Eğitim - Kariyer Türkçe zorladı, matematik kolaydı

Türkçe zorladı, matematik kolaydı

Paylaş
Türkçe zorladı, matematik kolaydı

1 milyon 236 bin öğrencinin girdiği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav dün tamamlandı. Sonuçlar 30 Haziran’da açıklanacak. Kültür Koleji-Kültür2000 Koleji Bölüm Başkanları, sınavı değerlendirdi: Matematik geçen yıla göre kolaydı, Türkçe’de çeldirici sorular çoktu, fen bilimlerinde deney ve grafik yorumlama soruları vardı, İngilizce şaşırttı. // Sevim Büyüktaş Demir-Posta

Türkiye genelinde 1 milyon 236 bin 313 öğrencinin başvurduğu LGS sınavı, 973 yurtiçi ve yedi yurtdışı sınav merkezi ile 17 bin 899 okulda yapıldı. İki oturum halinde yapılan sınavda, her bir oturumda yaklaşık 350 bin olmak üzere 700 bin sınav eğitmeni görev yaptı. Öğrenciler, geçen sene olduğu gibi bu sene de sınava kendi okullarında girdi. İki oturum arasında verilen 45 dakikalık molada öğrenciler, okul bahçesinde bekledi. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme şartları doğrultusunda liseye yerleştirilecek.

Haberin Devamı

90 SORU, 155 DAKiKA

Sınavda öğrenciler, hepsi çoktan seçmeli türünde olan toplam 90 soruya yanıt verdi. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika süre verildi. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru için 80 dakika süre tanındı. Sınav sonuçları, 30 Haziran’da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

ADRESE DAYALI YEREL YERLEŞTİRME

Sınavsız yerleştirme, adrese dayalı olarak yapılıyor. Bu yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğüne ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Öğrencilerin yüzde 90’ı sınavsız bir şekilde tercih ettikleri okullara yerleştirilecek.

Haberin Devamı

TESTLERİN ORTALAMASI HER YIL DEĞİŞİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, standart sapma, net ortalamaları en yüksek ve en düşük adayın sonuçlarını da hesaba katarak LGS puan hesaplaması yapıyor. Sabit bir katsayı uygulaması olmasına rağmen her yıl testlerin Türkiye ortalaması ve standart sapması değişebiliyor. Bundan dolayı her yıl testin bir netinin getirisi de farklılık gösterebiliyor. LGS’de her sorunun katsayısı aynı değil. Matematik, fen ve Türkçe aynı katsayıya sahip olsalar bile, matematik her sınavda en az yapılan ders olduğu için standart sapma ile beraber en çok puanı getiren test oluyor. Örneğin 2021 LGS’de 5.78 katsayısı ile matematik en yüksek ders oldu.