Eğitim - Kariyer Türkçe dil eğitimi güçlendirilecek

Türkçe dil eğitimi güçlendirilecek

Paylaş
Türkçe dil eğitimi güçlendirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe’de dört dil yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin e-sınav uygulamasını başlattı. İlk pilot uygulamayı Ankara’da yapan Bakanlık, Suriyelilere yönelik Türkçe öğretiminde de bu sınavı kullanmayı planlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört beceride dil yeterlilikleri ölçen ilk Türkçe elektronik sınavı (e-sınav) Ankara’da yaptı. MEB pilot uygulamalardan sonra elde edilen verileri kullanarak ana dildeki her bir beceri ile akademik başarı arasındaki ilişkileri incelemeyi hedefliyor. Dil becerisini sınavla ölçmeye yönelik çalışmaları 2018’de başlattıklarını söyleyen Bakan Selçuk, çalışmaların tamamlandığını ve ilk pilot uygulamayı Ankara’da yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Suriyeliler için de e-sınav yapılacak

Bakan Selçuk, Suriyelilere yönelik Türkçe öğretiminde de bu elektronik sınavları kullanmayı planladıklarını belirtti. Türkiye’de yaşayan Suriyelilere Türkçe öğretimi ile ilgili çok sayıda projeyi başarılı şekilde uyguladıklarını vurgulayan Selçuk, “2019’da dört beceride Türkçe sınavını bu projelerin çıktılarını değerlendirmek için de kullanacağız. Böylece projelerin verimliliğini de izleme imkanımız olacak” diye konuştu.

Eğitim sisteminde bir ilk

Türkçe’de dört dil yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin e-sınav uygulamasını çok önemsediklerini ifade eden Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu uygulama, milli eğitim sistemimizde bir ilktir. İlk kez Türkçe dört beceriyi ölçen bir e-sınav yapıyoruz. Pilot uygulamalardan sonra elde edilen verileri kullanarak mevcut durumumuzu göreceğiz ve ana dildeki her bir beceri ile akademik başarı arasındaki ilişkileri inceleyeceğiz. Ana dil eğitiminde öğretmenlerimizin dört beceride ölçme yapabilmeleri için eğitimler düzenleyeceğiz. 2019 yılında farklı sınıflardaki öğrencilerimize yönelik ana dilde dört beceri izleme ve değerlendirme araştırmaları daha sonra 81 ilimizi kapsayacak şekilde devam edecek. İzleme araştırmalarından elde edeceğimiz geri beslemelerle ana dil eğitimimizi sürekli güçlendireceğiz.”

Haberin Devamı

15 ilde uygulanacak

Pilot uygulama için 15 il seçildi. İlk uygulama Ankara’da gerçekleştirildi. Sınava Ankara’da 9 okuldan 7’nci sınıf öğrencilerinden seçilen 374 öğrenci katılıyor. Nisan ayında pilot seçilen Ankara, İstanbul, Bursa, Kütahya, Denizli, Aydın, Antalya, Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Adıyaman, Erzurum, Trabzon, Samsun ve Konya olmak üzere 15 ilde bu sınav uygulanacak.