Eğitim - Kariyer Özel okullar zorda! 30 bin öğretmen işsiz kalabilir

Özel okullar zorda! 30 bin öğretmen işsiz kalabilir

Paylaş
Özel okullar zorda! 30 bin öğretmen işsiz kalabilir

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) bu yıl 21’incisini düzenlediği geleneksel eğitim sempozyumu Antalya’da başladı. Sempozyum, ‘Cumhuriyetin 100. Yılı ve Eğitimin Geleceği’ başlığıyla üç gün sürecek.

TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ile bir araya gelerek, özel okul ücretlerine yapılan zam sınırlaması, EYT’li öğretmenler, öğretmen maaşları ve kurslarla ilgili merak edilenleri sorduk. TÖZOK Başkanı’nın açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

DANIŞTAY’A TAŞIYACAĞIZ

  • Geçtiğimiz haftalarda özel okulların ara sınıf ücretlerine yüzde 65 oranında zam sınırlaması getirildi. Sadece ücret artışının kısıtlanmasıyla da yetinilmedi. Ayrıca bir gecede de yönetmelik değişikliği yapıldı. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan son değişikliğe göre, ara sınıflara uygulanacak ücret artışı yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenen oranı aşmayacak şekilde tespit edilecek.
  • Yönetmelik değişikliği ile ilgili müzakerelerimiz, Bakanlığımızla halen devam ediyor. Umudum; bu durumdan en kısa sürede dönülerek, ortak bir uzlaşı sağlanması. Aksi takdirde, diğer derneklerin de bize katılması durumunda, konuyu Danıştay’a taşıyarak yönetmelik değişikliği talep edeceğiz. Hiçbir kurumun mağdur olmayacağı bir yönetmelik yapılmasını istiyoruz. Amacımız iki misli, üç misli artışlar değil.
  • TÜİK’in enflasyon verileri ve yönetmeliğe göre ücret artışlarımızı belirleme hakkımız olmasına rağmen Bakanlığımız bu hakkı sınırlandırıp önümüzü kapattı. Bunun sonucunda da özel okul öğretmen maaşları, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin maaşlarının gerisinde kaldı. Eskiden olduğu gibi öğretmenimize asgari ücretin en az 2 ile 5 katı kadar ücret vermek istiyoruz. Özel okuldaki öğretmen, devlet okulundaki öğretmenden az maaş almamalı.

VELİYE TEŞVİK VERİLMELİ

  • Devreden, kapanan ya da ortak arayan okullarımız var. Önümüzdeki dönemde 2-3 bin arasında özel okul kapanma riski ile karşı karşıya. Daha vahimi ise bu okullarda çalışan yaklaşık 25-30 bin civarında öğretmen işsiz kalacak.
  • Gelir seviyesi yüksek birçok ülkede olduğu gibi, bizim ülkemizde de çocuğunu özel okula gönderen her veliye belirli oranda teşvik ve destek verilmeli.
  • Okulların vergi, sosyal sigorta primleri ve benzer tüm resmi ödemelerde yapılacak destek ve düzenlemeler, maliyetlerimizi düşürecek. Buradan elde edilecek kaynak da eğitim öğretimi iyileştirmek adına öğretmenlerimize aktarılacaktır. Bu anlamda KGF (Kredi Garanti Fonu) düzenlemesini, okullarımıza nefes aldıracak bir çalışma olarak görüyoruz.

EYT’Lİ ÖĞRETMENİN DURUMU

  • EYT şubatta çıksa ve öğretmen ayrılmak istese ne yapacağız? Bunun için Bakanlıktan destek istedik. Bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler. Öğretmenimizin hakları saklı kalmak kaydıyla sözleşmesi bitene kadar okulda öğrencisi ile beraber kalmasını istiyoruz.
  • Gelir seviyesi artmayan velilerimiz, çocuklarını özel okuldan alıp resmi okula verecek. Öğrenciye eskisi gibi indirim de yapamıyoruz. Okullarımızda yüzde 10 ya da 15 civarında burslu okuyan öğrenci var. Okullar artık, bu bursları veremeyecek durumda.

KURS ENFLASYONU VAR

Öğretmenler özel okullardan gitmeye başladı. 5-6 öğretmen bir araya gelip kurs ve etüt merkezi açıyor. İnanılmaz bir kurs enflasyonu başladı. Şu an açık lisede 1.5 milyondan fazla öğrenci var. Birçok iyi Anadolu lisesinde okuyan 12’nci sınıf öğrencisi, kursa kayıt yaptırıyor. Türkiye’de sınav sistemi var oldukça, bu kursları kaldıramazsınız. Kurslar sebep değil, sonuçtur. Kurslar da kaçak ve yarı kaçak olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kurs ücretleri ile ilgili kısıtlama da yok. İstanbul’da semtine göre yıllık kurs ücreti 250 bin liraya kadar çıkıyor.