Cumartesi Postası Estetik operasyonlarda doğru bilinen yanlışlar

Estetik operasyonlarda doğru bilinen yanlışlar

Paylaş
Estetik operasyonlarda doğru bilinen yanlışlar

Kulaktan dolma bilgilerle yaptırılan estetik operasyonlar istenmeyen sonuçlara yol açabilir...

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı göz kapağı ameliyatı, burun estetiği, meme büyütme, liposuction’la yağ aldırma ve botoks’la gençleşme gibi estetik operasyonlar konusunda doğru bilinen yanlışları açıklıyor...

Haberin Devamı

RÖPORTAJ: Esra ÖZÜBEK

eozubek@elle.com.tr

YANLIŞ: Göz kapağı ameliyatları hastanın görme yetisinde sorun yaratabilir.

DOĞRU: Yaşlanmanın etkisiyle düşen göz kapaklarına yapılan ameliyatlar, göze zarar vermez. Aksine birçok hastada görülen ileri yaşa bağlı göz kapağı kaynaklı görme zorluğunu önler.

YANLIŞ: Estetik burun ameliyatından sonra burunda ağrı ve acı oluşur. Ameliyat sonrası gözlük takılmaz.

DOĞRU: Ameliyattan sonra hasta burnunda ağrı ya da acı hissetmez. Çünkü burun kemikleri kırılmaz, özel aletlerle kesilir, bu da ağrı oluşturmaz. Estetik burun ameliyatından 1 hafta sonra, yani alçı çıktıktan sonra, gözlük takmaya başlanmasında sakınca yoktur.

“Artık burun düşmüyor”

YANLIŞ: Estetik ameliyattan sonra burun düşebilir.

Haberin Devamı

DOĞRU: Son yıllarda burnu oluşturan her yapıyı ayrı ayrı ele alan çeşitli ameliyat teknikleri gelişti. Bunlar uygulandığında hiçbir hastada burun düşmesi problemi oluşmaz.

Ancak burun ucu hareketli bir yapı olduğu için doğru ameliyat tekniği kullanılmazsa zamanla düşebilir. Hem estetik sorun yaratır hem de nefes alma problemlerine yol açar.

YANLIŞ: Burun ameliyatından sonra tamponlar acı vermez ama nefes alma sorunu yaşatabilir.

DOĞRU: Tampon çıkarılırken acı verir. Bu nedenle son yıllarda silikon splint tercih edilmekte. Bu sayede hasta nefes alır, kanamaya yol açmadan çıkarılır, acı vermez. Hastalar ameliyattan sonra burundan daha iyi nefes alır.

YANLIŞ: Genç yaşta burun ameliyatı yaptırılmaz.

DOĞRU: Estetik amaçlı burun ameliyatları kızlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren yapılmaktadır. Temel şikayet burundan nefes almakta güçlük ve ciddi eğrilik ise, çok daha erken yaşlarda yapılabilir.

Denize girmek yasak değil

YANLIŞ: Estetik operasyonlar için yaz ayları uygun değildir.

DOĞRU: Yazın sadece yüz derisinin soyulduğu ameliyatlar uygulanmaz, bunun dışında her türlü estetik operasyon yapılabilir. Tek sorun, yazın dikiş atılan bölgenin güneşten korunmasıdır. Bunun için de yüksek koruma faktörlü güneş kremi, şapka ve şemsiye kullanılabilir.

YANLIŞ: Burun ameliyatı sonrası denize girmek risklidir.

Haberin Devamı

DOĞRU: İyileşme sürecinde deniz suyu spreyleri ilaç olarak, burnun daha kolay iyileşmesi için kullanılır. Bu sebeple özellikle ameliyattan 10 gün sonra hastalara denize girmeleri önerilir. Deniz suyu ödem çözücü olduğu için iyileşmeye katkı sağlar.

YANLIŞ: Şeker hastası liposuction yaptıramaz.

DOĞRU: Aksine diyabetliler bu ameliyatlardan en çok faydalanan grup. Şeker hastalarında tablo iyiye gider. Hatta Amerika’da tedavide liposuction kullanılıyor. Kiloya bağlı tansiyon hastalarına da faydalıdır bu estetik yöntemi.

YANLIŞ: Uzun süreli botoks uygulaması zararlıdır. Botoks uygulanan bölge eskisinden kötü görünür.

DOĞRU: Estetik operasyon yaptıran hastalar ameliyat, botoks ya da yağ dolgusu gibi uygulamaların öncesindeki görüntülerini unutur. Bu yüzden botoksun etkisi bittiğinde kişi botoksun o bölgeyi daha kötü yaptığını düşünür.

Bu sebeple uygulanacak bütün işlemler öncesi ve sonrası fotoğraflar çekilip her hasta için arşiv çalışması yapılır.

YANLIŞ: Yağ dolgusu operasyonlarında hastalık kapma riski vardır.

Haberin Devamı

DOĞRU: Yağ transferi; kişinin vücudunun herhangi bir yerinden alınan yağın, vücudunun başka bir yerine enjekte edilmesi işlemidir. Her hastaya kendi yağı enjekte edildiği için hastalık kapma riski de yoktur.

YANLIŞ: Sezaryen doğum ile karın germe operasyonu birlikte yapılabilir.

DOĞRU: Bu iki operasyonun aynı anda yapılması uygun değil. Karın bölgesinin kendini toparlaması ve son halini alması için en az 6 ay beklemek gerekir.

“PROTEZ, MEME KANSERİNE YOL AÇMAZ”

YANLIŞ: Meme protezi ya da meme küçültme operasyonu sonrası kanser riski görülebilir.

DOĞRU: Meme protezlerinin, meme kanseri dahil herhangi hastalık riskini artırdığına dair bilimsel veri yok Silikon ve titanyum, vücut dokularına en iyi uyum sağlayan materyaller.

Titanyum sert dokuları desteklemek, silikon yumuşak dokuları büyütmek için kullanılır. Tek sorun şu: Protezli memeler, mamografi ile zor değerlendirilir. Bunun için de son yıllarda protez kas altına yerleştiriliyor.

Meme küçültme ameliyatı sayesinde de direk meme dokusu azaltıldığı için kanser geliştirebilecek hücre da azalmış olur. Bu nedenle, ameliyatın olumlu etkisi vardır.

Haberin Devamı

YANLIŞ: Operasyondan sonra kadın emziremez.

DOĞRU: Protezin meme dokusuyla hiçbir teması yok. Bu sayede emzirme konusunda sorun yaşanmaz. Küçültme operasyonunda da kalan dokunun meme başıyla olan bağlantısı kesilmez, memenin süt verme fonksiyonu etkilenmez.

YANLIŞ: Meme büyüten protezin belli bir zaman sonra değişmesi gerekir.

DOĞRU: Gerekmez. Çok nadir olarak ilk senede silikonun etrafındaki zar kalınlaşıp sert yapıyı oluşturabilir. O zaman ağrı vermesin diye silikon çıkarılır. Hemen yenisiyle değiştirilir ya da yeni protez bir süre sonra konur.

YANLIŞ: Meme protezi ameliyatından sonra göğüsler sarkmaz.

DOĞRU: Fazla kilo alınırsa veya vücuda oranla çok büyük protez kullanılmışsa göğüste sarkma olabilir.

(03.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)