Eğitim - Kariyer İlk ara tatil tavsiyeleri

İlk ara tatil tavsiyeleri

Paylaş
İlk ara tatil tavsiyeleri

11 Eylül’de başlayan eğitim-öğretim yılının ilk ara tatili dün başladı. Ara tatilin ardından yaklaşık 20 milyon öğrenci, 20 Kasım’da tekrar ders başı yapacak. Hem okula ilk adımını atan minikler hem de yoğun bir tempoda eğitimine devam eden tüm öğrenciler için bu ara tatil, dinlenmek ve keyifli aktiviteler için iyi bir fırsat yaratıyor. Ara tatilde aileler ile ya da bireysel olarak yapılacak birçok aktivite bulunuyor.

BOL BOL FİZİKSEL AKTİVİTE

Haberin Devamı

* Çocuğunuzla beraber doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Piknik yapabilir, keşfedilmemiş bölgeleri keşfedebilirsiniz.
* Sanatsal faaliyetlerin bolca olduğu tatil dönemlerinde, müze ve sanat galerilerini ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun sanata olan ilgisi artabilir.
* Okul döneminde kapalı alanda bulunan ve genellikle masa başında oturmak zorunda kalan çocukların fiziksel aktivite yapmaya ihtiyaçları var. Yüzme, bisiklet sürme, tenis gibi aktivitelerle çocuğunuzun enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.
* Çoğunuzla birlikte yemek yapabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz. Hem eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar hem de çocuğunuzun mutfak becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

‘EKRANSIZ GÜN’ BELİRLEYİN

Haberin Devamı

* Çocuğunuzun el becerilerini geliştirecek aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Resim yapma, el sanatları gibi aktivitelerle çocuğunuzun yaratıcılığını ve motor becerilerini destekleyebilirsiniz.
* Farklı şehirleri veya tarihi mekanları gezmek için planlar yapabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz farklı kültürleri tanıyabilir ve yeni deneyimler yaşayabilir.
* Tatil programında, çocuğun yaşına uygun olarak her gün en az 20-40 dakika kitap okuma aktivitesine mutlaka yer verilmeli. Birlikte kitap okuyup üzerine sohbet etmek, kitaptaki karakterleri canlandırmak veya kitaba yeni bir kapak tasarlamak gibi etkinliklerle çocuğunuzun okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.
* Televizyon, bilgisayar ve internet sürelerini kontrol altında tutarak, çocuğun sosyal yaşantısının ve zihinsel süreçlerinin olumsuz etkilenmemesini sağlayabilirsiniz. Tatil haftasının en az bir gününü ’ekransız gün’ olarak belirleyebilirsiniz.

EĞİTİM TAKVİMİ

22 Ocak-2 Şubat 2024 Yarıyıl tatili
8-12 Nisan 2024 İkinci ara tatil
14 Haziran 2024 Eğitim öğretim dönemi, sona erecek.

5 MADDEDE ÇOCUKLARDA OKUMA ALIŞKANLIĞI

Eğitimci Serkan Can Zengin, çocuklarda okuma alışkanlığını artırmak için şu 5 maddeye dikkat çekti.

1) AİLECE OKUMA VAKTİ OLUŞTURUN

Burada en önemli olan ailenin televizyon ya da bilgisayar olmadan birlikte kitap okumasıdır. Bu okuma, yüksek sesle olabileceği gibi herkes kendi kitabını da okuyabilir. Haftada iki ya da üç akşam 15-20 dakika yapılmalıdır.

Haberin Devamı

2) KİTAPLAR VE DERGİLER ULAŞABİLECEĞİ YERDE OLSUN

Kitaplar sadece kütüphanede kalmamalı. Bazen masanın ya da koltuğun üzerinde duran bir kitap, çocuğunuzun okuma isteğini artıracaktır. Seçtiğiniz kitapların onların ilgisini çeken konularda ve yaşına uygun seviyede olmasına dikkat edin.

3) ÇOCUK DERGİLERINE ABONE OLUN

Her zaman kitaplar sevimli gelmeyebilir. Bazen görsel olarak canlı, dikkat çekici ve farklı konuları aynı yerde bulabileceği dergiler çocuğunuzun hoşuna gidebilir. Bu dergilerde çeşitli bulmacalar, boyama gibi onların hoşlanacağı bölümler dikkatlerini çekecektir.

4) ÇOCUKLARLA KİTAP ALIŞVERİŞİ YAPIN

Çocukları, kitapların dünyasına götürün. İstediği ve beğendiği kitabı almasına izin verin. Kitabevlerinde vakit geçirin. Aynı zamanda kendisi gibi başka çocukların da sevinçle kitapları incelediğini gördüğünde kitap okuma isteği artacaktır.

Haberin Devamı

5) KİTAP OKURKEN SİZİ GÖRSÜN

Eğitimde modelleme, bilinçaltı ve bilinç üstünün şekillenmesini sağlar. Sizi kitap okurken gördüğünde bunun değerli ve önemli olduğunu düşünecektir. Unutmayın, çocuğunuz söylediğinizi değil, yaptığınızı örnek alır.