Eğitim - Kariyer Metaverse ile eğitimde yeni dönem

Metaverse ile eğitimde yeni dönem

Paylaş
Metaverse ile eğitimde yeni dönem

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçen hafta eğitimde metaverse ve artırılmış sanal gerçeklik uygulamalarını hayata geçireceklerini açıkladı. Peki, metaverse’ün eğitimde kullanılması için neler gerekiyor? Neler değişecek? Metaverse’ün eğitimdeki avantajları nedir? İşte yeni dönemin detayları... Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr

MESLEKİ EĞİTİMDE BAŞLADI

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in geçen hafta eğitimde metaverse ve artırılmış sanal gerçeklik uygulamalarını hayata geçireceklerine dair bir açıklaması oldu. Bakan Özer’in ‘devrim’ olarak nitelendirdiği bu adımı şöyle anlattı: “Mesleki eğitimde artırılmış sanal gerçeklik uygulamalarına geçeceğiz.

Kaynakçılık ve madencilik alanında uygulamaya başladık. Artırılmış sanal gerçeklikle ilgili altyapıyı kurma, geliştirme, dijital içerikler oluşturma çalışmalarını yoğunlaştırdık. Metaverse ile ilgili eğitim için de çalışmalar devam ediyor.”

MATEMATİKTE YENİ YAKLAŞIM

Bakan Özer, matematikte öğretme yaklaşımını değiştirmeye çalıştıklarını belirterek, “Eğitimin ilk kademelerinde çok somut, daha sonra gittikçe soyutlaşan ama hayatla ilişkisi hiç kopmayan bir matematik yaklaşımı tasarlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Mahmut Özer’in eğitimde metaverse teknolojilerinin kullanımına yönelik açıklamalarını değerlendiren Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, “Metaverse’ün çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Eraslan’ın açıklamaları şöyle:

EĞİTİMDEKİ AVANTAJLARI

Metaverse ile eğitimde öğrenciler için çok daha verimli öğrenme öğretme ortamları gerçekleştirecek simülasyon ve içerikleri deneyimleme şansı doğacak. Tıp, mühendislik veya mesleki eğitimlerde bu işimize yarayacak. Dil öğrenmede etkili olabilir.

Gözlükle istediğiniz ülkeye gidip oranın sokaklarında gezebilirsiniz, dilini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Metaverse, kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına ve geniş çapta erişilebilir bir dijital dünyada özgürce iletmelerine izin verecek.

METAVERSE PEDAGOJİSİ

Öğrencilerin kaliteli ve gerçekten verimli eğitime ulaşmaları için ise ‘Metaverse Pedagojisi’ üzerinde çalışmamız gerekecek. Dersler fiziki ortamlarda değil, metaverse ortamlarında gerçekleştirilecek. Metaverse pedagojisinde asıl olan bu dünyanın felsefesini belirlemek.

Öğrenme-öğretme süreçleri okullarda öğretmen nezaretinde olmadığı için ve aynı zamanda tekno-dijital ekipmanlar ile gerçekleşeceği için artık çok yeni bir eğitim ekosistemi oluşacak. Böylece eğitim programlarında da köklü değişmeler olacak. Karşımıza üç tür öğretim programı çıkıyor:

Haberin Devamı

1. Geleneksel öğretim programı

2. Hibrit öğretim programı

3. Metaverse öğretim programı

YENİ UZMANLIK ALANLARI

Metaverse eğitiminde yeni uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyulacak. Bunlardan bazıları şöyle: m Eğitimde dijital altyapı (yapay zeka teknolojisi, kripto para, 5G veya altı 6G hızında internet ağı, blok zincir). m Yeni eğitsel meslekler (Metaverse alan mimarı ve metaverse pedagoğu). m Metaverse öğretmeni, metaverse eğitsel içerik geliştiricisi. m Metaverse eğitimde ölçme değerlendirme uzmanı, metaverse eğitim sosyoloğu.

METAVERSE NEDİR?

Türkçesi ‘evren ötesi’ anlamına gelen metaversede sanal alem ve gerçek dünya iç içe olacak. Metaverse, bir arttırılmış gerçeklik platformu. Bu platform üzerinden farklı türde oyunlar, sınavlar, arttırılmış gerçeklik hikayeleri, etkinlikleri eğlenceli hale dönüştüren uygulamalar, arttırılmış gerçeklik özçekimleri gibi farklı materyaller üretilebiliyor.

Haberin Devamı