Eğitim - Kariyer YKS maratonu başladı! İlk oturum bugün yapılıyor

YKS maratonu başladı! İlk oturum bugün yapılıyor

Paylaş
YKS maratonu başladı! İlk oturum bugün yapılıyor

Üniversiteye girmek isteyen yaklaşık 3.5 milyon öğrenci bugün YKS maratonunun ilk ayağında ter döküyor. İkinci oturum ise yarın yapılacak. Sınavda ilginç istatistikler de bulunuyor. YKS'ye başvuran en genç aday 15 yaşında.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2023-YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) başladı. Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 olan aday sayısının, bu sene 284 bin 132 fazla başvuruyla 3,5 milyonun üzerine çıktığı 2023-YKS, bugün ve yarın KKTC Lefkoşa dahil toplam 228 sınav merkezinde uygulanacak.

Haberin Devamı
YKS ilk oturumu başladı

İKİNCİ OTURUM YARIN

Yarın saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum AYT'ye 2 milyon 573 bin 156 aday katılacak. Sınav, 8 bin 789 binada, 150 bin 140 salonda uygulanacak. AYT'de 345 bin 898 kişi görev alacak.

15 DAKİKA KALA KAPILAR KAPANACAK

Sınavlardan 15 dakika önce kapılar kapatılacak, sınav salonuna aday alımı tamamlanacak. Sınava ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlandı.

15 YAŞINDA YKS'YE GİRECEK

Sınavda ilginç istatistikler de bulunuyor. 2023-YKS'ye başvuran en genç aday 15, en yaşlı aday 89 yaşında.

 BARAJ BU YILDA YOK

Geçen yıl YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde, tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkesin puanları doğrultusunda tercih yapma şansı var. Adayın ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; lisans programları için ise SAY, SÖZ, EA ve DİL puanının olması yeterli. TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik veya Türkçe Testi’nden en az 0,5 ham puan almak gerekiyor. AYT ve YDT’de SAY, SÖZ, EA ve DİL puanlarının hesaplanabilmesi için ise ilgili testlerin en az birinden 0,5 ve üzeri ham puan almak şart. TYT puanı olmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.

Haberin Devamı

Bazı programlarda başarı sırası sınırlaması ise devam ediyor. YKS Kılavuzu’na göre tıp programlarında en düşük başarı sırası 50 bin; hukukta 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlikte 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.

3.5 MİLYON ADAY BAŞVURDU

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un paylaştığı verilere göre bu yıl YKS’ye 3 milyon 527 bin 466 üniversite aday başvurdu. 3 oturumdan oluşan sınavın Lefkoşa dahil toplam 288 sınav merkezinde uygulanacağını aktaran Ersoy, sınavda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alacağını açıkladı.

Haberin Devamı