Eğitim - Kariyer Mavi akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mavi akımı eserleri nelerdir?

Mavi akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mavi akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Mavi akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mavi akımı eserleri nelerdir?

Şiirin genel çerçeve daha zengin ve kapalı şekilde hazırlanması gerektiğini anlatan akım olarak Mavi Akım öne çıkmaktadır. Günümüzde hala önemli bir yere sahip olan güçlü Akın türleri içerisinde yer alır. Mavi akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mavi akımı eserleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mavi Akım aynı zamanda günümüzde Maviciler olarak da ifade edilmektedir. Bu topluluk genel çerçevede garip akımına karşı bir tepki olarak doğmuştur. Çünkü şiirin basit şekilde değil daha zengin ve karmaşık, daha üstü kapalı biçimde hazırlanması gerektiğini ifade eder. Bu durumun şiiri çok daha özel bir hale gelmesine olanak tanıdığına dair iddialarda bulunur.

Haberin Devamı

 MAVİ AKIMI NEDİR?

1 Kasım 1952 yılında yayınlanmaya başlayan mavi dergisinin etrafında toplamış önemli şairler ile birlikte mavi akımı ortaya çıkmıştır. Özellikle Atilla İlhan öncülüğünde toplanmış olan bu önemli edebi topluluk, garip akımına karşı bir tepki şeklinde öne çıkmaktadır. Çünkü şiirin Basit şekilde değil daha zengin ve kapalı bir şekilde anlatılmasına desteklemektedir.

Özellikle şiirin özelliğini ve etkisini, aynı zamanda gücünü daha iyi şekilde ortaya çıkardığına dair bir iddiada bulunurlar. Aynı zamanda bunun bir şairane bakış açısı üzerinden şiir hazırlanması şeklinde ele alındığını ifade etmek mümkün. Bu yönüyle günümüzde mavi akım oldukça önemli bir yere sahiptir.

MAVİ AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Haberin Devamı

1952 yılında başlaması ile beraber Mavi akım birçok önemli temsilci barındırmaktadır. Özellikle 50'li yıllarda önemli temsilcilere sahip olan Mavi Akım, günümüze hala pek çok önemli temsilcisi ile de devam etmektedir.

  •  Atilla İlhan
  •  Ferit edgü
  •  Orhan Duru
  •  Özdemir Nutku
  •  Yılmaz Gruda
  •  Ahmet Oktay
  •  Demirtaş Ceyhun
  •  Demir Özlü
  •  Tahsin Yücel

Bu şekilde yukarıda verilen önemli temsilcileri ile birlikte Mavi Akım öne çıkmaktadır. Özellikle her bir temsilcinin daha zengin ve kapalı bir anlayışa sahip pek çok önemli şiiri günümüze kadar ulaşmıştır. Bu şiirler hala Mavi Akım etkisine devam ettirmekte ve bu akımı destekleyen birçok kişiyi de bünyesinde barındırmaktadır.

MAVİ AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Mavi akımın önemli temsilcileri ile birlikte ortaya çıkmış birçok güçlü şiir bulunmaktadır. Daha etkili bir şairane yapısı bulunan ve zengin, üstü kapalı şiirler günümüze kadar ulaşmıştır.

  •  Büyülü bir ortam
  •  Suda ayak izleri
  •  Yağmur sıcağı

Bu gibi daha birçok farklı ve önemli şiir mavi akımın güçlü temsilcileri kapsamında yer almaktadır. Günümüzde hala önemli bir yere sahip olan bu eserler, şiirin daha zengin ve kapalı bir şekilde oluşmasına olanak tanımış durumda.

1952 yılından sonra çok daha güçlü hale gelen bu akım, hala şiirin kalitesine çok daha etkili bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Tabii farklı dönemlerde ortaya çıkmış mavi akımın birçok önemli temsilcisi de olduğunu söylemek gerekir.