Eğitim - Kariyer Vakıf üniversitesi nedir? Vakıf üniversiteleri paralı mı, özel mi?

Vakıf üniversitesi nedir? Vakıf üniversiteleri paralı mı, özel mi?

Paylaş
Vakıf üniversitesi nedir? Vakıf üniversiteleri paralı mı, özel mi?

Vakıf üniversiteleri bir ya da birkaç vakfın bir araya gelerek kurdukları yükseköğretim kurumlarıdır. Vakıf üniversiteleri özel okul statüsünde olurlar fakat kar amaçları olmaz. Gerektiğinde devletten de destek alırlar. Vakıf üniversitesi nedir ve paralı mıdır, özel midir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Vakıf üniversiteleri vakıflar tarafından kurulan üniversitelerdir. Burssuz girilebileceği gibi öğrenciler burslu olarak da vakıf üniversitelerinde okuma imkanına sahip olurlar.

Haberin Devamı

VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEDİR?

Vakıf üniversitesi kağıt üzerinde özel okul üniversitesi olarak kabul edilirler. Direkt olarak devlete bağlı olmayan vakıf üniversiteleri kurucu olan vakıf tarafından özel olarak işletilen üniversitelerdir. Vakıf üniversiteleri bazı kurallar çerçevesinde ve ayrıca Yükseköğretim kurulunun önerisi ile kurulabilir.

Vakıf üniversitesinin özel üniversitelerden farkı vakıf üniversitesinin herhangi bir kar amacı olmaması ve devletten de destek almasıdır. Vakıf üniversitesine gitmek isteyen öğrencilerin o üniversitenin puanına bakması ve ona göre bir tercih yapması gerekir. Vakıf üniversitelerinde % 25, % 50 ve % 75 burslu okumak mümkündür. Her burs için ayrı bir puan belirlenmiştir ve öğrenciler tercihlerini buna göre yaparlar.

Haberin Devamı

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ PARALI MI, ÖZEL Mİ?

Vakıf üniversitelerinin paralı mı oldukları, devlete bağlı mı oldukları özellikle de öğrenciler tarafından merak edilen bir konudur. Akademik hayatın ilk aşaması olarak kabul edilen üniversitelerin seçimi öğrenciler için önemlidir. Vakıf üniversiteleri bir ya da birkaç vakfın bir araya gelerek kurdukları üniversitelerdir. Ülkemizde kurulan ilk vakıf üniversitesi 20 Ekim 1984 tarihinde kurulmuştur ve bu üniversite Bilkent üniversitesidir.

Diğer en bilindik vakıf üniversiteler arasında ise Yeditepe üniversitesi, Bilgi üniversitesi, Başkent üniversitesi, Atılım üniversitesi, Koç üniversitesi, TED üniversitesi ve Acıbadem üniversitesidir. Özel okul statüsünde olan vakıf üniversitelerine burslu olarak girmek mümkündür.

Burslu olarak üniversiteye girmek için belirli bir puan almak ve tercihlerin de tutmuş olması gerekir. Vakıf üniversiteleri devletten destek alırlar ve bu konuda kar amacı da gütmezler. Öğrenciler üniversite puanlarına göre burslu ya da burssuz olarak vakıf üniversitelerinde okuma imkanına sahiplerdir.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ NELERDİR?

Vakıf üniversitelerinde paralı ya da tam burslu olarak parasız okumak mümkündür. Vakıf üniversitelerinin burs puanları vardır ve buna göre öğrenciler tercih yaparak üniversitelere girerler. Burslu giren öğrenciler eğer öğretim yılı içinde başarısız olurlarsa burslarında kesintiler de olabilir.

Haberin Devamı

En bilinen vakıf üniversiteleri Yeditepe üniversitesi, Yaşar üniversitesi, Özyeğin üniversitesi, Acıbadem üniversitesi, TED üniversitesi, Atılım üniversitesi, Bilkent üniversitesi, Beykent üniversitesi, Bilgi üniversitesi ve Sabancı üniversitesidir.