Ayıla bayıla yiyoruz ama beyni eritiyor! Organları bitirip ömrü 10 yıl kısaltıyor, kolesterol ve tıkalı damarların asıl sebebiymiş!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac24.jpg)
Yediğimiz içtiğimiz besinler sağlığımız üzerinde büyük küçük etkilere sahip oluyor. Bir besin var ki hepimiz ayıla bayıla yesek de aslında beynimizi eritiyor. Kolesterolü yükselten ve damarları tıkayan da o besin deniliyor. Yedikçe yediren ama sağlığımızı önemli ölçüde tehdit eden o besin bakın neymiş...
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac29.jpg)
Kızartılmış balık, lezzetli bir yemek olup besleyici öğeler içerebiliyor olsa da aşırı tüketildiğinde veya belirli durumlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İşte kızartılmış balığın olası zararları! www.posta.com.tr
![YÜKSEK KALORİ VE YAĞ İÇERİĞİNE SAHİP](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac2b.jpg)
YÜKSEK KALORİ VE YAĞ İÇERİĞİNE SAHİP
Severek yediğimiz kızartılmış balık, kızartma işlemi sırasında genellikle yağ emiyor ve yüksek miktarda kalori ve yağ içerebiliyor. Aşırı kalori ve yağ alımı, kilo alımına ve obeziteye yol açıyor, ayrıca kalp hastalığı riskini artırabiliyor.
![TRANS YAĞLARLA DOLU](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac30.jpg)
TRANS YAĞLARLA DOLU
Kızartma işlemi sırasında kullanılan yağlar, trans yağ içerebiliyor. Trans yağlar, kolesterol seviyelerini yükseltebiliyor, kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor ve iltihaplanmayı artırabiliyor.
![YÜKSEK KOLESTEROL SEVİYESİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac2e.jpg)
YÜKSEK KOLESTEROL SEVİYESİ
Kızartılmış balık, kolesterol içerebiliyor, özellikle de derisiyle birlikte yenildiğinde. Yüksek kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı riskini artırabiliyor ve damar tıkanıklığına yol açabiliyor.
![KANSEROJEN MADDE RİSKİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb6db25c8c279f0ac26.jpg)
KANSEROJEN MADDE RİSKİ
Yağda kızartma işlemi sırasında oluşan zararlı bileşikler, kanser riskini artırabiliyor. Özellikle yüksek sıcaklıkta kızartma işlemi sırasında oluşan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) ve heterosiklik aminler (HCA'lar), kanserle ilişkilendiriliyor.
![DİĞER SAĞLIK PROBLEMLERİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb8db25c8c279f0ac34.jpg)
DİĞER SAĞLIK PROBLEMLERİ
Derin yağda kızartılmış gıdaların düzenli tüketimi, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ve metabolik sendrom gibi sağlık sorunlarına katkıda bulunabiliyor. Bu durumu önlemek için balığı buğulama, fırınlama ve buharda haşlama şeklinde pişirmek gerekli görülüyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb8db25c8c279f0ac37.jpg)
Yediğimiz balıklardan maksimum verim alabilmemiz ve besin değerlerinin ölmemesi için buğulama en sağlıklı yöntem olarak görülüyor.
![BESİN DEĞERİ KAYBI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb8db25c8c279f0ac3c.jpg)
BESİN DEĞERİ KAYBI
Kızartma işlemi sırasında, balıktaki besin maddeleri bir kısmını kaybedebiliyor. Özellikle çözünür vitaminler (A, D, E ve K) ve omega-3 yağ asitleri, yüksek sıcaklıkta veya uzun süreli pişirme işlemlerinde kaybolabiliyor. Bu nedenle balığı vitaminlerinden faydalanarak tüketebilmek için kızartma işleminden uzak durulması öneriliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb8db25c8c279f0ac3a.jpg)
Bu nedenlerden dolayı, kızartılmış balık tüketiminde dikkatli olunması ve mümkünse daha sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi öneriliyor. Balık, ızgara, buğulama veya fırında pişirme gibi daha sağlıklı alternatif pişirme yöntemleriyle hazırlanabiliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/660bacb8db25c8c279f0ac3f.jpg)
Porsiyon boyutlarına dikkat edilmesi ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmesi de ayrıca önem taşıyor. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, alerjen bir bünyeye sahipseniz, hamileyseniz veya emzirme dönemindeyseniz bir sağlık uzmanına danışmanız da ayrıca dikkat çekilen noktalar arasında yer alıyor.