Sigorta Sel ve diğer afetlere de teminat yolda
Paylaş
Sel ve diğer afetlere de teminat yolda

Son dönemde yaşanan deprem ve sel felaketleri ülkemizi derinden etkiledi. Önümüzdeki süreçte yaşanması muhtemel tüm doğal afetler için DASK’ın teminat kapsamının genişletilmesi planlanıyor. Bu kapsamda yılın 2’nci yarısından itibaren Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülerek vatandaşa teminat sağlanması hedefleniyor.

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı bölgede yaşanan sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Yaşadığımız sel felaketi kuşkusuz ne ilk ne de son. Uzmanlar, “Küresel iklim değişikliği nedeni ile sel, dolu gibi felaketleri sık sık yaşayacağız; aman tedbirli olun!” diye sürekli uyarıyor. Söz konusu felaketlere hazır olmak için alınacak önlemlerin başında da sigorta yaptırmak geliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), DASK ve DASK Teknik İşleticisi Türk Reasürans, deprem dışında sel ve diğer doğal afetlerin DASK teminat kapsamına alınması konusunda çalışmalarını hızlandırdı.

Haberin Devamı

Yılın 2’nci yarısında yapılacak mevzuat değişikliği ile Zorunlu Deprem Sigortası, (ZDS) Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülecek. Bu sayede deprem dışında, sel, tsunami, hortum, seylap vb. tüm doğa kaynaklı afetler için vatandaşa teminat sağlanacak. Her depremde olduğu gibi 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında konut sahibi bireylerin ZDS (Zorunlu Deprem Sigortası) taleplerinde artış yaşanıyor.

DASK’tan alınan bilgilere göre, DASK’ın deprem sonrasında günlük poliçe üretimi yüzde 55 arttı. Ülke genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 58 düzeyinde. DASK ve DASK teknik işleticisi Türk Reasürans yetkililerinin daha önce de vurguladığı gibi Kurumun hedefi, yüzde 100 sigortalılık oranı. DASK, bu hedefe ulaşmak için tüm iletişim kanallarını aktif şekilde kullanarak, mümkün olan her mecradan, vatandaşlara ulaşarak, onları bilgilendirmeye, deprem gerçeği ve sigortalılık bilinci konusunda farkındalıklarını artırmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

TEK BİR POLİÇEYLE TÜM DOĞA KAYNAKLI AFETLER İÇİN TEMİNAT SAĞLANACAK

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) diğer doğal afetlerin de DASK’ın kapsamına dâhil edilmesi konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili şu açıklama yapıldı: “DASK olarak şu anda Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan hasarlara karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyoruz.

Son yıllarda sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarına tanıklık etmeye başladığımız bu süreçte, Kurum olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındalığı ile DASK yapısında büyük bir dönüşüm adımı atarak başta sel olmak üzere diğer tüm doğa kaynaklı afet türlerinin DASK’ın kapsamına dâhil edilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na dönüştürülmesi konusunda çalışmalarımızı 2023 yılının ikinci çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz.”