Eğitim - Kariyer Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur? YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir?

Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur? YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir?

Paylaş
Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur? YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir?

Ek puanlı yerleştirme 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarının gündemine oturdu. 18-19 Haziran tarihlerinde 3 oturum şeklinde gerçekleşen üniversite sınavına 3 milyondan fazla aday katılmıştı. YKS tercihleri için sürecin başlamasına kısa süre kala adaylar Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur? YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir? Araştırması yapmaya başladı…

Ek puanlı yerleştirme üniversite tercihinde bulunacak adaylara avantaj sağlıyor ve tercihler yapılırken okul puanının yanı sıra ek bir puanda veriliyor. Bu da adayın yerleştirme puanını yükseltiyor. Ancak ek puanlı yerleştirmeden sadece meslek lisesi mezunu adaylar faydalanırken, ek puanı kullanabilmek içinse yine bazı kurallara uymak gerekiyor…

Haberin Devamı

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30 Mart 2012 tarihinden önce kayıt yaptıran adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilecekler. Aynı ortaöğretim kurumuna 30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt yaptıran adaylar Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmeyecekler.

YKS TERCİHLERİNDE KİMLER EK PUANLI YERLEŞTİRMEDEN YARARLANABİLİR?

Ek puanlı yerleştirme, sadece meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması durumunda sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı ek puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.

Kısaca, adayın üniversite tercihi yaparken, lisede okuduğu bölümle aynı doğrultuda bir üniversite bölümü seçmesi halinde ek puanlı yerleştirme devreye girebiliyor. Aynı zamanda bu durum lisede elektrik ile ilgili bir bölümde eğitim gören bir öğrencinin üniversitede elektrik mühendisliği bölümünü seçmesi halinde ek puan alması şeklinde örneklendirilebilir. Ancak öğrenci, meslek lisesinde inşaat bölümünden mezun olup işletme seçmesi hâlinde bu ek puandan faydalanamaz.

Haberin Devamı