Siyaset Erdoğan'dan Demirel'e yanıt: Yazık
Paylaş
Erdoğan'dan Demirel'e yanıt: Yazık

Başbakan Erdoğan, partisinin İzmir İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açıklamalarını değerlendirdi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakıyorsunuz Sayın Demirel ne diyor? ’28 Şubat’ı sorgulayanlar, birileri de gelir bir gün onu sorgular.’ Yazık, yazık... Bu ülkede bir şeyler oluyor. ’Bu ülkede artık yapanın yanına kar kalmayacak’ diyor millet. Sizler bu tür tehditlerle atılan adımları ve onların sahiplerini ürkütemezsiniz. Biz hep söyledik, kefenimizle yola çıktık ve kefenimizle yol almaya devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, partisinin Halkapınar Spor Salonu’nda düzenlenen İzmir 4. Olağan İl Kongresi’nde, hiç kimsenin kendi temsil ettiği kitleyi istismar ederek, korkutarak siyaset üretme hakkı olmadığını vurguladı.

Bunun Türkiye’ye haksızlık olduğunu belirten Erdoğan, "Biz muhafazakar demokrat bir partiyiz. Bizim kuruluşumuzdan itibaren ilkelerimiz, hedeflerimiz, izleyeceğimiz yol ve tarzımız belli. Birilerinin sürekli ifade ettiği gibi sürekli topluma pompaladığı gibi asla ve asla zihnimizin arkasında farklı şeyler yok" dedi.

Yola çıkarken "Bizde bölgesel milliyetçilik yok. İzmir’de ne varsa Van’da da o olacak" dediklerini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizde etnik milliyetçilik yok. Az önce ifade ettim. ’Biz Türküyle, Kürdüyle, Zazasıyla, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Boşnağıyla, Arnavutuyla biriz, beraberiz’ dedik. Bizde dinsel milliyetçilik de yok. Bu ülkede Müslümanlar var, Hristiyan var, Musevi var ama ayrılık asla yok. Farklı mezheplere mensup insanlar da olabilir, hepsine saygımız var. Zira demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Laikliğin zaten tanımında, programımızda olduğu gibi her inanç grubuna bizler eşit mesafedeyiz ve hepsi de bizim güvencemiz altındadır. Farkımız bu. Birçok şeyler uyduruyorlar, hakkımızda bir çok şeyler söylüyorlar. Bunların hiçbirinin geçerliliği yoktur. Programımızda ne varsa bizim partimizin ilkeleri oradadır biz onu uygularız.

Haberin Devamı

Niyet okudular, milleti korkutmak istediler. Biz belli konularda, belli sorunlar üzerinde görüşlerimizi, ilkemizi, tavrımızı, tarafımızı net olarak ortaya koyduk. Onun aksiyle kimse bize vurmaya kalkmasın, kimse de bize dayatma içinde olmasın. Zira biz bu dayatmalara prim vermeyiz. Biz ortaya sadece tercihleri koyuyoruz, biz sadece farklı tercihler üzerindeki yasakları, kısıtlamaları, engelleri kaldırdık, kaldırıyoruz. 10 yıllardır, millete zulüm haline gelen baskıları, dayatmaları tek tek kaldırıyor, herkesin ama herkesin dilediği gibi, inandığı gibi yaşamasının önünü açıyoruz."

-"Türkiye’nin büyümesi ilerlemesi, kalkınması hep onlar tarafından engellendi"-

Haberin Devamı

Türkiye’de 1930 yılındaki demokrasiye geçiş denemesinin başarısızlığa uğradığını anlatan Erdoğan, "Maalesef ömrü 3 ay sürdü ama değişim en fazla 16 yıl ertelenebildi. 1946’da Türkiye çok partili demokratik parlamenter rejime geçti ve bugünlere ulaştı ama bugünlere çok badireler atlatarak, çok engelleri aşarak ulaştı. Parlamenter sistem zaman zaman saldırıya uğradı, milli irade zaman zaman kesintiye uğratıldı. Bu ülkede maalesef bir başbakan iki bakanıyla birlikte idam edildi" dedi.

Demokrasiye yönelik müdahalelerin aynı zamanda ekonomiye de ağır darbeler vurduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bakıyorsunuz sayın Demirel ne diyor? ’28 Şubat’ı sorgulayanlar birileri de gelir bir gün onu sorgular’ yazık, yazık. Bu ülkede bir şeyler oluyor, bu ülkede artık ’yapanın yanına kar kalmayacak’ diyor millet. Sizler bu tür tehditlerle atılan adımları ve onların sahiplerini ürkütemezsiniz. Biz hep söyledik, kefenimizle yola çıktık ve kefenimizle yol almaya devam edeceğiz. Bunu baştan itibaren söyledik. Türkiye’nin büyümesi ilerlemesi, kalkınması hep onlar tarafından engellendi ama artık o dönemde değiliz" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"Dünyanın ilk 10 ülkesi arasında bir Türkiye, hedef bu"-

Ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, Türkiye’nin bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olduğunu belirtti. IMF’ye borcu 23,5 milyar dolardan 1,7 milyar dolara indirdiklerini anlatan Erdoğan, 27 milyar dolarla devraldıkları Merkez Bankası’nın kasasında bugün 91 milyar dolar olduğunu söyledi.

"Artık üreten, kazanan, yolsuzluklara prim vermeyen bir AK Parti iktidarı var" diyen Erdoğan, milli gelirin 230 milyar dolardan 772 milyar dolara yükseldiğini anlattı.

Erdoğan, göreve geldiklerinde 36 milyar dolar olan ihracat rakamının 140 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Büyüyoruz, büyüyoruz. Allah’ın iziyle 2023’e farklı hazırlanıyoruz. 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında bir Türkiye, hedef bu. İnşallah darbelerin olmadığı bir Türkiye, artık darbeler tarihi bir daha açılmamak üzere kapandığı için sürekli büyüyecektir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"Anamuhalefet, yavru muhalefet bir şeyler söylüyor, ’kamu net borç stoku’ diyorlar, kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 74’tü şimdi yüzde 39" diye konuşan Erdoğan, devletin borçlanma faizinin de yüzde 63’ten, yüzde 8’lere düştüğünü kaydetti. Enflasyonun yüzde 30’lardan yüzde 8’lere gerilediğini, Türk Lirası’ndan 6 sıfır atıldığını anlatan Erdoğan, "Ne dediler? ’Enflasyon patlar’ dediler. Patladı mı? Çatladı. Bunu AK Parti iktidarı yaptı, diğerleri yapamadı. Çünkü diğerlerinin böyle bir ideali, böyle bir bilgisi, böyle bir birikimi yok. Bunlar sadece kurusıkı atsınlar" dedi.

-"Milli iradeye kast edenlerin ürediği bataklık artık kapatıldı"-

Türkiye’de artık çeteler ve mafyatik örgütlenmeler döneminin kapandığını, milli iradeye kast edenlerin ürediği bataklığın artık kapatıldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Darbelerden medet uman, darbelerden rant devşirmeye çalışan siyasetçilerin umutları bugün artık kırılmıştır. Darbelerden çıkar devşirmek isteyen ekonomi çevrelerinin hevesleri artık kursaklarında kalmıştır. Darbe paranoyası üzerinden korku salmak isteyenlerin de artık beklentileri kursaklarında kalmıştır. Bugün milli iradeye sahip çıkan, milli iradeyi namusu, şerefi, onuru bilen bir iktidar iş başında bugün milli iradeye kol kanat geren, milli iradeyi kanıyla canıyla savunan bir millet var. İşte karşımda onlar."