Türkiye (Son Dakika) Erkek civcivleri boğuyorlar!

Erkek civcivleri boğuyorlar!

Paylaş
Erkek civcivleri boğuyorlar!

Erkek civcivleri varillere doldurup boğmakla suçlanan tavukçuluk firması, imha öncesi nakliye sırasında başvurulan bu yöntemin tamamen yasal olduğunu söyledi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren bir tavukçuluk tesisinde, erkek civcivlerin bidonlara doldurulup boğularak imha edildiği öne sürüldü. Doğayı ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) İnegöl Temsilcisi Bilge Erkuş, imha görüntülerinin ellerine ulaşmasından sonra suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yazılı açıklama yapan firma ise erkek civcivlerin yönetmeliklere uygun olarak imhaya sevk edildiklerini belirtti.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer10320","10320","201307","10320-1.jpg");

İnegöl İlçesi’nde faaliyet gösteren tavukçuluk firmasına ait tesislerde erkek civcivlerin imhasına yönelik ellerinde görüntü olduğunu belirten bir grup hayvansever, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Erkek civcivlere yönelik vahşet görüntülerinin ellerine ulaşmasının ardından harekete geçtiklerini belirten Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) İnegöl Temsilcisi ve Hayvan Hakları Federasyonu gönüllüsü Bilge Erkuş şöyle dedi:

"Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği İnegöl Te

FİRMA: İMHA YÖNETMELİKLERE UYGUN

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine erkek civciv imhası yaptığı bildirilen firma yazılı açıklama yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan kanun, yönetmelik, genelge ve talimatlara uyumlu olarak kanatlı eti ve yumurtası üretimi yapan köklü bir kurum oldukları belirtilen açıklamada, entegre üretimin her basamağında tesislerin bakanlık ve firma veterinerleri tarafından denetlendiği ifade edildi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:

"Sosyal medya içerisinde paylaşılmış olan ve firmamızın ismine yönelik saldırı amaçlı kullanılan görüntülerde, varillerin içine yerleştirilen poşetlerde biriktirilen civcivler gösterilmektedir. Söz konusu civcivler, yumurta üretimi için üretilen civcivlerden ayrılan erkek civcivlerdir ve yönetmeliklere uygun olarak imhaya sevki yapılmaktadır. Erkek civcivlerin üretim yapamaması ve karışık üretim yapıldığında da embriyolu yumurta üretileceğinden ötürü, ister konvansiyonel yumurta üretim çiftliklerinde ister alternatif organik tavuk üretim çiftliklerinde erkek civciv bulundurulmamaktadır.

Söz konusu yumurtacı tavuk ırklarının erkekleri aynı zamanda et üretimi amacıyla yetiştirilemeyecek kadar az verimli olmasından ötürü et üretim çiftliklerine sevk edilememektedir ve kanuni olarak kuluçkahane artığı olarak görülmektedir. Bu civcivlerin üretim için kullanılamayacağından ötürü, çevreye canlı olarak serbest salınmasının çok daha vahşi bir uygulama olacağı aşikardır. Firmamız olarak yumurtacı civciv üretim kuluçkalarımızda yönetmeliklerde bahsedildiği üzere, erkek civcivler üretim artığı olarak ayrılmakta, variller içerisinde taşıma sırasında taze hava girişi kapatılmakta ve oluşan karbondioksitle bayıltılarak acısız ölümü sağlanmakta ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili veteriner hekimi tarafından imha tesisi önünde kayıt altına alınmaktadır. Tüm bu uygulamalar Türkiye’deki tüm yumurtacı civciv kuluçkalarında aynı şekilde uygulanmaktadır."

Seyfettin ARAS / İNEGÖL(Bursa), (DHA)

Haberin Devamı