Eğitim - Kariyer Dünya çocukları Kral Şakir ile iklim değişikliğini izliyor

Dünya çocukları Kral Şakir ile iklim değişikliğini izliyor

Paylaş
Dünya çocukları Kral Şakir ile iklim değişikliğini izliyor

Kral Şakir, Türkiye’de 5 milyon satışı ile en çok okunan çocuk kitabı. Çizgi filmleri de büyük ilgiyle izleniyor. Çocukların en çok takip ettiği karakterlerden biri Kral Şakir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Şirinler ve Angry Birds ile yaptığı projeyi, Türkiye’de ilk kez Kral Şakir ile yapıyor. Dünya çocukları; temiz enerji, iklim eylemi, nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği başta olmak üzere 17 küresel amacı Kral Şakir ile öğrenecek. Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr


Türk televizyon dizisi olan Kral Şakir, 2O’den fazla ülkede yayınlanıyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da milyonlarca çocuğa ulaşıyor. Dizide Kral Şakir, arkadaşları ve ailesinin maceraları işleniyor. Kral Şakir, şimdi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) eşitsizlik ve iklim değişikliği ile mücadele projesine dahil edildi. Kral Şakir’in yaratıcısı Varol Yaşaroğlu ile bir araya gelerek, hem bu projeyi hem de çizgi film ve animasyon dünyasını konuştuk.

Haberin Devamı

Kral Şakir, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın projesine nasıl dahil oldu?

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye temsilcisi Fatih Uyanık, Kral Şakir’i farklı ülkelerde küresel amaçları için kullanmak istediklerini söyledi. Proje ile Kral Şakir gençleri, dünyayı daha yeşil, sağlıklı ve adil hale getirmek için mücadeleye çağırıyor. Sürdürülebilir ve temiz enerji, iklim eylemi, yoksulluğa son, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi toplam 17 adet küresel amaç bulunuyor.

Küresel Amaç’ların olduğu toplamda 17 maddelik bir takvim oluşturduk. Takvimin her sayfasında bu küresel amaçlara hitap eden 17 karikatür yaptık. Takvim 32 ülkede yayınlanıyor. Takvime UNDP’nin sitesinden de ulaşılabilir. Takvimin kapağı da Kral Şakir’in sürdürülebilir bir dünya mesajı veren son filmi ‘Geri Dönüşüm’ün afişi.

Haberin Devamı

Bir de ‘Çocuk Fakültesi’ projeniz var. Çizgi film ve animasyon eğitimine yönelik bir fakülte mi bu?

Çocukların duyduğu en yaygın sorulardan biri “Büyüdüğünde ne olmak istiyorsun?” dur. Çocuklar, büyüdükleri ortam ya da çevreden etkilenseler bile meslek seçimleri büyük ölçüde deneyimleri doğrultusunda şekilleniyor.

Çocuk Fakültesi de 6-15 yaş çocuklar için meslek eğitimi veren, birbirinden farklı çeşitli fakültelerden oluşan özel ve sanal üniversite. Tiyatro, müzik, bilgisayar, mimarlık, televizyon, animasyon, çizgi film ve uzay bilimleri gibi pek çok dal var. Çocukların erken yaşta meslekleri tanıması için bir platform.

Şu anki çizgi romanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocuklar için uygun çizgi romanlar var mı?

70’li yıllarda çizgi roman tehlikeli görülüyordu. İçerik çok önemli. Kral Şakir’de bol çizim ve yalın bir anlatım var. Bu da çocukların kitap okuma sevgisini artırıyor. Kitap okuma sevgisi artıkça çocuklar, daha ağır kitaplar okumaya başlıyor.

Çocuklar için güzel çizgi romanlar var, özellikle yabancı çizgi romanlar çok keyifli. ‘Köpek Adam’ serisi çizgi romanları çok severim. Şu anda dünyada bir de manga çılgınlığı yaşanıyor. Çok ünlü eserleri de çizgi romana dönüştürebiliyorlar. Bu eserleri normalde okumaya kalksanız inanılmaz derecede zorlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çizgi romanlar, çocuklara kitapları sevdirmede etkili mi?

Katıldığım etkinliklerde ailelerin yüzde 90’ı bana “Çocuğumun ilk defa kitap okuduğunu gördüm” diyor. Bol resimli, sade kitaplar çocukların ilgisini çekiyor. Kitabın içeriğinde eğlence ve macera olması da önemli. Çocukların müfredatın önerdiği kitapları okumadığı ve sıkıldıkları söyleniyor. Bu kitaplar her ne kadar klasikler olsa da demek ki çocuklar için zamanı değil. Öyle çizgi romanlar var ki edebi eser okuyormuşum gibi hissediyorum. Dolayısıyla çizgi roman deyip geçmemek lazım.

SON FİLMİ NE ZAMAN İZLEYECEĞİZ?

Kral Şakir: Geri Dönüşüm filmimiz mayıs sonu gibi bitmiş olacak. Film, Dünya’nın kirlenmesi ve iklim değişikliği konusunu işliyor. Sinemada ya da dijital platformda yayınlanacak. Henüz netleşmedi.

ÇİZGİ FİLM VE AMİNASYON BÖLÜMÜ BİRÇOK ÜNİVERSİTEDE VAR. GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN BİRİ DİYEBİLİR MİYİZ?

Çizgi film ve animasyon, iş alanında parlak bir meslek. NFT ve metaverse evreni görsel tasarlanmış alanlar, buna çok ihtiyaç var. Aynı zamanda yazılım yani kodlama öğrenmek çok önemli. Görsellik artık çok değerli. Bunun için görselliğe odaklanan, yalın içerikler üretiyorum.

Haberin Devamı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE PROJENİZ VAR MI?

Milli Eğitim Bakanlığı ile geçmiş dönemde bir işbirliğim oldu. Kral Şakir’i kullanmak istediler, ben de kabul ettim. Ama hayata geçmedi. Kral Şakir, Türkiye’de çocukların en çok takip ettiği yegane karakter. Kral Şakir üzerinden çocuklara pek çok konu eğlenceli bir şekilde anlatılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı ile her türlü işbirliğine hazırım.