Gündem 'Evimizi vermektense canımızı veririz'

'Evimizi vermektense canımızı veririz'

Paylaş
'Evimizi vermektense canımızı veririz'

'Evimizi vermektense canımızı veririz'

Sarıyer Derbent Mahallesi’nde oturan yaklaşık 150 kişi, 1 Mayıs’ta tapusu olmayan evlerine yıkım kararı gönderilmesini protesto ettiler. Saat 11.00 sarılarında Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplanan gruptakiler, “Derbent bizimdir, bizim olacak”, “Barınma hakkımız engellenemez”, “İstilacılara geçit vermeyeceğiz” ve “Derbent bir bütündür bütün kalacak” yazılı pankart açtı.

Haberin Devamı

Gruptakiler, “Derbent bizimdir bizim kalacak”, “Yıkımlara karşı omuz omuza”, “Verilen sözler tutulsun”, “Kentsel dönüşüm yasası iptal edilsin”, “Başkan buraya” diye slogan attı. Hazırladıkları dilekçeleri toplu şekilde içeri girerek vermek isteyen Derbentliler ile İBB çalışanları ve güvenlik görevlileri arasında kısa süren tartışma yaşandı, daha sonra da 10 kişilik gruplar halinde içeri alınarak dilekçelerini verdiler.

DERBENT’İ HARİTADAN SİLMEYE ÇALIŞIYORLAR

Grup adına açıklama yapan Nurdane Yılmaz, son olarak 1 Mayıs'ta yüklenici firma Cemre İnşaat’ın evlerine tebligat göndererek görüşmeye çağırdıklarını belirtti. Nurdane Yılmaz şunları söyledi:

“Görüşmeye gitmediğimiz durumda, hiçbir hak vermeyeceklerini ecri misil davası açacaklarını bununla da yetinmeyip yıkım ekibi gönderecekleri tehditlerini içeren tebligatlardı. Geçmişte yaşanmış hukuk skandalı ile tapularımızı iptal ettiler. Yerel seçimlerde gerek Sarıyer, gerekse Büyükşehir belediyeleri çözüm için söz vermişlerdi. Herhangi bir adım atılmadığı gibi, hazine arazileri TOKİ’ye devredilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bugün mahallemiz kentsel dönüşüm projesi kapsamındadır. Yaşam alanlarımız bir avuç sermaye grubunun saldırısı altında. 50 yıl önce, gecekondu yapmamıza göz yumuldu hatta teşvik edildi. 12 gecekondu affı çıkarıldı. Her seçimde tapu sözü verildi. Mahallemiz ve kentimiz sermaye gruplarının çıkarı doğrultusunda yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Evleri, okulları yıkılacak diye çocuklarımızın da psikolojileri bozuldu. Sayın Topbaş'ın, Derbent’i TOKİ’ye devretmeye çalıştığını biliyoruz. Yavaş yavaş Derbent’i haritadan silmeye çalışıyorlar. Valimiz, Cumhurbaşkanımız. Başbakanımızın 150 kişiyi ciddiye almasını istiyoruz. Evimizi vermektense canımızı veririz.”

TAPUMUZU ALMAYA GELDİK

Derbent Mahallesi’nde oturan iki çocuk annesi Suzan Dinç, “40 senedir oturuyorum. Buraya hakkımız olan tapumuzu almaya geldik. Evlerimizi boşaltmak için 1 ay süre verdiler. Bize yazık. Bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Vergilerimizi de veriyoruz’ dedi. 40 senedir oturduğu Derbent Mahallesi’nde yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını belirten emekli 5 çocuk babası Mehmet Dengül de, “Okulu, camisi, dernekleri, 1200 hanesi olan bir mahalleden bahsediyoruz. Herkes gelip baksın orası bir gecekondu bölgesi değil” diye konuştu.


Murat DELİKLİTAŞ-Taner YENER/DHA

Haberin Devamı