En sevilen şerbetli tatlı tarifleri

Hiçbir tatlı şerbetli tatlının yerini tutamaz diyorsanız size birbirinden lezzeti ve evde yapması kolay şerbetli tatlı tarifleri hazırladık.

13 Ocak 2022, Perşembe 13:22 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
HİRA TATLISI TARİFİ

HİRA TATLISI TARİFİ

Hira tatlısı malzemeler

Hira tatlısı hamuru için:

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5 gram vanilya
  • 20 gram kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Hira tatlısını bulamak için:

  • 1 su bardağı irmik

Hira tatlısı şerbeti için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su

HİRA TATLISI YAPILIŞI

  • Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabının içine koyup iyice karıştırın. 
  • Ununu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. 
  • Hamurunuzu 5 dakika kadar dinlendirin. 
  • Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz boyutunda parçalar kopararak avcunuzun içinde yuvarlayıp top yapın. 
  • Bu topları güzelce irmiğe bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. 
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, üstü kızarana kadar pişirin. 
  • Bu esnada, bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştırın. 
  • Şerbeti kesinlikle pişirmeyin. 
  • Tatlılarınız pişince fırından çıkarıp soğuk şerbeti üzerine gezdirin. 
  • Tatlılar şerbeti iyice çekip soğuyunca üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.


MİDYE TATLISI TARİFİ

MİDYE TATLISI TARİFİ

Midye tatlısı malzemeler

  • 4-5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Tereyağı (üzeri için)
  • Antep fıstığı (iç harcı için)
  • Açarken kullanmak için:
  • Nişasta

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı su
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon

MİDYE TATLISI YAPILIŞI

  • Şerbeti için; Öncelikle şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın. 
  • Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ekleyin. 
  • 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Hamur için; Nişasta, tereyağı ve antep fıstığı dışındaki hamur malzemelerini karıştırma kabına alın. 
  • Malzemeleri yoğurarak yumuşak bir kıvam elde edin. 
  • Hazırladığınız hamuru 20 bezeye ayırın ve 30 dakika dinlendirin. 
  • Bezeleri 2'ye ayırın. İlk aşamada yalnızca 10 beze kullanılır. 
  • Bezeleri tek tek pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üst üste koyun. 
  • 10 taneyi açarak üst üste koyduktan sonra tek bir yufka olarak açabileceğiniz şekilde büyük açın. 
  • Yufkayı sıkı bir şekilde rulo yapın. 
  • Ruloyu bir parmak genişliğinde kesin. 
  • Kestiğiniz parçaları yan yatırarak merdane yardımıyla hafifçe açın. 
  • Antep fıstıklarını blenderdan geçirerek küçük parçalar haline getirin. 
  • Açtığınız hamurların ortasına antep fıstığı yerleştirin ve poğaça kapatır gibi kapatın. 
  • Fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız hamurları tepsiye dizin. 
  • Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirin. 
  • Hamurların üzerine şekil vermek için çatal ile çizgiler atın. 
  • Ardından tereyağını tavada eritin ve kaşık yardımıyla hamurların üzerinde gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
  • Tatlıyı fırından çıkarttıktan sonra soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin. 
  • Tatlı şerbeti çektiğinde servise hazır olur.


SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

Soğuk baklava malzemeler

  • Bir paket baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için:

  • 1 su bardağı çekilmiş fıstık

Üzeri için: 

  • 1 çay bardağı bitter çikolata
  • Yarım çay bardağı şeker

Şerbeti için:

