Pazar Postası Fuat Güner: MFÖ'ye kıyamadığımız için küssek de dağılmadık
Paylaş
Fuat Güner: MFÖ'ye kıyamadığımız için küssek de dağılmadık

MFÖ'nün F'si. Mazhar-Fuat-Özkan'ın Fuat'ı. Adı son zamanlarda, yönetim kurulu üyeliğine atandığı MESAM ile gündeme geldi. Usta müzisyen ile buluştuk. Yeni projelerini, MFÖ'yü, müziği ve elbette MESAM'daki tartışmaları ve iddiaları konuştuk. Şaşırtıcı açıklamalar yaptı

ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

alev.gursoy@posta.com.tr

■ Hayat nasıl gidiyor, neler yapıyorsunuz?

Son zamanlarda tüm hayatım MESAM’da (Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği) geçiyor. Her gün neredeyse 200 telefon görüşmesi yapıyorum. Türkiye’deki sanatçıların, bestecilerin hepsiyle görüşüyor ve olaylarla ilgili bizzat bilgi veriyorum. En önemli uğraşım bu.

■ Müziğe dair projeleriniz var mı?

Yabancı sanatçılarla yaptığım bir televizyon programım vardı, onu devam ettirmemi istediler. Tekrar başlayacağım ve yine dünyayı gezeceğim. Dünya çapındaki sanatçılarla yine çalıp söyleyeceğim. Bu Türkiye’de herkesin yapabileceği bir şey değil. Önce müzik bilmen gerekiyor ki onlarla okuyabilesin. Ayrıca iyi lisan bilmen lazım.

■ Hangi dillerde iyisiniz?

Haberin Devamı

İngilizce ve Fransızcam su gibi. Lisana karşı ayrı bir sevgim ve yeteneğim var. Mesela üç ayda İspanyolca öğrenebilirim. Şu aralar Portekizce ve İspanyolcaya merak saldım. Yabancı dillerimi 6’layacağım.

■ Yeni albüm var mı ufukta?

MFÖ’nün ‘Akustik’ albümünü yeni bitirdik. Yakında Bursa’da senfoni orkestrası konseri var.

■ MFÖ’nün dağılacağı iddiaları var. 1971’de temeli atılmış bir grup. 47 yıllık bir beraberlik... Bu bir tarih... Gerçekten dağılacak mı?

MFÖ asla bitmez. MFÖ’yü yıkmaya bizim bile gücümüz yetmez. Her ay nereden baksan 3-4 konserimiz oluyor. Hem de 150-200 bin kişilik konserler. Yılda 60-70 konser veriyoruz. Hâlâ beraber albüm yapabiliyorsak demek ki öyle bir sorun yok ve olmayacak da.

Herkes tabii ki kendi hayatını yaşayacak. Hepimizin çoluğu çocuğu, ailesi var. Kardeş de değiliz ki, üç arkadaşız. 10 günde bir görüşsek öp başına koy. Müzik yaptığımız zaman buluşuyoruz.

MFÖ’YE KIYAMADIĞIMIZ İÇİN KÜSSEK DE DAĞILMADIK

■ Kavga, küslük konusuna ne demeli?

Olmaz olur mu? Aynı evde karı koca kavga ediyor, küsüyor. Şu an böyle bir durum yok ama geçmişte olmadı diyemem. Mesela birbirimize iki yıl küstük ama profesyonel olduğumuz için yansıtmadık. Yine konserlere birlikte çıktık.

■ Var mı ilginç küslük anılarınız?

Dolu. Bir ara aynı minibüse bile binmezdik, ayrı araçlar kullanırdık. Aynı otelde kalsak, aynı katlarda kalmazdık. Ama yine de birbirimize saygılıydık. Yoksa MFÖ’yü yaşatamazdık. Açıkçası üçümüz de MFÖ’ye kıyamadık.

Haberin Devamı

Bir daha böyle bir grup Türkiye’ye gelmez. Çok zor. Bizden sonra birçok grup kuruldu ama tutmadı. Çünkü biz yıllarca halkın gönlüne giren işler yapmışız. ‘Ele Güne Karşı’, ‘Senle Ben’, ‘Mazeretim Var’, ‘Peki Peki Anladık’...

Mesela ‘Güllerin İçinden’ gençlerin gitarıyla çalmak istediği bir eserdi. Hem basit hem güzeldi. Halkın gönlünde yer etmek zordur. Biz bunu başardık. Bizim sözlerimiz çok kıymetliydi...

■ Kim yazardı daha çok şarkı sözlerini?

Söz yazma işini Mazhar üstlenirdi en çok. Yüzde 70’ini o yazmıştır. Açık ve net yazar. Şimdi, şarkıyı dinliyorsun ama anlamıyorsun ne dediğini. Ya Türkçesi bozuk ya da Türkçe’nin kendi bozuk. Halk iyi anladığı sözü daha iyi beni>

BİR ADAM YERE TÜKÜRÜYORSA ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL MEDENİYETİ SORGULARSIN

■ Yavuz Bingöl’ün MESAM yönetimine atanması da tartışıldı...

Yavuz Bingöl atandı. Ama çıkan haberlerin MESAM’a zarar vereceğini düşünerek gitti. Ben de aynı şeyi yapardım. Şu an başkan olan Coşkun Sabah’ın da aleyhinde yazdılar. Burası kaynayan bir kazan gibi. Her lafı yiyebilirsin. O yüzden adımlarını dikkatli atmalısın. Hemen yaftalarlar.

■ Yavuz Bingöl’ün “Yurt dışında yere tüküremiyorsunuz, bizim ülkemizde bu bile serbest” şeklindeki ‘özgürlük açıklaması’ çok tartışıldı...

Yavuz’u, sanatçılığını çok severim ama bu laf mı şimdi? Özgürlük tükürmekle mi ilgili? Bir adam yere tükürüyorsa onun ahlakını, medeniyetini sorgulayacaksın. Ülkenin özgürlüğünü değil!