Gündem Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son açıklamalar neler?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son açıklamalar neler?

Paylaş
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son açıklamalar neler?

Meclis'e yakın bir zamanda gelmesi beklenen EYT kanun teklifi, emeklilikte yaşa takılanlar tarafından pürdikkat takip edilirken hükümetin, parti genel başkanlarının ve milletvekillerinin açıklamaları merak ediliyor. İşte EYT'de son durum...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) son günlerin kamuoyunda en çok konuşulan konusu durumunda... Yaklaşık 700 bin kişiyi ilgilendiren bu mesele hakkında muhalefet partileri deyim yerindeyse seferber olmuş vaziyette ve her gün açıklamalar yapılıyor. Vatandaşlar da konuya ilişkin açıklamaları kaçırmak istemiyor. İşte son durum...

Haberin Devamı

23 EKİM 2018: MERAL AKŞENER'DEN EYT ÖNERİSİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akşener EYT konusuna da değinerek, "AKP Genel Başkanı Erdoğan EYT için milletin sırtına yük dedi. Şimdi ben de iktidara soruyorum. Milyonlarca Suriyeli göçmenin 200 milyar liralık yükünü milletimizin sırtına yüklemeye hakkınız var mıydı? Millete harcamaya gelince sırtımıza yük öyle mi? Kendisi 46 yaşında emekli olmuş ama milletimiz yük öyle mi? Madem teklifimizi reddettiniz bir önerimiz daha var. Söz gelimi 25 yıl prim ödemiş bir vatandaş 15 yıl beklemesi gerekiyor. Kademeli olarak ödeme yapılabilir" dedi.

22 EKİM 2018: KILIÇDAROĞLU'NDAN EYT AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

"Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT Çalıştayı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

"İşçinin hakkını kim gasp ediyor? İktidar yapması gerekeni yapmıyor. Fatura vatandaşa çıkarılıyor. Açık yüreklilikle her yerde söylüyorum. 38 yaşında emeklilik olmaz ama yasalar bunu bana bir hak olarak veriyorsa, ben bu haktan yararlanmak istiyorum. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülürse 750 milyar lira açık olduğu söyleniyor. Bu rakam asla ve asla doğru değil. Yok öyle bir şey. 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin arkasında sosyal güvenlik sisteminde sizin beklentilerinize uygun bir düzenlemenin yapılmasının önünü kesmek istiyorlar."

Ben vatandaşın hakkını savunuyorum

"Suriyelilere 35 milyar dolar veriyorsun. Emekliye gelince... Bunu söyleyince de "Irkçılık yapıyorsun" diyor. Hayır efendim, ben vatandaşın hakkını savunuyorum. Sen de çift maaş alıyorsun. Özrü kabahatinden büyük bir politikacıyla karşı karşıyayız."

Asıl mücadeleyi sendikacıların yapması lazım

"Neden kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmiyorsunuz. Kayıtdışı çalışma ile mücadelenin dünyada bir yöntemi var. Sendikalaşmayı zorunlu kılacaksınız. Niçin sendikalaşma engelleniyor? Asıl mücadeleyi sendikacıların yapması lazım. Emekli aylığı 2032 liradan 801 liraya düştüğü zaman bu ülkede sendikacıların kıyamet koparması lazım. Emekli aylığının yarıdan fazlası kesiliyor."

Haberin Devamı

16 EKİM 2018: ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

"Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar olarak başlatılan kampanya ile sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete sürüklendiğini görüyoruz. Erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999’da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992’de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok."

"Maliyeti 26 milyar lira"

Teklifin maliyetinin 26 milyar lira olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti, "Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren, 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum. Meclis’te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın.

Haberin Devamı

Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Batı dünyası 65 yaşın altına eyvallah etmiyor, ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bedelini ödeyemeyince emeklilik yaşını yukarı tırmandırmaya başladılar."

15 EKİM 2018: TÜRK-İŞ'TEN EYT'YE TAM DESTEK

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda partilerin yanı sıra sendikalardan da açıklamalar geliyor. Son olarak Türk-İş konu hakkında beyanlarını iletti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bizim için emeklilikte yaşa takılanlar sorununun çözülmesi, asgari ücretin yükseltilmesi ve KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması kadar önemli." dedi.

Haberin Devamı

10 EKİM 2018: AK PARTİLİ MUŞ'TAN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bir açıklama yaptı. Muş, "Konuyla alakalı AK Parti Grubu olarak bir çalışmamız yok." cümlesini kurdu.