Eğitim - Kariyer Lise tercih maratonu başlıyor

Lise tercih maratonu başlıyor

Paylaş
Lise tercih maratonu başlıyor

LGS merkezi sınav sonuçlarının 30 Haziran’da açıklanmasıyla birlikte, liselere yerleştirme işlemleri başlayacak. Sonuçlarla birlikte ‘tercih kılavuzu’ da yayınlanacak. Öğrenciler, kılavuzda yer alan okulların yüzdelik dilimine göre tercih yapacak. Sınava girmeyen öğrencilerin ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere iki grupta tercih hakkı olacak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçları, ‘www.meb.gov.tr’ den ilan edilecek. Tercih kılavuzunda, geçen yılın yüzdelik dilimleri yer alacak. Öğrencilerin puana göre değil, yüzdelik dilime göre okul tercihi yapması gerekiyor. Öğrenciler; Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tüm öğrenciler için zorunlu olacak.

Haberin Devamı

YÜZDE 85’İ SINAVSIZ YERLEŞTİRME

LGS merkezi sınava, 1 milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisi girdi. Liseye geçecek öğrencilerin yaklaşık yüzde 85’i yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullara kayıt olacak. Bu yerleştirmede, öğrencilerin ikamet adreslerine, okul başarı puanı üstünlüğüne ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine bakılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü dikkate alınacak.

OKUL TERCİHİNDE BUNLARA DİKKAT!

  • Lise tercihinde öğrencinin ilerde hangi mesleği seçmek istediği, yetenekleri ve yatkınlıkları belirleyici olmalı.
  • Lise türleri araştırılmalı ve bu liselerde alınacak eğitimin içeriği de öğrenilmeli.
  • Lisenin öğretim niteliği, öğretmenlerin mesleki deneyimleri, okulun teknolojiyi kullanma becerileri, üniversite sınavındaki başarısı, yabancı dil yeterliliği ve okulun eve yakınlığına dikkat edilmeli.
  • Okulun yurt içi ve yurt dışı okullarla gerçekleştirdiği işbirliklerinin ve rehberlik hizmetlerinin kapsamı, burs olanakları, öğrenci-öğretmen-veli iletişimine verdiği önem de dikkate alınmalı.
  • Lise eğitimi, öğrencilere kendi bilgi ve becerilerini fark ederek, bu becerilerini geliştirecekleri çeşitli fırsatlar sunmalı.

SINAV PUANI İLE YERLEŞTİRME KRİTERLERİ

Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme olacak. Sınav puanıyla yerleştirmelerde, aynı okulu tercih eden öğrencilerin puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla şu 7 kritere bakılacak.

Haberin Devamı

1) Ortaokul Başarı Puanı (OBP)

2) 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

3) 7’nci sınıf YBP üstünlüğüne

4) 6’ncı sınıf YBP üstünlüğüne

5) Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına

6) Tercih önceliğine

7) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılacak.

ÖZEL OKULLAR TABAN PUAN AÇIKLAYACAK

Amerikan, Fransız, İtalyan ve Alman liselerinin de aralarında bulunduğu yabancı ve özel liseler de öğrencilerini LGS merkezi sınav puanıyla alacak. Bu okullar 30 Haziran’da LGS sonuçları ile birlikte kendi taban puanlarını açıklayacak.

Herhangi bir özel okula kesin kayıt yapan öğrenciye resmi okullar için tercih ekranı açılmayacak. Ancak veli, öğrencinin özel okuldaki kesin kaydını sildirirse, resmi okullar için tercih yapabilecek. Aynı durum resmi okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerli.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ

Taban puan ilanı: 30 Haziran 2022 1’inci ön kayıt dönemi: 30 Haziran/1-2-3 Temmuz 2022 1’inci kesin kayıt dönemi: 4 Temmuz 2022 Serbest kayıt dönemi: 5-6-7-8 Temmuz 2022 Yerleştirmeye esas nakil dönemi: MEB’in Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’nda yayımlayacağı tarihlere bağlı.