Eğitim - Kariyer Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

Paylaş
Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

TBMM Genel Kurulunda, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin birinci maddesi kabul edildi. Öğretmenlik Meslek Kanunu, kariyer mesleği haline getirilmesini öngören, adaylık döneminden sonra; ‘öğretmen', ‘uzman öğretmen' ve ‘başöğretmen' olarak üç kariyer basamağına ayrılan bir kanun teklifi. 3600 ek göstergeyi de barındıran Öğretmenlik Meslek Kanunu 2023 yılında yürürlüğe girecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri TBMM'den geçmesinin ardından öğretmenler ve yakınlarının gündeminde yer aldı. Öğretmenliğin kariyer mesleği olmasını öngören teklifle, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik basamaklarındaki görev ve sorumluluklar belirlenecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe olacak. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, taslak neleri içeriyor? İşte, Meclis'te kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve konuyla ilgili ayrıntılar.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? sorusu teklifin Meclis'ten geçmesiyle birlikte öne çıkan konulardan oldu. 31 Aralık’ta TBMM Başkanlığına gelen bir süredir üzerinde çalışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu, müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti. Öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyerlerinde ilerlemelerinin önünü açacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağa ayrılacak. Kademeleri yükselen öğretmenlerin maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre; eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyerlerinde ilerlemelerinin önü açılacak. Meslek, aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağına ayrılacak. Öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanacak. Gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik basamaklarındaki görev ve sorumluluklar netleştirilecek.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ NELERDİR?

1- Öğretmenlik kariyer mesleği olarak tanımlanarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştirilecek.

2- Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı iptal edilecek. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek olunacak.

3- 10 yılını doldurmuş öğretmenlere "uzman öğretmenlik" imkanı getiriliyor. Eğitimlerini tamamlayan ve yapılan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenler, hem bir derece alacak, hem de maaşlarında 1000 lira artış olacak. Yüksek lisans yapmış öğretmenler ise sınavdan muaf tutulacak.

4- 10 yıllık uzman öğretmenler, eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacak. Bu öğretmenlere ilave bir derece verilecek, maaşlarında da 2000 lira artışa gidilecek.

5- Doktora yapmış öğretmenler ise bu sınavdan muaf tutulacak. Böylece öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkanı sunulurken, lisans üstü eğitim için de çok önemli teşvikler verilecek.

6- Bunun yanı sıra birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri 3600`e çıkarılacak.

7- Ayrıca sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımı da ortadan kaldırılıyor. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacak.

Haberin Devamı