Eğitim - Kariyer Dünyanın en parlak 6 Türk genci

Dünyanın en parlak 6 Türk genci

Paylaş
Dünyanın en parlak 6 Türk genci

Dünya sorunlarına yönelik geliştirdikleri projeler için ömür boyu desteklenecek 15-17 yaş arasındaki ‘en parlak 100 genç’ listesinde 6 Türk öğrenci yer aldı. Öğrencilerin hazırladığı projeler arasında doğada hızla çözülen plastik ve engellilerin yaşamını kolaylaştıran uygulamalar var.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden 6 genç, Schmidt Futures ve Rhodes Vakfı’nın ‘100 Rise Global’ listesine girmeyi başardı. 170 ülkeden yaklaşık 120 bin başvurunun yapıldığı listede, 15-17 yaş arasındaki 100 genç bulunuyor. Schmidt Futures ve Rhodes Vakfı, her yıl toplumun sorunlarına duyarlı projelerle gelecek vadeden 100 genç seçiyor. ‘100 Rise Global’ listesine girmeye hak kazanan öğrenciler, hayat boyu burs imkanına kavuşuyor.

Haberin Devamı

LİSTEDEKİ TÜRK GENÇLER VE PROJELERİ

GÜLBİN ATLI
Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi. Tarım ilacı uygulanan alanlardan verim almaya yönelik proje geliştirdi. İki sene önce NASA tarafından düzenlenen girişimcilik ve inovasyon yarışmasına da katılan Gülbin, projesi ile ‘dünyadaki en iyi 5’ arasına girmeyi başarmıştı.

ALPER KONUKBAY
TED Ankara Koleji 12’nci sınıf öğrencisi. Yazılı metni işaret diline dönüştüren bir uygulama geliştirdi. Proje, işitme engelli çocukların okuryazarlığını hedef alıyor.

DEMİR SONAR

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi. Yanık iyileştirme üzerine hazırladığı çalışmada, annesinin ev işleriyle ilgilenirken yaşadığı kazalardan yola çıktı. Kış aylarında kirletilmemiş doğal deniz yosunlarını topladı ve bundan yanık kremi yaptı. Sağlık imkanlarına erişimi kısıtlı insanlara da bu kremi dağıttı.

Haberin Devamı

YİĞİT EFE NAS

Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi. Petrol bazlı plastiklerin zararlı etkilerine karşı yüzde 2 hemiselüloz ve yüzde 1 gliserolden üretilen sürdürülebilir bir plastik olan ‘Hemi Change’i geliştirdi. Hemi Change, doğada 5-6 hafta içinde biyolojik olarak parçalanıyor. Diyarbakır’ın meşhur karpuzunu, plastik kirliliğinin çözümü olarak kullandı. Karpuz, Hemi Change için gerekli hemiselüloz etken maddelerden biri oldu.

İREM DENİZ KÜÇÜKKÖSE

Bahçeşehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi. Okuduğu haberde, görme engelli öğrencinin sınav okutmanı ile yaşadığı sorundan etkilendi. Görme engelliler için yapay zeka destekli kabartma ekran tasarladı.

ELANUR KARAKUŞ

Ordu Bahçeşehir Koleji Ordu-Giresun Enver Yücel Kampüsü Fen Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi. Karadeniz’in iklimindeki gibi kapalı havalarda bile yüksek verime sahip güneş panelleri tasarladı.

HKÜ’DE İLK DERS ‘ÜNİVERSİTE HAYATINA GİRİŞ’

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrencileri için ‘Oryantasyon 2023: Üniversite Hayatına Giriş Dersi’ düzenledi. Bu yılki oryantasyon programında, 2 bine yakın yeni öğrenci üniversite yolculuğuna ilk adımını attı. Oryantasyon programında konuşan HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, “Azim, irade ve umudun disiplin ve bilim ile birleşmesiyle yarınları bilimin ışığında kuracak olan sizler üniversitemizin ve ailelerinizin onur kaynağı olacaksınız. HKÜ ailemizin büyümesinden gurur duyuyor, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında üniversitemizin de 15’inci yılının yeni sıçrama hamlelerimizin kilometre taşı olacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

KAÇAK KURSLAR KAPATILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ruhsatsız faaliyet gösterdiği ihbar edilen 1.825 izinsiz kursun kapatılması için işlem başlattı. MEB’e bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi, bakanlığın sitesinde yayınlandı. İzinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespiti için Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında ‘İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı’ linki oluşturuldu.

Haberin Devamı