Gündem Fındıklar için ateş yaktılar!

Fındıklar için ateş yaktılar!

Paylaş
Fındıklar için ateş yaktılar!

Fındıklar için ateş yaktılar!

Ordu’da birçok fındık üreticisi meteorolojinin don uyarısı nedeniyle gece bahçelerinde ateş yakarak dumanlama yöntemiyle fındığını korumaya çalıştı.

Haberin Devamı

Bölgede son günlerde etkili olan kar yağışı sonrası don tehlikesinin baş göstermesi üzerine, henüz yapraklanmaya başlayan fındık ağaçlarını korumak isteyen üreticiler, ürünlerini kendi yöntemleri ile korumaya çalışıyor.

Meteoroloji yetkililerinin don uyarısı üzerine özellikle iç bölgelerde kalan bahçe sahipleri, gece ateş yakarak dumanlama yöntemiyle olası don tehlikesine karşı tedbir aldı.

Söz konusu üreticilerden Perşembe ilçesi Bekirli köyünde bahçe sahibi İhsan Arifoğlu kar yağışının ardından hava sıcaklıklarının ani düşüş gösterdiğini belirterek böyle bir yöntem uyguladıklarını ifade etti.

Fındıklarının risk altında olduğunu söyleyen Arifoğlu, "Önceki yıllarda fındıklarımız dondan etkilenmiş ve ciddi zararlar görmüştük. O nedenle tedbir alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bahçe içinde yakılan ateşten çıkan dumanların araziye dağılarak fındık dallarındaki tomurcukları dondan koruduğunu vurgulayan Arifoğlu, "Tek geçim kaynağımız olan fındığın dondan etkilenmesini istemiyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadıklarımız tekrarlanmasın diye önlem alıyoruz" diye konuştu.

Üretici Cemile Hasekioğlu da fındığı dondan ve buzlanmadan korumak için bahçe içerisinde ot ve çalı yaktıklarını, havaların soğuk gitmesi halinde bu işlemi sürdüreceklerini belirtti.

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu da daha önce yaptığı açıklamada, Ordu’da son günlerde hava sıcaklığının normal değerlerin üzerinde seyretmesinden dolayı fındıkta erken tomurcuklanma olduğunu, ardından gelen kar yağışı nedeniyle tomurcukların don tehlikesi altında bulunduğunu belirtmişti.