Eğitim - Kariyer Yurtdışında üniversite için lisede 'Bakalorya'

Yurtdışında üniversite için lisede 'Bakalorya'

Paylaş
Yurtdışında üniversite için lisede 'Bakalorya'

LGS sınavı yaklaşırken, öğrencilerin ve velilerin liselerle ilgili araştırması sürüyor. Üniversiteyi yurtdışında okumayı düşünen öğrencilerin tercihi, Uluslararası Bakalorya Diploma Programı uygulayan liseler oluyor. Harvard, Oxford ve Yale gibi dünyanın önemli üniversitelerinin kapılarını açan bu program, Türkiye’de 67 lisede uygulanıyor.

16-19 YAŞLARINDAKİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK

Haberin Devamı

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate-IB), dünyanın birçok ülkesinde uygulanan en önemli diploma programlarından biri. 1968’de İsviçre’de kurulan bir eğitim organizasyonu. IB kapsamında yaşları 3 ile 19 arasında değişen öğrenciler için 4 eğitim programı uygulanıyor. Bunlardan en çok ilgi gören IB Diploma Programı (IBDP), 16-19 yaşları arasındaki öğrencilere yönelik düzenleniyor.

GENİŞ KAPSAMLI 2 YILLIK PROGRAM

IBDP, üniversite öncesi verilen geniş kapsamlı iki yıllık bir program. Öğrenciler bitirme sınavlarının yanı sıra hazırladıkları ödev ve tezlerde başarılı oldukları takdirde uluslararası geçerliliği olan IB Diploması’nı almaya hak kazanıyor. Bu diploma öğrencilere Harvard, Oxford ve Yale gibi dünyanın önemli üniversitelerinin kapılarını açıyor. IB kapsamında ayrıca 11-16 yaş için Orta Yıllar Programı (MYP), 3-12 yaşı kapsayan İlk Yıllar Programı (PYP) ve 16-19 yaş için Kariyer Odaklı Program da (CP) bulunuyor.

Haberin Devamı

DERS İÇERİĞİ VE ANA FELSEFESİ

IB Diploma Programı’nda öğrenciler anadil, ikinci dil, deneysel bilimler, sanat, matematik, bireyler ve toplumlar olmak üzere 6 ders almak zorunda. Program ayrıca 6 temel dersle birlikte Bitirme Tezi (EE), Bilgi Kuramı (TOK-Theory Of Knowledge) ve Yaratıcılık, Etkinlik, Toplumsal Hizmet (CAS) olmak üzere 3 ana unsuru da kapsıyor. Bu üç unsur IB Diploma Programı’nın ana felsefesini oluşturuyor.

PROGRAMIN BİRÇOK AVANTAJI VAR

  • Milli Eğitim Bakanlığı diploması yanında uluslararası bir diploma imkanı da var. Öğrenciler programdan çift diploma ile mezun oluyor.
  • IB diploması dünya genelinde pek çok üniversite tarafından tanınıyor.
  • Türkiye’deki birçok vakıf üniversitesi IB mezunlarına aldıkları puanlara göre yüzde 100’e varan burs ve yatay geçiş imkanı sağlıyor.
  • IB diploması olan öğrenci, yurtdışı üniversitelere kabullerde öncelik alabiliyor. Bazı derslerden muaf oluyor ve yıl atlama şansı yakalayabiliyor.
  • İleri düzeyde İngilizce eğitimi sunuyor.
  • Öğrenciye zamanı en iyi şekilde kullanması ve en uygun yöntemlerle çalışması öğretiliyor.
  • Öğrenciyi yükseköğretime akademik anlamda daha donanımlı hazırlıyor.
  • Kariyer yaşamında öne çıkma fırsatı sunuyor.

IB PROGRAMI OLAN DEVLET LİSELERİ

Türkiye’de 57’si özel, 10’u da devlet lisesi olmak üzere 67 okul IB Diploma Programı’nı uyguluyor. Programı uygulayan devlet liseleri şöyle:

1) Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi

2) Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi

3) Çemberlitaş Anadolu Lisesi

4) Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

5) Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

6) Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi

7) Tenzile Erdoğan Kız İmam Hatip Lisesi

8) Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi

9) Vefa Lisesi

10) Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi

MEF REKTÖRÜ PROF. ŞAHİN ABD’DE İSTİHDAMI ANLATTI

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Harvard Üniversitesi rektörü dahil 1200’e yakın rektör ve üst düzey üniversite yöneticisinin katıldığı ACE2023 (American Council on Education) Washington DC’de ‘Geleceğe Hazır Mezunlar Yetiştirme’ panelinde konuştu. ACE2023’te Türkiye’den davetli tek konuşmacı Prof. Dr. Şahin oldu. Prof. Dr. Şahin, panelde globalde iş dünyasının tercih ettiği mezunları nasıl yetiştirdiklerini, bu sürece gençlerin verdikleri olumlu katkıları ve iş dünyasının bu eğitimi alan gençlerle ilgili görüşlerini aktardı. Rektör Şahin, geçen yılki mezunlarının işe yerleşme oranının yüzde 85.4 olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı


 

KISA... KISA...

  • Tekfen Vakfı Müzik Bursu’na başvurular, www.tekfenfilarmoni.com adresi üzerinden 10 Mayıs’a kadar yapılabilecek. Başvurular sonucunda iki yeni öğrenci burs almaya hak kazanacak. Burs, öğrenci başına aylık 750 Euro olmak üzere 10 ay süreyle verilecek.
  • 2023 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için başvurular başladı. Bireysel, Kurumsal, Özel Alan ve Özel olmak üzere dört ayrı başlık altında 12 farklı kategoride verilecek ödüllere başvurular, 5 Haziran’a kadar sürecek.