Eğitim - Kariyer Sınıf annesi nedir, görevleri nelerdir? Sınıf anneliği kaldırıldı mı? MEB’den sınıf annesi kararı

Sınıf annesi nedir, görevleri nelerdir? Sınıf anneliği kaldırıldı mı? MEB’den sınıf annesi kararı

Paylaş
Sınıf annesi nedir, görevleri nelerdir? Sınıf anneliği kaldırıldı mı? MEB’den sınıf annesi kararı

Sınıf annesi kavramı son dönemlerde sıkça tartışılan konulardan biri olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda aktif bir görev üstlenen sınıf annelerinin son dönemlerde görev ve sorumluluklarının çok üzerindeki tavırlarıyla tepki almaya başlamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin yeni bir karar geldi. Peki, sınıf anneliği kaldırıldı mı? Sınıf annesi nedir, görevleri nelerdir? İşte detaylar…

Devlet okullarında öğretmen, veliler ve öğrenciler arasındaki iletişimde yardımcı olan sınıf anneleri hakkında MEB’den yeni karar geldi. Bakanlığın aldığı bu kararda, sosyal medyada tepkilere neden olan paylaşımların olduğu düşünülüyor. Zira birçok olayda sınıf annelerinin çocukların eğitim hayatında bir karar mekanizması gibi davranması velileri rahatsız etmiş ve bu durum yüksek sesle konuşulmaya başlanmıştı…

Haberin Devamı

SINIF ANNESİ NEDİR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Sınıf annesi, bir öğrencinin velisi veya yakını olan ve sınıftaki öğrencilerin ve velilerin okulla olan iletişimini sağlayan kişidir. Sınıf annesi, öğretmenin yardımcısı olarak görev yapar ve sınıfın düzenini sağlamak, öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştırmak, velilerle iletişimi güçlendirmek ve çeşitli etkinlikleri organize etmek gibi görevler üstlenir.

Sınıf annesinin görevleri, okulun ihtiyaçlarına ve sınıfın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, sınıf annesinin görevleri şunlardır:

Velilerle iletişimi güçlendirmek ve velilere sınıfla ilgili bilgi vermek

Okul etkinliklerini organize etmek ve sınıfı temsil etmek

Sınıf annesi olmak isteyen kişiler, sabırlı, sorumlu ve iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Sınıf annesi olmak, çocukların eğitim hayatına katkıda bulunmak ve yeni insanlarla tanışmak için harika bir fırsattır.

Haberin Devamı

SINIF ANNELİĞİ KALDIRILDI MI? 

Sınıf annesi uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yasaklandı.

Bakanlığın Valiliklere gönderdiği yazıda sınıf annelerinin velilerden aidat topladıklarına, ders araç-gereci temini yönünde faaliyette bulunduklarına, zaman zaman derslere müdahil olduklarına ve öğrencilerin görüntülerini kaydettiklerine dikkat çekildi.

Öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu belirtilen yazıda "Valiliğinizde okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını hususunda gereğini rica ederim" ifadelerine yer verildi.

Kararın bildirilmesinin ardından bazı okullar, sınıf annelerinin görevlerine son verilmesine dair duyurular paylaştı.