Eğitim - Kariyer Her okula bir rehber öğretmen

Her okula bir rehber öğretmen

Paylaş
Her okula bir rehber öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı; Ankara’da akademisyenler, farklı illerden okul yöneticileri ile rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan 150 katılımcı ile ‘Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı’ konulu çalıştay düzenledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği çalıştayda, son dönemde okullarda artan akran zorbalığını önlenmesi için öneriler sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çalıştayın sonuç raporuna göre yeni planlamaları hayata geçireceklerini söyledi. Buna göre,

Haberin Devamı
  • Her okulda bir rehber öğretmen olacak şekilde yeni öğretmen atamaları planlanıyor. Hâlihazırda okullarda 40 bin civarında rehber öğretmen ve psikolojik danışman görev yapıyor. Bu öğretmenlerin sosyal duygusal beceriler konularında mesleki yeterliliklerinin artırılması amacıyla program başlatılacak.
  • Tüm kademelerde rehberlik dersi uygulaması Bakanlığın gündeminde. ,‘Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Psikoeğitim Projesi’ kapsamında hazırlanan okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise kademelerine özgü içerikler yaygınlaştırılacak.
  • Aile Okullarında ‘akran zorbalığı’ anlatılacak. Bakanlık, akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri sürekli destekleyecek.
  • Liselerde akran zorbalığı, disiplin suçları arasına alınmıştı. Bakanlık, okullarda zorbalık ve şiddet olaylarının önlenmesine yönelik mevzuatta yapılabilecek diğer düzenlemeleri de masaya yatırdı.

‘PARÇALI BURS’ GERİ DÖNDÜ

Özel okullar, eğitim öğretim bursunun dışında yönetmelik gereği kayıtlı öğrencilerin yüzde 3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmak zorunda. Örneğin, öğrenci sayısı 3 bin ise bu okul, öğrenci sayısının yüzde 3’ü kadar öğrenciyi yani 90 öğrencisini ücretsiz okutmakla yükümlü. Bu 90 öğrenci de yönetmelikteki bazı kriterlere göre seçiliyor. Şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar, öncelikli olarak ücretsiz okutuluyor. Yüzde 3’lük burs, uzun yıllar parçalı burs olarak yüzde 25, 50 ve 75 oranında verildi. Ancak 2014’te burs oranı parçalı olmaktan çıkarıldı ve yüzde 100 tam bursa dönüştürüldü.

ÖĞRENCİYE DESTEK

Pandemi döneminde bir süre uygulanan parçalı burs, geçen yıl tekrar yüzde 100 tam bursa döndü. Geçen Aralık’ta Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü görevini devralan Mustafa Gelen’in ilk icraatlarından biri parçalı bursu geri getirmek oldu. Okullara gönderilen genelgede, “Öncelikli öğrencilerden yüzde 3’ün altında kuruma başvuru olması durumunda kalan kısmını, öğrenim ücretinin tamamını almadan okutabileceği gibi; öğrenim ücretinin yüzde 25, 50 ve 75 oranı kadar kısmını ücretsiz okutabilir” denildi. Böylece burstan yararlanan öğrenci sayısı artacak.

Haberin Devamı

İLKOKULLARDA EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİMİ

Hayat Holding, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde ‘Hayata İyi Bakarız’ mottosu ile Ekolojik Okuryazarlık Projesi’ni hayata geçirdi. Proje; ilkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilerini kapsıyor. Proje kapsamında biyoçeşitlilik, iklim değişimi, ekolojik okuryazarlık, doğal kaynaklar ve sürdürülebilirlik başlıklarında eğitimler verilecek. Projenin ikinci dönem başlayacağını söyleyen Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı, “Proje, öncelikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası’na göre Türkiye temsili olarak belirlenen 10 ilde uygulanacak. Her yıl bu illere yenileri eklenecek” dedi.

NÜKLEER ENERJİ ALANINDA LİSE KURULACAK

Milli Eğitim Bakanlığı; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi ve Titan 2 IC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi ile işbirliği protokolü imzalamıştı. Bu işbirliği kapsamında Türkiye’de ilk kez nükleer enerji alanında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün karşılanması amacıyla tematik bir lise kurulacak. Akdeniz bölgesindeki altı mesleki ve teknik Anadolu lisesinde ‘nükleer enerjiye giriş’, seçmeli ders olarak verilmeye başlanmıştı. Bu çalışmaların daha da özellikli hâle gelmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, nükleer enerji alanı bulunan bir tematik mesleki ve teknik Anadolu lisesi açılması için de çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

KISA... KISA...

  • Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liseleri’nde okumak isteyen öğrenciler için kabul sınavı 25 Şubat’ta yapılacak. Sınava katılmak isteyenler öğrenciler 23 Şubat’a kadar http://applyfentek.com adresinden kayıt yaptırabilecek.
  • Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Melek, uluslararası uzman iletişim akademisyenleri topluluğu olan Avrupa İletişim Araştırmaları ve Eğitimi Birliği (ECREA) Kadın Ağı’nın başkanlığına seçildi.