Eğitim - Kariyer Yamuğun alanı nasıl bulunur? Yamuğun alanı hesaplama formulü ve örnekleri...

Yamuğun alanı nasıl bulunur? Yamuğun alanı hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Yamuğun alanı nasıl bulunur? Yamuğun alanı hesaplama formulü ve örnekleri...

Özellikle söz konusu geometri olduğu zaman yamuğun alanı merak edilir. Çünkü yamuğun alanını bulmak, aynı zamanda bu şekilde içerisindeki kare ve üçgenin alanını bulma imkanı tanır. Bu kapsamda alt taban ve üst taban ele alınmak suretiyle sabit ve kolay bir formülü olduğunu söylemek mümkündür. Yağmurun alanı nasıl bulunur? Yamuğun alanı hesaplama formülü ve örneklerini sizler için derledik.

Yamuğun alanını bulabilmek için belirli olan kenarları bilmek yeterlidir. Bu kapsamda alt kenar ve üst kenar ile beraber yüksekliğin bilinmesi gerekir. Yani burada yükseklik aynı zamanda alt taban ve üst tabanı dik olarak kesen kenar olarak çıkar. Daha sonra bu konuda sabit bir formül ele alınmak suretiyle gerekli işlemler sağlanır. Böylece oldukça basit bir şekilde yamuğun alanı bulunarak, daha sonra buradan diğer kenarları da bulmak mümkün olur.

Haberin Devamı

 YAMUĞUN ALANI NASIL BULUNUR?

Basit birkaç işlemi tamamlamak suretiyle yamuğun alanını kolayca bulmak mümkündür. Çünkü yamuk hangi uzunluklara sahip kenarlar üzerinden olursa olsun sabit formülü kapsamında alanı verir. Bu kapsamda alt taban ve üst taban toplanmak suretiyle öncelikle ikiye bölünür. Daha sonra elde edilen sonuç yükseklik ile çarpılır ve yamuğun alanı elde edilir. Bu da günümüze sabit bir form ile dayandırılmış şekilde kullanılır.

Yamuğun alanı = ((Alt taban + üst taban) /2)) x h

Bu şekilde yukarıda verilen sabit formülü doğrultusunda kolayca bütün yamuk şekillerinin alanını bulmak mümkündür. Burada önemli olan yukarıda öne çıkan formül içerisindeki kenar uzunluklarının bilinmesidir. Aynı zamanda kenarları dik kesen bir yüksekliğe sahip olması ve bunun da uzunluğunun bilinmesi önemlidir.

Haberin Devamı

YAMUĞUN ALANI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

Özellikle Matematik işlemlerinde ve geometri sorularında en çok öne çıkan formüller içerisinde yamuk alanı gelmektedir. Bu kapsamda sabit bir formül doğrultusunda kolayca yamuğun alanını hesaplamak mümkündür. Bunun için yamuğun alt ve üst tabanı ile birlikte yüksekliğin bilinmesi gerekmektedir. Bu uzunlukları bildikten sonra kolay şekilde hesaplama yapılabilir.

Yamuğun alan formülü = ((Alt taban + üst taban) /2)) x h

Yukarıda olduğu gibi tek seferde yamuğun alanını hesaplamak suretiyle farklı biçimlerde kullanmak mümkün. Özellikle bu şeklin yamuk kenar uzunluğunu bulabilmek amaçlı genelde oldukça etkilidir. Diğer yandan eğer yamuk şekil içerisinde yükseklik yok ise bir yükseklik çekilerek geometri işlemleri üzerinden sonuç bulunur.

Yükseklik uzunluğu bulunduktan sonra ise bu formül yazılmak suretiyle kolayca işlemi sağlamak mümkündür. Özellikle öğrencilerin kolayına gelen en önemli formüller içerisinde yer alır.