'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (10 Eylül 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak işkembe çorbası, mantı ve kadayıf tatlısı tarifleri...

İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
1 kilo iyi temizlenmiş işkembe
7 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sirke
1,5 litre su
4 yemek kaşığı un
sıvı yağ
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limonun suyu
NASIL YAPILIR?
İşkembeler bir saat sirkeli suda bekletilir, sonra küp şeklinde doğranır.
45 dakika doğranan işkembeler düdüklü tencerede 1,5 litre suda pişirilir.
Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur.
Haşladığımız işkembenin soğumuş suyunu kavrulan una topaklanmaması için azar azar yedirilerek konur.
İşkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır.
15 dakika kaynatılan işkembeye arzu edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke ile birlikte çorbaya konur.
Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır.
Yumurta sarısı yoğurt, limon suyu ve un çırpılır yavaş yavaş çorbaya ilave edilir.
10 dakika daha kaynamaya bırakılır.
Servis yapacağınız çorbayı kırmızı pul biber ve karabiberle süsleyip servise sunabilirsiniz.

MANTI TARİFİ
MALZEMELER
Hamuru için;
3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
İçi için;
250 g az yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Pişirmek için;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Üzeri için;
Sarımsaklı Yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım tatlı kaşığı sumak
Not: Bu malzemelerle 3 poşet dondurulmuş mantı elde ettik. (1 poşetten 2 tabak mantı çıkıyor yani toplamda 6 tabak mantı elde edilebilir)
Derince bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı un , 1 çay kaşığı tuz ekleyelim.
Karıştırarak unun ortasına bir çukur açalım.
Ortasına 1 adet yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
Karıştırırken 1 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ekleyelim.
Hamurun ne çok sert ne de yumuşak olacak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
Hazır olan hamurun üzerini streç film ile kapatalım ve dinlendirelim.
Hamur dinlenirken uygun bir karıştırma kabına 250 gram az yağlı kıyma ekleyelim.
Ardından 1 adet orta boy soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
Un serptiğimiz tezgaha hamuru alalım, yoğurarak hamuru toparlayalım. Hamuru 3 eşit parçaya ayıralım.
Ayırdığımız hamurları bezeler haline getirelim. Un serptiğimiz tezgahta hazırladığımız bezeleri teker teker yufkadan kalın olacak şekilde oklava ile açalım.
Açtığımız hamuru bir bıçak ile küçük kareler halinde keselim. Kesiğimiz karelerin ortasına hazırladığımız kıyma karışımında ufak parçalar halinde koyalım.
Hamurun 4 köşesini ortada birleştirerek mantı şeklini verelim. Altını unladığımız bir tepsiye şekil verdiğimiz mantıları toplayalım ve tepsiyi dondurucuya alarak donduralım.
Dondurucudan aldığımız mantıları koroplast çift kilitli poşetlere koyarak daha sonra pişirmek üzere buzlukta saklayabilirsiniz. Uygun bir tencerede suyu kaynatalım.
Buzluktan aldığımız mantıları da suya ekleyerek 15-20 dakika kadar pişirelim. Uygun bir sos tavasına 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim, ardından 2 yemek kaşığı salçayı da ekleyip güzelce karıştıralım.
Hazırladığımız salçalı sosu pişen mantıların içine ekleyelim ve karıştırarak pişirmeye devam edelim. Pişen mantıları derince bir tabağa alalım üzerine sarımsaklı veya normal yoğurt dökelim. Mantı tarifimiz hazır. Pul biber, nane ve sumak ekleyerek servis edebilirisiniz.

KADAYIFLI MUHALLEBİ TARİFİ
MALZEMELER
300-350 g kadar tel kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
Muhallebisi için:
1 lt süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 paket sıvı krema(200ml)
NASIL YAPILIR?
Kadayıfı kavurarak muhallebili kadayıf tatlısının yapımına başlayalım Kadayıfı ince ince kırın (kolay kırılması için 2 saat kadar derin dondurucuda bekletebilirsiniz). Teflon tencereye ya da genişçe bir teflon tavada tereyağını eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Son olarak cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın. (Kadayıfları ocaktan aldıktan sonra tencerede bırakırsanız kızarmaya devam edecektir o nedenle ya karıştırmaya devam edin ya da bir kaba alarak soğumasını sağlayın)
Tatlımızın muhallebisini hazırlayalım Krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alarak karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynadıktan 3 dakika kadar sonra ocaktan alarak 10-15dk soğumaya bırakın. Daha sonra vanilya ve sıvı kremayı ilave edin ve mikser yardımı ile pürüzsüz bir görüntü alana kadar 4-5 dakika boyunca çırpın.
Hazırladığımız krema ve kadayıfı tepsiye yerleştirelim Yaklaşık 30cm çapında bir borcama kızartmış olduğunuz kadayıfların yarısını dökün ve borcamın tabanına güzelce yayın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve en üste kalan kadayıfları serin. Bu işlem için kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz.
Tatlımızı soğumaya bırakalım Tatlı oda ısısında ılındıktan sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabından 3-4 saat kadar dinlendirin.
Notlar: Tatlıyı daha büyük bir fırın kabında yapabilir miyim? Büyük boy dikdörtgen borcam da kullanabilirsiniz ancak muhallebi kısmı bu kadar kalın olmaz. Vermiş olduğum ölçüdeki kalıp oldukça ideal.