Eğitim - Kariyer Kız çocukları bu 'yuva'da hayata tutunuyor

Kız çocukları bu 'yuva'da hayata tutunuyor

Paylaş
Kız çocukları bu 'yuva'da hayata tutunuyor

Eğitime erişimleri risk altındaki kız çocuklarının ortaokuldan üniversiteye kadar ücretsiz barınma ve bakım hizmetini sağlayan Koruncuk Vakfı, Bolluca’da açtığı yeni kız yurdu ile kapasitesini yüzde 40 artırdı. Devlete bağlı bir yapıyken 2019’da yeni modele geçen vakıf, kısıtlı imkanlarla kız çocuklarının sosyo-kültürel gelişimlerini destekleyen bir ‘yuva’ oldu.

‘BAŞARI ŞARTI’ YOK

Haberin Devamı

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk Vakfı), 1979’da kendisi de neredeyse kimsesiz büyümüş, dönemin İstanbul Emniyeti Çocuk Şubesi Müdürü Hüseyin Bilgin öncülüğünde gönüllülerin bir araya gelmesiyle kuruluyor. Devlete bağlı bir yapı olarak korunmaya muhtaç çocuklara bakan vakıf, 2019’da yeni bir modele geçiyor. Özerk bir statüye geçen vakıf, 10-18 yaş grubundaki sosyo-ekonomik nedenlerle eğitim hakkı risk altındaki kız çocuklarına ‘başarı şartı’ aramadan ortaokuldan üniversiteye kadar ücretsiz barınma ve bakım hizmeti sunuyor.

BOLLUCA VE URLA YURTLARI

Koruncuk Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Figen Samuray ile vakfın yeni modeli ve çalışmaları hakkında konuştuk. İstanbul Bolluca ve İzmir Urla’daki Koruncukköyler’de, kız çocuklarına yurt desteği sağladıklarını söyleyen Figen Samuray, “Kız çocukları daha riskli durumda. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için öncelikle kız çocukları için ortaokul ve lise yurdu açtık. Ama Bolluca’daki yerimiz çok büyük. Yurtlarımız, çocuklarımızın sevgi ve güven dolu bir hayat sürecekleri yeni ‘yuva’ları. Bağışlarımız artarsa Bolluca’nın bir bölümünü erkek yurdu yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ MODELİN ZORLUKLARI

Yeni modelde maddi olarak çok zorlandıklarına değinen Samuray, şunları söyledi: “Eski modelde devlet destekli çocuk esirgeme kurumu statüsünde olduğumuz için elektrik, su, yakıt ve çocukların okul servis masraflarının hepsi devlet tarafından karşılanıyordu. Şimdi hepsini vakıf karşılıyor. Onun için sürdürülebirlik konusunda zorlanıyoruz.” Yurtlarda toplam 125 öğrenciye, dışarda ise 250 çocuğa destek verdiklerini belirten Samuray, Bolluca’daki yeni yurtla birlikte kapasitelerinin yüzde 40 oranında artığını söyledi.

OKULA GÖRE PLANLAMA

Bolluca’da lise, Urla’da ise ortaokul yurdu açtıklarını anlatan Samuray, “Bolluca’da ilk başta ortaokul yurdu inşa etmeyi planladık. Ancak lise öğrencilerinden daha çok talep alınca Bolluca’yı tamamen lise yurdu yaptık. Bolluca’nın çevresinde farklı alanlarda 17 lise var. Urla’yı da ortaokul öğrenci yurdu yaptık. Etrafında da sadece 4 lise var. Oradaki öğrencilerimizi mezun olduktan sonra Bolluca’daki lise yurtlarımıza almak istiyoruz. Velilerimizin yüzde 80’i çocuklarının Bolluca yurdunda devam etmesini kabul etti. Bolluca’ya gelmek istemeyen öğrencilerimizi de veli destek programımıza alacağız” dedi.

Haberin Devamı