayıt bölgesi okullarına öncelik verilmeli. Okulların kontenjanları ve geçmiş yıllardaki diploma notları, dikkate alınarak tercih listesi hazırlanmalı.
  • Tercih edilecek okulların yerleşme ihtimalleri ile beraber hazırlık durumu, eğitim dili, pansiyon ve ulaşım olanaklarının araştırılması olumsuz sürprizlerin yaşanmasını engelleyecektir.

AİLELERE TAVSİYELER

  • Tercih dönemlerinde bazen kafa karışıklığı bazen de telaş yaşayabiliriz. Böylesi zamanlarda soğukkanlı olmak, seçenekleri birlikte düşünmek ve çocuğunuzun koşulsuz destekçisi olduğunuzu hissettirmeniz daha sağlıklı karar vermenizi sağlayacak.
  • Tercih dönemini bir ölüm kalım meselesi haline getirmenin kimseye yararı olmayacak. Gereğinden fazla anlam yüklenen bir tercih süreci; duygusal, aceleci ve yanlış kararlara neden olacak.
  • ‘İyi bir liseye yerleşirsen tatile gidebilirsin’ ya da ‘ancak x lisesini kazanırsan sana istediğini alırım’ ifadelerini duyar gibiyiz. Böylesine bir anlayış, sadece tercih döneminde değil, yaşamınızın bundan sonrası için de ciddi olumsuz sonuçlar doğurur.
  • Ailelerin aklında olması gereken en temel nokta, başarının bir takım oyunu olduğunu ve iş birliğine dayandığını hem kendilerine hem de çocuklarına hissettirmek olmalı.