Eğitim - Kariyer Okulda bir 'Amatör'ün hezeyanı

Okulda bir 'Amatör'ün hezeyanı

Paylaş
Okulda bir 'Amatör'ün hezeyanı

Bir ilkokul öğrencisinin ‘sınıf annesi’yle tartışması günlerdir konuşuluyor. Kadının sınıfta çocuğu azarlaması, çocuğun öfkesi... O anların izinsiz bir şekilde çekilip sosyal medyada paylaşılması... Videonun altına yazılan nefret dolu yorumlar işin ciddiyetini ortaya koyuyor. Sınıfta otorite, sadece öğretmen ve eğitim alanında uzman olan kişilerde olmalı, amatörlerde değil. Aksi halde buna benzer birçok olay yaşacağız.

SINIFTA ÇEKİLEN BİR VİDEO

Haberin Devamı

Sınıf annesinin, ilkokul öğrencisi ile tartışma videosu, birkaç gün önce TikTok’ta paylaşıldı. Video, sosyal medyada kısa sürede milyonlarca kez izlendi. Videonun kimin tarafından çekildiği bilinmiyor. Ancak paylaşılan videoda, küçük çocuğun yüzü apaçık görünürken, sınıf annesinin ise yüzü görünmüyor. Sınıfta çekilen bu videoda sınıf annesi, öğrenci ile sanki bir yetişkinle tartışıyormuş gibi sözler sarf ediyor.

ÖĞRETMEN GİBİ DAVRANIYOR

Videoda sınıf annesi, çocuğa “Senin böyle konuşmanı kim sağlıyor?” diyor. Bu soruya sinirlenen çocuk da “Sana ne” karşılığını veriyor. Kadın, “Ben buranın sınıf annesiysem, her şeyi bilmek zorundayım” derken, çocuk da “Bir sınıf annesi sanki dünyanın ağası” diyor. Videonun altında ise yüzlerce acımasız yorum. Çocuğa geleceğin katili diyenler, babasına maganda, annesine ilgisiz diyenler... Ama unutulan çok önemli bir şey var: O daha küçük bir çocuk…

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN ÖFKESİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Çocuğun öfkesi, büyüğe saygısızlığı tabii ki göz ardı edilmemeli. Aksini düşünmek çocuğa zarar verir zaten. İnanıyorum ki öğretmeninin ve okulun rehberlik biriminin, çocuğun bu davranışını iyileştirmeye yönelik yaptırımları olacaktır. Asıl önemli nokta, bir devlet okulunda bu video nasıl çekiliyor, kimden izin alındı? Videoyu kim çekti? O çocuk neden azarlanıyor? Bu video çekilirken çocuk neden korumasız bırakıldı? Sınıfa girip, küçük bir çocuğa ayar verilemez. Hukuka aykırı bir şekilde paylaşılan bu video, çocuğa ve ailesine zarar verdi. Özel hayatın gizliği ihlal edildi.

Sınıf annesinin, ilkokul öğrencisi ile tartışması videoya çekilmişti.

SINIF ANNESİ YASAL DEĞİL

Gelelim, ‘sınıf annesi’ mevzusuna. Bu konu uzun zamandır tartışılıyor. Öncelikle sınıf annesi yasal bir rol değil, okul yönetmeliğinde yeri yok. İlkokul çocuklarına destek olmak amacıyla ortaya çıkan bir uygulama, gönüllülük esasına dayalı. Sınıf annesi, okula uyum sürecinde ve veli-öğretmen iletişimi gibi konularda etkili olabiliyor. Özellikle kalabalık devlet okullarında ihtiyaç olduğu için okul yönetimi de sınıf öğretmeni de sınıf annesi uygulamasına göz yumuyor. Öğretmen, sınıf annesi ve öğrenciler arasındaki sınırı iyi belirlemeli. Sınıfta otorite, sadece öğretmen ve eğitim alanında uzman olan kişilerde olmalı, sınıf annesinde değil. Eğitim alanlarında sadece bu işin uzmanı olanlar olmalı, amatörler değil.

Haberin Devamı

ÇÖZÜMÜ NE?

Okullarda personel sayısı artırılmalı. Sınıf annesi uygulamasının ortaya çıkmasının en büyük nedeni personel sayısının az olması. Sınıflardaki yoğunluk azaltılmalı, 40 öğrencinin olduğu bir sınıfta öğretmen her zaman desteğe ihtiyaç duyar. Öğretmen ile veli arasına hiç kimseyi sokmamak gerekiyor.

THE 2024 SIRALAMASI AÇIKLANDI


İLK 400’DE TÜRKİYE’DEN 3 ÜNİVERSİTE

Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2024 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Genel sıralamada, Oxford Üniversitesi birinci oldu. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den ikisi vakıf biri devlet olmak üzere 3 üniversite 351-400 bandında yer aldı. Bu üniversiteler Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu. ODTÜ, aynı zamanda eğitim bilimleri alanında dünya sıralamasında 83’üncü sırada yer aldı. THE Alan Sıralaması’nda 108 ülke ve bölgeden 1904 üniversite incelendi.

Haberin Devamı