Dünya Son dakika! Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu!

Son dakika! Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu!

Paylaş
Son dakika! Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu!

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki son vilayet olan İdlib'e hava saldırısına başladığını duyurdu. Rusya'nın ardından Esad rejimine bağlı Suriye ordusunun da aralıklarla İdlib'i topçu ateşiyle de hedef aldığı bildiriliyor. Türkiye'nin komşusu İdlib, askeri ve siyasi açıdan stratejik öneme sahip

Tüm dünyanın gözü Suriye'nin İdlib kentinde. Kentteki muhaliflere yönelik bir yandan müzakereler yürütülürken Rus savaş uçakları bugün bölgeyi savaş uçaklarıyla bombaladı. Rusya'nın ardından Suriye ordusunun da aralıklarla İdlib'i topçu ateşiyle de hedef aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

22 GÜN ARANIN ARDINDAN

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki son vilayet olan İdlib'e hava saldırısına başladığını duyurdu.

Reuters da konuya dair haberinde "Rus savaş uçakları 22 gün aranın ardından İdlib'e hava saldırıları düzenlemeye başladı" ifadelerine yer verdi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Bombardıman sonrası Rusya cephesinden ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İdlib’deki durumun Tahran’da görüşüleceğini ifade etti. Peskov, "İdlib’deki durum Rusya, İran, Türkiye liderlerinin Tahran’daki görüşmesinin ana maddesi olacak" dedi. İdlib’deki teröristlerin barış sürecini engellediğini ifade eden Rus sözcü, teröristlerin Rus üsleri için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Peskov, "Trump’ın İdlib için askeri operasyonu engelleme çağrıları sorunun çözümü için yeterli değil" açıklamasını yaptı.



SİVİL YERLEŞİMLER VE MUHALİFLER VURULUYOR

AA muhabirin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, savaş uçakları, öğle saatlerinde İdlib’in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

Haberin Devamı

'3 RUS UÇAĞI 20 SALDIRI DÜZENLEDİ'

Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi." ifadesini kullandı.



5'İ ÇOCUK ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

Rus savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5’i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde bir sivil hayatını kaybetti, diğer bölgelerde ise 20 sivil yaralandı

Suriye’nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

İDLİB'DE 4 MİLYON SİVİL VAR


İdlib, kuzeyinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi'ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011'de Türkiye'ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye'ye en fazla geçiş yaptığı yerdi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib'deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.

TÜRKİYE SINIRDA ÖNLEMLERİNİ ARTIRMIŞTI

Suriye'de İdlib'e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor.

TRUMP'TAN DÜN GECE İDLİB TWEETi GELDİ

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'tan Suriye ve müttefikleri Rusya ile İran'a sert bir uyarı geldi. Sosyal medya hesabı Twitter’dan Suriye ile ilgili paylaşımda bulunan Amerikalı lider, Şam yönetiminden İdlib'e "düşünmeden" saldırmamasını istedi. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlık trajedisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.