Eğitim - Kariyer Kız öğrencilere teknoloji alanında kariyer imkanı

Kız öğrencilere teknoloji alanında kariyer imkanı

Paylaş
Kız öğrencilere teknoloji alanında kariyer imkanı

Geleceğin sektörü olan teknolojide kadınların istihdam oranı, Türkiye’de yüzde 10’un altında. Teknoloji alanında kadın istihdamını artırmak için teşvik edici programların başlatılması önemli. Bu farkındalıkla hareket eden Yıldırım Şirketler Grubu ile Garip&Zeycan Yıldırım Vakfı, Fırat Üniversitesi ile önemli bir proje başlattı. Kız öğrencilere bilişim teknolojilerinde eğitim, staj ve iş olanağı sağlayacak olan programın Elazığ’daki tanıtım toplantısında, projenin paydaşları ile konuştum.

STEM EĞİTİM ORANI DÜŞÜK

Haberin Devamı

Türkiye’de toplam istihdamın sadece yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 raporuna göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 129’uncu sırada. Çalışma hayatına bakıldığında, eğitim ve sağlık sektörlerinde kadın çalışanların payı yüzde 50’nin üzerinde, fakat geleceğin sektörü olan teknolojide kadınların istihdam oranı yüzde 10’un altında. Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu verilerine göre, kız öğrencilerin sadece yüzde 35’i STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimini sürdürüyor, bilgi ve iletişim teknolojilerine sadece yüzde 3’ü ilgi gösteriyor.

GELECEĞİN BİLİŞİM UZMANLARI

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin 2022’de 1506 üniversite mezunu kadın katılımcıyla yaptığı anketin sonucu da dikkat çekici. Kadın katılımcıların yüzde 43’ü işyerinde teknoloji konusunda erkeklere daha fazla güvenildiğini düşünüyor. Bu gerçekten hareket eden Yıldırım Şirketler Grubu ile Garip&Zeycan Yıldırım Vakfı, kadınların teknoloji alanında daha fazla yer alması için Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi ile ‘Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0’ projesini 1 Mart’ta başlattı. Proje kapsamında, iki fakültenin 4’üncü sınıf öğrencileri ve yeni mezunlar arasından seçilen 17 kız öğrenci, bilişim teknolojileri alanında iş dünyasının beklentilerine uygun olarak eğitim alacak.

Haberin Devamı

‘ELAZIĞ’DA POTANSİYEL VAR’

Projenin tanıtım toplantısı Yıldırım Şirketler Grubu’na bağlı Eti Krom’un ev sahipliğinde, 5 Mart’ta Elazığ’da yapıldı. Projenin detayları hakkında bilgi veren Garip&Zeycan Yıldırım Vakfı Direktörü ve Yıldırım Grubu Pazarlama Grup Başkanı Zeycan Rochelle Yıldırım, “Erkek egemen olan teknoloji sektöründe kadınların varlığının güçlendirilmesi için Elazığ’dayız. Bu tarz projeler için genellikle Türkiye’nin batı bölgeleri seçilir ama biz özellikle Elazığ’ı seçtik. Çünkü burada harika bir potansiyel var. Kız öğrenciler öncelikle Eti Krom’da staj yapacaklar, sonrasında da proje eğitimlerine katılacaklar. Başarılı olanlara ise Yıldırım Grup bünyesinde iş olanağı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

KIZ ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar, Elazığ 4.0, projesinin kız öğrencileri mesleki anlamda geliştireceğini belirterek, “Proje kapsamında staj, eğitim ve mentorlük desteği alacak öğrencilerimiz, iş hayatına kolay bir şekilde hazırlanacak” dedi. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında geçen yıl kız öğrenci oranının, ilk kez erkek öğrencileri geçerek yüzde 50.8’e ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Akpınar, “2024’de bu oran kız öğrenciler lehine daha da artarak yüzde 51.7’ye yükseldi. Bu artış mühendislik fakültelerine de yansıdı. Bu yıl mühendislik bölümüne kayıt yaptıran kız öğrencilerin oranı geçen yıllara göre yaklaşık yüzde 4 artarak yüzde 31’e ulaştı. Bu artış zaman içinde sektöre de yansıyacak” diye konuştu.

EŞİT FIRSATLAR SAĞLANMALI

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Fırat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (FÜKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Bahar Demirel, projenin kız öğrencilerin teknoloji sektöründe varlıklarını artırmaları için önemine değinerek, “Elazığ 4.0 Projesi ile kızlarımızın pek çok iş imkanı bulmasını diliyorum. Kadınlar; teknoloji alanındaki yetenekleri ve yaratıcılıkları ile sektöre büyük katkılar sağlayabilecek potansiyele sahip. Bu da bir kadın olarak beni mutlu ediyor. Kadınları teknolojiye teşvik eden eğitim programları, kadınların işe alım süreçlerinde onlara eşit fırsatlar sağlanması ve eşitlikçi politikalarının benimsenmesi gibi önlemler ile teknolojide kadın istihdamı artıracaktır” dedi.

Haberin Devamı