Eğitim - Kariyer Turancılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Turancılık akımı eserleri nelerdir?

Turancılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Turancılık akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Turancılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Turancılık akımı eserleri nelerdir?

Fransız devrimi ile beraber dünya genelinde milliyetçilik akımı yayılmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak Osmanlı devletinde de Turancılık akımı ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan Turancılık akımı birçok düşünür ve yazar tarafından da desteklenmiştir. Turancılık akımı nedir, temsilcileri kimlerdir ve akımın eserleri nelerdir sizler için derledik.

Turancılık, Türk milliyetçiliği ya da Pan-Turanizm adı ile bilinen bir akımdır. Turancılık fikrinin gelişmesi ve gelişmesindeki en etkili isim kurucusu olarak da bilinen Ziya Gökalp'tir.

Haberin Devamı

TURANCILIK AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Turancılık anlayışı çok eski tarihlere kadar dayanan bir anlayıştır ve tarihsel süreç boyunca etkisi sürmüştür. Özellikle Türk toplumunun geçmişine kadar dayanan bir milliyetçilik akımı olarak da kabul edilir. Turancılık akımı yalnızca Türkler içinde değil dünya çapındaki farklı ülkelerde de ön plana çıkmaktadır.

Turancılık akımı, bütün Ural-Altay kavimlerinin birlik ve beraberliğini savunan bir milliyet akımı olarak karşımıza çıkar. Özellikle Finler, Estonlar, Macarlar ve Bulgarlar ile birlikte Rusların kavimleriyle Türk ve Moğolların bir araya gelmesi gerektiğini savunur. Türk tarihi bakımından özellikle de Cumhuriyet sonrasında Turancılık konusunda önemli temsilciler bulunur.

Haberin Devamı

Turancılık akımının kurucusu olarak bilinen isim Ziya Gökalp'tir. Yusuf Akçura, Veled Çelebi, Necip Asım, Agop Boyacıyan ve Rıza Tevfik Turancılık akımının temsilcileri arasında kabul edilir. Turancılık akımını destekleyen ve bu akımın görüşlerini savunan kişilere Turancı adı verilir. Turancılık akımı tüm Türk kavimlerinin birlik içinde olması gerektiğini savunur. Turancılık, en çok 19 ve 20. yüzyılda ön planda olmuştur.

TURANCILIK AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Ziya Gökalp: Türkçülüğün Esasları, Altın ışık, Türk terbiyesi

Yusuf Akçura: Yeni Türk devletinin öncüleri, Siyaset ve iktisat, Üç tarz-ı siyaset

Adnan Adıvar: Tarih boyunca ilim ve din

Mehmet Emin Yurdakul: Tan sesleri, Türk sazı

TURANCI KİME DENİR?

Türk tarihi bakımından Ural-Altay kavminden başlayan ve günümüzde kadar ulaşmış olan bütün toplulukları aynı siyasi birlik altında toplayanlardır. Bu birlik farklı ülkelerin bir araya gelmesi ve Ural-Altay kavmi ile bağlantısı olanların birlikte hareket etmesi demektir. Günümüzde Turancılık düşüncesine sahip olan ve bu düşünceyi ilerletmeye çalışan birçok kişi vardır.

Yalnızca Türk topluluğu için değil dünya çapında da kendi ideallerini savunan Turancılar vardır. Türk topluluğu bakımından bakıldığı zaman Ural-Altay kavminden itibaren siyasi açıdan toplumların bir araya gelmesini savunan kimselere Turancı denir.

Haberin Devamı

OSMANLI DEVLETİ’NDE TURANCILIK GÖRÜŞÜ NASILDIR?

 Osmanlı devletinde Turancılık görüşünü destekleyenlerin başında Ziya Gökalp ile Mehmet Emin Yurdakul gelmektedir. Turancılık akımı dönemin en etkili yazarları tarafından desteklense de birçok kişi tarafından eleştiriye maruz kalmıştır.

1. yüzyılda Avrupa devletlerinin hasta adam olarak gördüğü Osmanlı devletinde yıkılma döneminden kurtulmak için pek çok akım ortaya çıkmıştır Bu akımlar arasında Turancılık, Pantürkizm ve Panislamizm akımları yer alır. Turancılık akımı Pan-Turanizm adı ile de bilinmektedir.