Eğitim - Kariyer Formasyon kalktı mı? Danıştay'ın pedogojik formasyon kararı

Formasyon kalktı mı? Danıştay'ın pedogojik formasyon kararı

Paylaş
Formasyon kalktı mı? Danıştay'ın pedogojik formasyon kararı

Formasyon kalktı mı?’ sorusu Danıştay tarafından alınan pedojojik formasyon kararının ardından öğretmenler adayları tarafından araştırılıyor. Eğitim fakültesinden mezun olmayanlara öğretmen olma yolunu açan pedogojik formasyon ile ilgili itirazlar bir süredir devam etmiş ve konu yargıya taşınmıştı. Danıştay pedogojik formasyon kararını açıkladı. Peki, formasyon kalktı mı? İşte yanıtı…

Pedogojik formasyon ile üniversitede matematik mezunu olanlar matematik öğretmeni, tarih mezunu olanlar da tarih öğretmeni olabildiği gibi milyonlarca kişi formasyon alarak öğretmen olma yolunu seçebiliyordu. Bu konuda birçok üniversitede formasyon kontenjanı açılırken, eğitim fakültesinden mezun olmayanların formasyon alarak öğretmen olması tartışma konusu olmuştu. Yargıya taşınan konuyla ilgili Danıştay kararını verdi…

Haberin Devamı

FORMASYON KALKTI MI?

Eğitim fakültesi mezunu olmayanlar formasyon alarak öğretmen olabiliyor. Bu kapsamda pek çok üniversitede formasyon belgesinin alınabileceği kontenjanlar açıldı. Üniversite, matematik, tarih, coğrafya, edebiyat gibi birçok farklı bölümden mezun olan kişiler öğretmen olabilmek için formasyon eğitimi almaya başladı.

Ancak bu konuda uzamanlar oldukça tedirgin. Zira öğretmenlik eğitiminin alınacak birkaç dersle yeri doldurulamayacağı gibi hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum mantığının da eğitim hayatına zarar verdiği düşünülüyordu.

Bu kapsamda atılan adımın yanlış olduğunu söyleyen Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, yürütmenin durdurulması için geçen ekim ayında Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8’inci Daire’den dikkat çeken bir çıkış geldi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haberin Devamı

DANIŞTAY PEDOGOJİK FORMASYON KARARI 2022 SON DAKİKA

Alınan karar ile halen devam eden pedagojik formasyon eğitimi ve sonraki uygulamaların hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalktı. Kararda “Pedagojik eğitim sertifika programı açılış izni verilen üniversitelerin, ‘Başvuru ve Yerleştirme’ başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında hukuka uyarlık bulunmamakta. ‘Rehberlik Alanına’ yapılacak atamalarda ‘Psikoloji Bölümü’ mezunları yönünden dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada "Üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir" denildi.