Eğitim - Kariyer UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell: 2.5 milyon çocuk acil yardım bekliyor

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell: 2.5 milyon çocuk acil yardım bekliyor

Paylaş
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell: 2.5 milyon çocuk acil yardım bekliyor

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen çocuk ve ailelerle bir araya geldi. Deprem bölgesinde 2.5 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Catherine Russell, UNICEF’in çocuk koruma ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere deprem bölgesi için 196 milyon ABD Doları tutarında bağış çağrısında bulunduğunu açıkladı.

27-28 Şubat tarihlerinde deprem bölgesinde incelemelerde bulunan UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Genel Direktörü Catherine Russell, “Kalbimiz, sevdiklerini ve evini kaybeden herkesle birlikte. İhtiyaç duyduklarında onların yanında olacağız. Hayatta kalanları desteklemek ve hiçbir çocuğu geride bırakmamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ” dedi. Catherine Russell, UNICEF’in deprem bölgesindeki insani yardım malzemesi ihtiyacı ve çocukların eğitim hizmetleri için 196 milyon ABD Doları tutarında bağış ağrısında bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

PSİKOSOSYAL DESTEK

Depremden etkilenen çocuklara psikososyal destek sağlanmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Catherine Russell, “Deprem ve ardından meydana gelen yüzlerce artçı sarsıntı, milyonlarca çocuğun hayatını alt üst etti. Birçok çocuk korktu, aklı karıştı ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyar halde geldi. Depremin çocuklarda yarattığı duygusal hasar çok derin. Bu nedenle psikososyal destek, çocukların iyileşmesine ve toparlanmasına, ailelerin hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmada kritik bir rol oynuyor” diye konuştu.

163 BİN ÇOCUĞA YARDIM

Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerinde 2.5 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten Russell, “UNICEF bugüne kadar 163 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 277 bin kişiye acil insani yardım malzemeleri temin etti. Ortakları aracılığıyla, 198 binden fazla kişiye de psikolojik ilk yardım desteği sağladı. UNICEF, çocukların mümkün olan en kısa sürede öğrenimlerine geri dönebilmeleri için de çalışmalar yürütüyor. Çocuk dostu ve geçici öğrenme alanlarının kurulması için hazırlıklarını sürdürüyor” dedi.

Haberin Devamı

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE BURS

Milli Eğitim Bakanlığı, depremde annesi veya babası ya da vasisi vefat eden öğencilerine 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar burs verileceğini açıkladı. TEV, Ahbap ve TED de depzemde öğrencilere burs verecek.

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ (TED)

TED, depremde ebeveynlerini kaybetmiş çocukların eğitimlerinin desteklenmesi için ‘Deprem Geleceğimizi Yıkmasın’ sloganıyla burs kampanyası başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonu ile yürütülecek kampanyaya destek olmak isteyenler, www.ted.org.tr adresindeki banka hesap numaralarına bağış yapılabilecek. Burs bedeli 2023 yılı için 13 bin 250 TL olarak belirlendi.

TÜRK EĞİTİM VAKFI (TEV)

TEV, afetten etkilenen 1000 üniversite öğrencisine mart-haziran aylarını kapsayacak şekilde 4 aylık burs verecek. Afet bursu için son başvuru tarihi 7 Mart. AHBAP Ahbap’ın kurusucu Haluk Levent, depremde ebeveyn kaybı yaşayan üniversite öğrencisi gençlere, bir yıl süreli aylık 5 bin TL vereceklerini açıkladı. Haluk Levent, burs başvurusu ile ilgili detaylı bilginin en yakın zamanda Ahbap’ın sitesinden yayınlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

EĞİTİMDE OHAL KARARLARI

Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerde eğitim alanında düzenlemeler yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda sunulan yemek, konaklama, temizlik gibi hizmetler ücretsiz verilecek ve giderleri bakanlık bütçesinden karşılanacak.
  • Özel öğretim kurumları için verilen kurum açma izni süreleri, 3 aylığına durdurulacak.
  • Kapanan özel eğitim kurumlarının devir ve teslim etmesi gereken mühürleri, yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili teslim edilmesi gereken evrakları deprem sebebiyle teslim edememesi halinde kurumlara herhangi bir idari para cezası uygulanmayacak.
  • Yıkım ya da hasar nedeniyle faaliyetleri durdurulan öğretmenevi ve akşam sanat okullarında istihdam edilen işçilerin ücretleri veya iş akdinin sona ermesine bağlı tazminatlarının ödenmesinde, işletme bütçesinin yetersiz olması halinde bu kurumlara 3 aylığına bakanlık bütçesinden kaynak aktarılabilecek.
  • İlköğretim ve ortaöğretimde parasız yatılı veya burslu okuyan öğrencileri başka ildeki okullara (özel okul dahil) nakil olduklarında bursları 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kesilmeyecek.
  • OHAL ilan edilen illerde öğrenim gören veya bu illerden gelen üniversite öğrencilerinin, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı bahar dönemi için ödemeleri gereken katkı payı ve öğrenim ücreti, devlet tarafından karşılanacak. Katkı payı ve öğrenim ücretini ödeyen öğrencilere ise ücret iadesi yapılacak.