Eğitim - Kariyer Lise tercih maratonu başlıyor

Lise tercih maratonu başlıyor

Paylaş
Lise tercih maratonu başlıyor

LGS kapsamında lise tercihleri, 3 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Liselere iki tür yerleştirme söz konusu, LGS puanıyla öğrenci alan sınavlı okullara ve sınavsız yerleştirmeyi ifade eden yerel yerleştirme. Lise tercihleri, e-okul üzerinden yapılacak. Tercihlerin herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatılması gerekiyor. Aksi halde tercihler geçersiz sayılacak. Yerleştirme sonuçları da 24 Temmuz’da açıklanacak.

YEREL TERCİH ZORUNLU

Haberin Devamı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 3-19 Temmuz tarihleri arasında tercihler yapılacak. Lise tercihlerinde esas olan ‘Genel Yüzdelik Dilim’dir. Öğrenciler tercihlerini sınav sonuç belgelerinde yer alan ‘Genel Yüzdelik Dilim’e göre yapacak. Bir özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Kaydın silinmesi gerekiyor. LGS puanıyla fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirmeler LGS sınav puan üstünlüğüne göre yapılacak. Sınavla öğrenci alan liseler için 10 tercih hakkı bulunuyor. Bu tercihlerde okul türü ya da il sınırlaması yok. Sınavla öğrenci alan okulların ekranının açılması için yerel tercih yapmak zorunlu. Aksi halde sınavla öğrenci alan okulların ekranı açılmayacak.

Haberin Devamı

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan okullarda LGS sınav puanı eşitliği durumunda 7 kritere bakılarak, yerleştirme yapılacak. Bu kriterler şunlar:

1) Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne

2) 8’inci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne

3) 7’nci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne

4) 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne

5) 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına

6) Tercih önceliğine.

7) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Sınavsız yerleştirme olarak da tanımlanan yerel yerleştirme okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak. Tüm öğrenciler yerel tercih yapmak zorunda. Yerel tercihte 5 okul hakkı var ama hepsini doldurmak zorunlu değil. Sınavla öğrenci alan okullar ekranını açabilmek için bir tane de olsa yerel tercih yapmak zorunlu. Sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşme durumunda, yerel tercih dikkate alınmayacak. Yerel yerleştirmede, okul başarı puanı yüksek olan öğrenciler ile 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

Haberin Devamı

İKİ KEZ NAKİL UYGULAMASI

Yerleştirme sonuçlarının 24 Temmuz’da açıklanmasının ardından okulların taban puanları ve boş kontenjanları açıklanacak. Nakiller döneminde tercihlerde dikkat edilecek nokta, okulların puanı olacak. İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakılmıştı, ama nakillerde okulların puanlarına bakılacak. İki kez nakil uygulaması olacak. İlk nakil uygulaması için başvurular 24-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün hem yine okulların birinci nakil dönemi puanları ve boş kontenjanları açıklanacak hem de ikinci nakil uygulaması başlayacak. İkinci nakil için başvurular 4 Ağustos saat 17.00’ye kadar yapılacak. Sonuçları ise 7 Ağustos’ta açıklanacak. Nakiller döneminde özel okullar tekrar kayıt alabilecekler.

HANGİ LİSE KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

Sınavla öğrenci alan devlet liselerinin toplam 206 bin 414 kontenjanı bulunuyor. Bu kapsamda

Haberin Devamı
  • Anadolu liselerine 71 bin 22
  • Fen liselerine 40 bin 470
  • Sosyal bilimler liselerine 10 bin 740
  • Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356
  • Mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı.

ÖZEL OKULLAR KAYIT TAKVİMİ

3-4-5 TEMMUZ: 1’inci ön kayıt dönemi

6 TEMMUZ: 1’inci kayıt dönemi asil liste kesin kayıtları

7 TEMMUZ: 1’inci kayıt dönemi yedek liste kayıtları ve 2’nci kayıt dönemi taban puanları ilanı

10 TEMMUZ: 2’nci ön kayıt dönemi

11 TEMMUZ: 2’nci kesin kayıt kayıtlar Aynı gün yedekler de duyurulacak.

12-13-14-TEMMUZ: Serbest kayıt dönemi: Bu dönemde sabah kesin, öğleden sonra yedek listeler üzerinden kayıtlar olacak.