Eğitim - Kariyer İş hayatında kadın girişimcilerin olmazsa olmazı: İletişim stratejileri

İş hayatında kadın girişimcilerin olmazsa olmazı: İletişim stratejileri

Paylaş
İş hayatında kadın girişimcilerin olmazsa olmazı: İletişim stratejileri

Ülkemizde, toplam kadın girişimci sayısı oran olarak yüzde 10'u geçti. Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi Raporu'na göre, erken aşama girişimcilik aktivitesi toplamında 48 ülke içinde Türkiye 15. sırada yer alıyor. Bu kapsamda, özellikle kadın girişimciliğin öneminin tekrar vurgulanması büyük önem taşıyor. İş hayatında, özellikle kadın girişimciler için en önemli unsurların başında “iletişim” geliyor. İletişim alanındaki her başarısızlığın, maddi ve manevi maliyeti ise çok büyük… Peki çalışanlar iletişimde nelere dikkat etmeli? İşte uzmanından iletişim stratejileri...

İletişim içeriği, şekli, yolları ve tarzı öncelikle işyerindeki çalışanları ve müşterileri direkt etkiliyor. Kaliteli bir iletişimin kurulması iletişim çatışmaları veya noksanlıkları sebebiyle meydana gelebilecek problemleri engeller böylece çalışanlara da kaliteli ve sağlıklı bir iş ortamı sağlıyor.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARA DİKKAT ETMEK İŞ HAYATI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

PR Ajansı Başkanı ve Halka İlişkiler Uzmanı Nesrin Gündüz iletişimci olmanın temel kurallarını şu şekilde açıklıyor:

İyi bir dinleyici olmak iletişim kurmanın temeli. Doğru iletişim yöntemleri ve teknikleri kullanılması başarıda büyük rol oynuyor. Yaşamımızın önemli bir parçası olan sosyal medya paylaşımlarına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kadınlar, özel hayatını hatta ailevi en özel anlarını dahi sosyal medyada paylaşıyor. Kariyer hedefi olanlar için yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri bu.

İlk konuşma dilinin beden dili olduğunu ifade eden Gündüz, beden dili konuşma dilini destekliyorsa, bunun karşıdaki kişiye güven vereceğini belirtiyor. Kullanılan kelimelerin anlamını, beden dilimizi kullanarak çok değişik anlamlara getirebiliriz. Direkt göz teması, uygun bir beden mesafesi, sıkı bir tokalaşma dostluğun ifadesine bağlı olarak "güvenilir bir insanım" mesajını da veriyor.

Haberin Devamı

Önce odak noktalarını kavrayıp ardından söze başlamak gerektiğinin altını çizen Gündüz, "Etkili iletişim kurmak düşündüğümüz kadar kolay olmuyor. Örneğin; ne söylemek istediğimizi çok iyi biliyoruz ancak karşı taraf bizi yanlış anlıyor; çok önemli anlarda adeta donuyor, ne diyeceğimizi bilemeyebiliyoruz; yanlış anlaşılma korkusuyla asıl söylemek istediğimizi bir türlü dile getiremiyoruz ya da aceleci davranıp daha sonra pişman olacağımız bir yorumda bulunuyoruz." diyor.

Gündüz, kadın ve erkek davranış dillerinin de birbirinden çok farklı olduğunu dile getiriyor ve "Kendimizi doğru ve net ifade edebilmeliyiz" diyor. "Hayatımızın her alanında “yapıcı” olmak konusunda özellikle biz kadınlara çok görev düşüyor" diyen Gündüz, yıkıcı olmanın, kestirip atmanın ve bağları koparmanın çok kolay olduğunu söylüyor ve sözlerine şu şekilde son veriyor:

Önemli olan karşımızdaki kişilerin isteklerini doğru kavrayıp yapıcı orta nokta çözümler üretebilmek.