Siyaset Erdoğan ile Merkel'den ortak basın toplantısı
Paylaş
Erdoğan ile Merkel'den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak basın toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Merkel ile Erdoğan'ın görüşmesi, Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Bugün kıymetli misafirlerimizle yoğun ve verimli bir program gerçekleştirdik. Başta Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel konuları görüştük. Küresel gelişmeleri işbirliğinin önemini gösterdi. İkili ilişkiler kapsamlı şekilde ele aldık.

Geçtiğimiz aylara Barış pınarı harekatını bahane eden terör örgütü yandaşları Almanya’da vatandaşlarımıza saldırlar gerçekleştirdi. Bu saldırıları lanetliyorum. Bu eylemelerin görmezden gelinmesi mümkün değildir. Almanya’dan sorumluların cezalandırılmasını özellikle bekliyoruz.

Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdik. Türkiye ve Almanya göç konusunda Avrupa'nın yükünü üstlenmiş durumda. AB'nin Suriye'ye daha çok yardım yapması insani görev.

Haberin Devamı

İdlib rejimin ağır saldırılarına maruz kalmakta.

Darbeci Hafter ve destekçilerinin son bir kaç gündür saldırılarını artırması uzlaşı gibi bir niyeti olmadığı görüldü. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız.

Merkel'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Bu sabah Alman Ticaret Odası'yla yaptığım görüşmede yerleşik Alman şirketlerinin eğitim faaliyetlerine de katkı sağlayabileceklerini konuştuk. Ticari ekonomi ilişkilerimizi ortak komisyonun çalışmalarıyla katkı sağlayabileceğimizi konuştuk. Alman vatandaşı olan ve yurt dışına çıkış yasağı bulunan tutuklu bulunan alman vatandaşlarının durumlarıyla ilgili görüşmeye niyetli olduğumuzu ilettik.

Burada görevli Alman gazetecilere akreditasyonlarının verilmesi de konuştuğumuz konulardan biriydi. İdlib’deki durumu da ele aldık. Oradan kaçan insanların çadırlarda barındıklarını ve onların durumumun düzletmek için maddi katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ilettik.

Alman şirketleri gümrük birliğinin modernizasyonuyla birlikte ilişkilerin daha iyi olabileceğini söylediler. Libya’daki kırılgan ateşkes kalıcı barışa dönüşmeli. Umuyoruz ki Hafter tarafından da olumlu adımların atılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin mülteciler konusunda sağladığı destekleri takdir ettiğimizi ifade ettik. 3,5 milyon ve belki de daha fazla mültecinin burada kabul edilmesinin çok önemli olduğunu belirttik.

Haberin Devamı


SORU-CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askeri güçlere eğitim vermek için heyet gönderdik. Biz Sarrac'ı yalnız bırakmayacağız, destek vermeye kararlıyız. Hafter nasıl bazı ülkeler tarafından tanınıyor, anlayabilmiş değiliz.

Bu tür bir insan şımartılırsa destek verilirse, bu desteklerin arkasında Abu Dabi, Mısır var, Wagner de var. Bunun dışında Sudan'dan yine 5 bin 6 bin civarında kara gücü bütün bunlar olurken 500 yıllık topraklarda olan Türkiye olarak yalnız bırakmamız mümkün değil.

En önemli konu 55 maddeyi sözde kabul etmek başka birşey altına imza koymak başka birşey...

Merkel: Ateşkes yer yer ihlal ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter halen imza atmadı. Hafter'in yarın ne yapacağı belli olmaz onu da söyleyeyim.

Merkel: Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim belirtti. Hafter'in Moskova'da olduğu gibi Berlin'de de imzalamadı.

(Almanya Başbakanı Merkel, Libya konulu Berlin konferasında kabul edilen maddelerin BM Güvenlik Konseyi'nde onaylanacağını söyledi.)

Haberin Devamı

(İdlib'den yeni göç dalgası)

Merkel: Kaçanlar için bina yapılmasına Almanya olarak destek verebiliriz. İdlib'de kaçanlarçadırda yaşamaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 400 bine yakın İdlibli sınırımıza doğru hareket halinde. Sayın Şansölye de "destek verebiliriz" dedi. Kızılay ve AFAD'la görüştükten sonra göre kendilerinde böyle bir desteği verebileceklerini ifade ettiler. İlk etapta 10 bin barınak yapmak için adımlar atıldı.

Güvenli bölge konusunda ala bir dönüş olmadı. Terör örgütleri halen harekat bölgesinden çıkarılmadı.

(Alman gazetecilere akreditasyon)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Olumsuz bir çifte standart söz konusu değil.

(Almanya'ya kaçan FETÖ'cüler)

Merkel: Biz devlet olarak kimseyi desteklemiyoruz

(Libya'da ateşkes sağlanacak mı?)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben Hafter'in ateşkesi kabul ettiğine inanmıyorum. Berlin sürecindeki ülkeler bu adama yüz vermemeli.