  • 5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı şeker

SOĞUK BAKLAVA YAPILIŞI

  • İlk olarak şerbeti hazırlayın.
  • Bunun için tencereye sütü ve şekeri alın, kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, bu şekilde 15 dakika daha kaynatın.
  • Tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin.
  • Yağ ılıdıktan sonra tatlı tepsisini yağlayın.
  • Baklava hamurlarını üçerli olacak şekilde tepsiye dizin.
  • Her 3 katta bir araları yağlayın.
  • 3 katta bir yağlanan yufkalara 15. katta fıstık serpin.
  • Arası ve üzeri için ayırdığınız bitter çikolata şeker ve fıstığı mikserden çok ince bir şekilde geçirin.
  • Mikserden geçirdiğiniz bu karışımı fıstığın üzerine serpin.
  • Tekrar 3 kat 3 kat şekilde yağlayarak 15 kat daha yufkaları serin.
  • Tekrar fıstık ve bitter çikolatalı karışımdan serpin.
  • Kalan yufkaların da üzerine üçer katta bir yağlayarak yerleştirin.
  • En son kalan yağ ile baklavanın üzerini yağlayın ve baklavayı dilimleyin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Tatlı ılıdığında üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve çikolatalı karışımı üzerine serpin.


BÜLBÜL YUVASI TARİFİ

BÜLBÜL YUVASI TARİFİ

Bülbül yuvası malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 3 tatlı kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • Yarım su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 5,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Şerbeti için:

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su

Üzeri için:

  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı toz Antep fıstığı ya da ikiye bölünmüş ceviz

BÜLBÜL YUVASI YAPILIŞI

  •  Yumurtaları karıştırma kabına kırın. İçine biraz tuz ekleyip elinizle karıştırın. 
  • Süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, su ve elma sirkesini ilave edip hepsini yeniden karıştırın. 
  • Azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın ve toparlanana kadar doğurun. 
  • Mısır nişastasını da ekleyip düz bir zeminde bastıra bastıra yoğurmaya devam edin. 
  • Hamuru 12 bezeye ayırıp hafifçe unladıktan sonra tepsiye yerleştirin. 
  • Üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 3-4 saat kadar bekletin. 
  • Tatlının şerbetini hazırlayın. 
  • Su ve toz şekeri karıştırıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. 
  • Kıvam alan şerbeti soğuması için kenara alın. 
  • Bezeleri unladığınız tezgahta ya da hamur tahtasında incecik açın. 
  • Yufkayı dörde bölüp geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. 
  • İki kenarından büzüp ortada toplayın ve yufkayı oklavadan çekip çıkarın. 
  • Yufkaları tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirin. 
  • Bütün hamurlara aynı işlemi yapın. 
  • Tereyağı eritin, ayçiçeği yağını da ekleyip karıştırın ve süzün. 
  • Yağı tatlıların üzerine gezdirin. 
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. 
  • Tepsiyi 20-25 dakika kadar fırınlayın. 
  • İlk sıcaklığı çıkınca tepsiden alıp servis tabağına yerleştirdiğiniz tatlıların üzerine şerbeti gezdirin. 
  • Tatlıların ortasına dövülmüş Antep fıstığı serpin.


YOĞURT TATLISI TARİFİ

YOĞURT TATLISI TARİFİ

Yoğurt tatlısı malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 3 çay bardağı un
  • 3 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya

Şerbet malzemeleri:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

YOĞURTLU TATLISI YAPILIŞI

  • Yumurtaları çırpma kabında şeker ile birlikte köpürene kadar çırpın. 
  • Yoğurdu ve sıvı yağı ilave edin. 
  • Unu, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip mikser ile karıştırın. 
  • Hafifçe yağlanmış ve biraz şeker serpiştirilmiş tepsiye hamuru boşaltın. 
  • Önceden ısıttığınız 200 derece fırında tatlı hamurunu altı üstü pembeleşinceye kadar pişirin. 
  • Piştikten sonra hazırladığınız ve iyice soğuttuğunuz şerbeti tepsiye dökerek tepsinin üzerini örtün.


