Eğitim - Kariyer Milliyetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Milliyetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Milliyetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Milliyetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
Milliyetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? Milliyetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Milliyetçilik için öncelikle ideolojik bir fikir hareketi demek doğru olur. Bu akımın bir diğer ismi ise ulusçuluk olarak bilinmektedir. Bunun yanında milliyetçilik akımı hem siyasi hem de edebiyat alanında etki sağlamıştır. Milliyetçilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Milliyetçilik akımı eserleri nelerdir sizler için derledik.

Meşrutiyet'ten sonra ortaya farklı görüşler çıkmaya başlamıştır. Bunların en dikkat çekeni ise milliyetçilik olmuştur. Çünkü milliyetçilik temel olarak çoğu kişinin düşüncesi arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

Buda milliyetçilik akımı için önem arz eden bir unsur olmuştur. Böylelikle verilen eserlerin okuyucu için önemi oldukça büyük olarak görülmüştür. Önemli isimlerde akıma destek verince ortaya çıkan sonuçlar olumlu olmaya devam etmiştir.

Milliyetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir?

Milliyetçilik, dil ve kültür başta olmak üzere bunlara benzer konularda millileşme hareketi olarak görülmektedir. Özellikle dilin sadeleşmesi milliyetçilik akımı için oldukça önem arz eden bir durum olmuştur. Türk milliyetçiliğini yapmak için edebiyattan yararlanmak son derece mantıklıydı. Bu nedenle edebiyatın genel hatları içerisinde milliyetçilik akımına uzun süre bağlı kalınmıştır.

Milliyetçilik akımının iyi bir noktaya gelmesi için temsilcilere ihtiyaç bulunmaktaydı. Bu temsilciler milliyetçilik akımını yansıtarak okuyucuda bir iz bırakmışlardır. Üstelik milliyetçilik akımını benimseyen kişiler oldukça yeni kuşaklara bazı duyguları aktarmak kolay olacaktı. Milliyetçilik akımı temsilcileri de buna özen göstererek birçok esere imza atmışlardır. Milliyetçilik akımının öne çıkan temsilcileri;

Haberin Devamı

- Ziya Gökalp

- Ömer Seyfettin

- Yakup Kadri Karaosmanoğlu

- Mehmet Emin Yurdakul

- Reşat Nuri Güntekin

- Halide Edip Adıvar

Aslında milliyetçilik akımının temsilcileri için daha birçok isim verilebilir. Bu isimler arasında farklı akımlardan etkilenen kişilerde vardı. Ancak milliyetçilik denildiği zaman belirli kişilerin adları kolayca anımsanıyordu. Bu kişiler sayesinde edebiyat içerisinde milliyetçilik akımı etkisini göstermiştir.

Milliyetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Milliyetçilik akımına göre ait olunan milletin varlığını sürdürmek ilk görevler arsındaydı. Burada millet kavramının başrolde olduğu görülmüştür. Böylelikle milliyetçilik yaparak birçok alanda doğru adımlar atılmaya çalışılmıştır.

Tabi bu bilinci insanlara vermek oldukça zordu. Bunun içinde edebiyat alanında yer alan eserlerde milliyetçilik kavramına yer verilmesi gerekti. Sanatçılar bunu başarılı şekilde gerçekleştirerek dikkat çekici eserlere imza atmışlardır. Milliyetçilik akımı eserleri arasında öne çıkanlardan bazıları şöyledir;

Haberin Devamı

Yahya Kemal Beyatlı - Kendi Gök Kubbemiz

Ziya Gökalp - Kızıl Elma

Ömer Seyfettin - Bahar ve Kelebekler

Mehmet Emin Yurdakul - Ordunun Destanı

Refik Halit Karay - Memleket Hikayeleri

Milliyetçilik akımı çıktığı günden sonra yayılarak devam etmiştir. Ayrıca diğer akımlara göre önemi hiç de az değildi. Milliyetçi olan kişiler için okuyucuyu memnun etmeyi başlamıştı. Özellikle eserlerde sade ve arı olarak adlandırılan dilin kullanılması gerekiyordu. Bunun yanında milliyetçilik akımının olumlu etkisiyle devletin birliğini sağlama düşüncesi bulunuyordu.