PADİŞAH YASTIĞI TATLISI TARİFİ

PADİŞAH YASTIĞI TATLISI TARİFİ

Padişah yastığı tatlısı malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı sıcak su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Kreması için:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket krem şanti

Şerbeti için:

  • 3,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

PADİŞAH YASTIĞI TATLISI YAPILIŞI

  • Şerbet için olan şeker ve suyu tencerede karıştırıp kaynayana kadar pişirin. 
  • Kıvamı koyulaşınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
  • Bu esnada krema için kek ve krem şantiyi güzelce çırpın ve katılaşması için buzdolabına kaldırın. 
  • Kek için yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. 
  • Yumurta beyazlarını bir tutam tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpın. 
  • Yumurta sarılarına toz şekeri ekleyip karıştırın. Sıcak suyu da ilave edin ve iyice çırpın. 
  • Yumurta beyazı köpüklerini de söndürmeden kek hamuruna ilave edin. 
  • Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da kek hamuruna ekleyin ve karıştırın. 
  • Kek kalıbına yağlı kağıt serin ve kek hamurunu kalıba aktarın. 
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra keki fırına verin. 
  • Pişen keki fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra ikiye bölün. 
  • Şerbetin yarısını alt tabana dökün. Üzerine krem şantinin tamamını yayın. 
  • Kekin üst tabanını sekiz parçaya bölüp krem şantinin üzerine yerleştirin. 
  • Kalan şerbeti de kekin üzerine dökün ve dilediğiniz gibi süsleyin.
  • Tatlınızı buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.


BAL PARMAK TATLISI TARİFİ

BAL PARMAK TATLISI TARİFİ

Bal parmak tatlısı malzemeler

Hamuru için:

  • 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2-2,5 su bardağı un

Dış kaplaması için:

  • 1 çay bardağı irmik

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

BAL PARMAK TATLISI YAPILIŞI

  • Tatlının şerbeti için şeker ve suyu tencerede şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. 
  • Kaynamaya başladığında altını kısıp limon suyunu ilave edin. 
  • 10 dakika daha kaynattığınız şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
  • Tatlı için yumurta ve şekeri bir kasede çırpın. 
  • Üzerine un ve irmik hariç malzemeleri ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. 
  • Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. 
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarladıktan sonra ince uzun şekil verin. 
  • Hamurları irmiğe bulayıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin ve 25-30 dakika kadar pişirin. 
  • Tepsiyi fırından alıp üzerine ılınan şerbeti gezdirin. 
  • Tatlının şerbetini çekmesini 1 saat bekledikten sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.


KÜNEFE TARİFİ

KÜNEFE TARİFİ

Künefe malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • 200 gram tel kadayıf
  • 300 gram dil peyniri

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı su
  • 2 damla limon suyu
  • 4 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  • Vanilyalı dondurma
  • Toz Antep fıstığı

KÜNEFE YAPILIŞI

  • İlk olarak şerbeti hazırlamaya başlayın. 
  • Toz şeker, su, limon suyu ve toz şekeri kaynatın ve soğumaya bırakın. 
  • Tereyağını eritip, üzüm pekmeziyle karıştırın ve tepsiye yayın. 
  • Kadayıfları eritilmiş tereyağına bulayın.
  •  Kadayıfın yarısını tepsiye yerleştirip, iyice bastırın. 
  • Üzerine dil peynirini eşit miktarda yayın. 
  • Kalan kadayıfı üzerine yayın ve iyice bastırın. 
  • 220 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.


KALBURABASTI TATLISI TARİFİ

KALBURABASTI TATLISI TARİFİ

Kalburabastı tatlısı malzemeler

  • 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 3,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı ceviz içi

Kalburabastı servisi için:

  • 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Kalburabastı şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

KALBURABASTI TATLISI YAPILIŞI

  • İlk olarak şerbeti hazırlayın. 
  • Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın. 
  • Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın. 
  • Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin. 
  • Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. 
  • Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın. 
  • Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin. 
  • Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. 
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın. 
  • Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. 
  • Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın. 
  • Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. 
  • Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. 
  • Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. 
  • İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.


ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

Şambali tatlısı malzemeler

  • 3 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat

Şambali tatlısı şerbeti için

  • 4 ,5 su bardağı şeker
  • 3 ,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

ŞAMBALİ TATLISI YAPILIŞI

  • Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır.
  • Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak. 
  • Orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır. 
  • Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir. 
  • Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir. 
  • Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.
  • Şerbeti yapmak için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. 
  • Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süsleyip servis edilir.

Not: 1 gün bekletilirse daha lezzetli oluyor.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (13 Ocak 2022)